1980

 

·         Ο Μιχ. Δερτούζος γράφει σε επιστημονικά περιοδικά και μιλά για την ηλεκτρονική αγορά της πληροφορίας, στην οποία εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστών θα είναι συνδεδεμένοι μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου και θα δίνει τη δυνατότητα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους να δημιουργούν, να έχουν πρόσβαση και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

·         Ο δείκτης της ανεργίας φτάνει το 1,5%, το δημόσιο χρέος της χώρας είναι 28,6% του ΑΕΠ και η ισοτιμία της δραχμής με το δολάριο είναι 42,6 δρχ/δολάριο.

·         Ολυμπιακοί αγώνες Μόσχας: Ο Στ. Μηγιάκης παίρνει το χρυσό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη. ο Γ. Χατζηιωαννίδης χάλκινο μετάλλιο στην ελευθέρα πάλη και οι Τ. Μπουντούρης, Τ. Γαβρίλης και Αρ. Ρεπανάκης χάλκινο μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

·         Ιδρύεται η ΕΥΔΑΠ.

 

·         Κατά τη διάρκεια γερμανικών ανασκαφών στη Σάμο αποκαλύπτεται μαρμάρινος Κούρος του 580-570 π.Χ.

·         Στο χωριό Μίλατος της Κρήτης (επαρχία Μεραμπέλου) ανακαλύπτονται τυχαία τάφοι του 1500π.Χ. και επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μινωικού οικισμού.

 

·         Ο Δημήτρης Χορν ιδρύει με την σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

 

·         Ο Μάνος Χατζηδάκης εγκαινιάζει τον «Μουσικό Αύγουστο» στο Ηράκλειο Κρήτης, ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με κύριο στόχο την παρουσίαση νέων ρευμάτων τόσο στη μουσική όσο και στο χορό, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και το θέατρο. Παράλληλα κυκλοφορεί ο δίσκος του "Η εποχή της Μελισσάνθης".

 

·         Ο Θ. Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Μεγαλέξαντρος».

·         Γυρίζεται η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» από τον Νίκο Τζήμα.

·         Ο Π. Τάσιος γυρίζει την ταινία «Παραγγελιά».

·         Ο Ν. Παναγιωτόπουλος γυρίζει την ταινία «Μελόδραμα».

·         Ξεσηκώνονται οι μοναχοί στα Μετέωρα για τα γυρίσματα της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο» της σειράς Τζέιμς Μποντ, με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ. Τα κτίρια των μοναστηριών «ντύνονται» με αδιαφανές πλαστικό για να προστατευτούν από την «ιερόσυλη» κάμερα των άγγλων τεχνικών.

 

·         Στο Θέατρο Τέχνης ανεβαίνει το έργο «Μαντζουράνα στο κατώφλι» του Γιώργου Αρμένη.

·         Ο Κάρολος Κουν σκηνοθετεί τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση Θανάση Βαλτινού και μουσική Χρήστου Λεοντή. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Μίμης Κουγιουμτζής και η Μάγια Λυμπεροπούλου.

·         Στο ίδιο Θέατρο ο Κάρολος Κουν διδάσκει την Τριλογία του Αισχύλου, Ορέστεια σε μετάφραση Θ. Βαλτινού, σκηνογραφία Διον. Φωτόπουλου, μουσική Μιχ. Χριστοδουλίδη και χορογραφία Μαρίας Κυνηγού-Φλάμπουρα. Την Κλυταιμνήστρα ερμηνεύει η Μελίνα Μερκούρη, τον Κήρυκα ο Γ. Λαζάνης, τον Αίγισθο ο Α. Θεοδωρακόπουλος, την Ηλέκτρα η Ρένη Πιττακή, την Κύλισσα η Αλέκα Παΐζη, τον Ορέστη ο Μ. Κουγιουμτζής κ.ά.  

·         Ο Σπ. Ευαγγελάτος με το Αμφι-Θέατρο σκηνοθετεί τους Επιτρέποντες του Μενάνδρου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνογραφία Γ. Πάτσα και μουσική Γ. Μαρκόπουλου. Τον Καρίονα ερμηνεύει ο Η. Ασπρούδης, τον Ονήσιμο ο Δ. Καταλειφός, το Συρίσκο ο Μιχ. Μητρούσης κ.ά.

·         Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διδάσκει τους Ικέτιδες του Ευριπίδη στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους, μετάφραση Κ. Κολώτα, κοστούμια Γ. Ζιάκα και μουσική Μ. Χριστοδουλίδη. Την Αίθρα ερμηνεύει η Τζένη Γαϊτανοπούλου, το Θησέα ο Στ. Καυκαρίδης, τον Άδραστο ο Ευτ. Πουλαΐδης κ.ά. Το ρόλο της Κορυφαίας ερμηνεύει η Δ. Μπεμπεδέλη και μεταξύ των Ικέτιδων συμμετέχουν οι Π. Πεττεμερίδου, Αλ. Παυλίδου, Λ. Σορόκου κ.ά.

 

·         Μήτσος Αλεξανδρόπουλος: Μικρό όργανο για τον επαναπατρισμό.

·         Έρση Σωτηροπούλου: Διακοπές χωρίς πτώμα.

·         Πέτρος Τατσόπουλος: Οι ανήλικοι.

·         Τάκης Κουφόπουλος: Απόλογος.

·         Χριστόφορος Μηλιώνης: Δυτική συνοικία.

·         Τάκης Βαρβιτσιώτης: Σύνοψη Α’ – Β’.

 

·         Πεθαίνει η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου (γ. 1897).

·         Πεθαίνει ο τραγουδιστής και λυράρης Νίκος Ξυλούρης (γ. 1936).

·         Πεθαίνει η ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζυ (γ. 1890).

·         Πεθαίνει ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας (φιλ. ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηανδρέα, γ. 1911).

·         Πεθαίνει ο συγγραφέας Μιχάλης Περάνθης (γ. 1917).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης (γ. 1914).

·         Πεθαίνει στις 25 Οκτωβρίου ο εκδότης και ιδιοκτήτης των εφημερίδων Ακρόπολη και Απογευματινή, Νάσος Μπότσης (γ. 1910).

 

3 Ιανουαρίου 1980

Καθιερώνεται η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο τομέα.

16 Ιανουαρίου 1980

Εκτελούνται στο Παγκράτι με 45άρι περίστροφο ο υποδιευθυντής των ΜΑΤ Παντελής Πέτρου και ο οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης.

2 Φεβρουαρίου 1980

Ο Κ. Καραμανλής με επιστολή του προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ζητεί τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

22 Φεβρουαρίου 1980

Η Τουρκία ακυρώνει την από 6/8/1974 NOTAM 714 προβάλλοντάς την ενέργεια αυτή ως πράξη καλής θέλησης. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για πράξη που επιβλήθηκε από οικονομικές επιπτώσεις και από πιέσεις κυρίως δυτικοευρωπαϊκών χωρών. 

23 Φεβρουαρίου 1980

Η Ελλάδα με τη σειρά της ακυρώνει τη ΝΟΤΑΜ 1157 και αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο.

14 Μαρτίου 1980

Αποχωρούν 400 μέλη από το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την ηγεσία ότι αποδέχεται άκριτα όλες τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) και έχει επιβάλει αντιδημοκρατικό εσωκομματικό καθεστώς.

5 Μαΐου 1980

Η Βουλή εκλέγει με την τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κων. Καραμανλή, με 183 ψήφους. Είναι η συμβολική αποτύπωση μιας νέας εποχής στην πολιτική ζωή της Ελλάδος, όπως επιβεβαιώνει η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον επόμενο χρόνο.

8 Μαΐου 1980

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εκλέγει πρόεδρο του κόμματος τον Γ. Ράλλη, με 88 ψήφους έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.

22 Ιουνίου 1980

Πεθαίνει ο Μήτσος Παρτσαλίδης, μορφή του εργατικού κινήματος, γραμματέας του ΕΑΜ και ηγέτης της ανανεωτικής Αριστεράς.

20 Αυγούστου 1980

Συναντιούνται στην Κέρκυρα οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Νότιας Ευρώπης. Το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει την Σοσιαλιστική Διεθνή.

22 Σεπτεμβρίου 1980

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μ. Θάτσερ επισκέπτεται την Αθήνα.

19 Οκτωβρίου 1980

Η Ελλάδα επανέρχεται στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με τη «Συμφωνία Ρότζερς» γεγονός που οδηγεί στο πρόβλημα του καθορισμού του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο, με την τουρκική πλευρά να μη δέχεται την επάνοδο στο καθεστώς των ρυθμίσεων που ίσχυε στη Συμμαχία πριν από την ελληνική αποχώρηση. 

16 Νοεμβρίου 1980

Στην επέτειο για το Πολυτεχνείο, διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

19 Δεκεμβρίου 1980

Έναρξη μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε πολυκαταστήματα της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα ξημερώματα δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές καταστρέφουν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος», εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Πρόκειται για εμπρησμούς και αποδίδονται από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Στις 3:07 το πρωί της Παρασκευής αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα ακούν εκρήξεις και δευτερόλεπτα μετά βλέπουν φλόγες να ξεπηδούν από τα δύο κτήρια. Μέσα σε λίγα λεπτά γίνονται παρανάλωμα του πυρός, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών.

Η Πυροσβεστική, επιτελεί δύσκολο έργο. Κύριο μέλημά της είναι να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στα διπλανά κτίρια. Επιτόπου φθάνει και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης που ομιλεί για «μεγάλη καταστροφή».

Η φωτιά έχει τέτοια ένταση, που από το Μινιόν απομένει μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου καταρρέει. Οι ζημιές σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο δημιουργός και η ψυχή του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς υπολογίζει μόνο σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές το εμπόρευμα που χάνεται, ενώ, όπως δηλώνει, το κατάστημα είναι ασφαλισμένο για 200 εκατομμύρια δραχμές.

Με δηλώσεις του ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου». Για «σκοτεινή υπόθεση» κάνει λόγο το ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενημερώνει το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή.

22 Δεκεμβρίου 1980

Έρχεται η επιβεβαίωση της τρομοκρατικής ενέργειας στα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος». Την ευθύνη για τους εμπρησμούς αναλαμβάνει με προκύρηξη στις εφημερίδες η νεοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», που είναι παρακλάδι του ΕΛΑ.

Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή προχωρεί στη σύλληψη ενός υπόπτου, αλλά αφήνεται ελεύθερος, καθώς δεν προκύπτουν σε βάρος του επιβαρυντικά στοιχεία.

 

1981

 

·         Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στους 9.739.589 κατοίκους εκ των οποίων 4.779.571 άρρενες και 4.960.018 θήλεις.

·         Εγκαινιάζεται η κανονική λειτουργία του φράγματος και του υδραγωγείου του ποταμού Μόρνου. Το φράγμα, είναι το ψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης, ύψους 126 μ. και δημιουργεί μια τεχνητή λίμνη χωρητικότητας 780 εκατ. κ.μ. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υδραγωγείο στην Ευρώπη, μήκους 192 χλμ.

·         Το νέφος πνίγει την Αθήνα και στέλνει εκατοντάδες Αθηναίους στα νοσοκομεία.

·         Η κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης για τη μοιχεία.

·         Στις 8 Φεβρουαρίου εκτυλίσσεται μεγάλη τραγωδία στο στάδιο Καραϊσκάκη. Μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού – ΑΕΚ (6-0) οι οπαδοί των ερυθρολεύκων, στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από το γήπεδο, βρίσκουν τη Θήρα 7 κλειστή, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν. Ο απολογισμός είναι 21 νεκροί και 32 τραυματίες.

·         Στις 24 Φεβρουαρίου προκαλείται ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους στον Κορινθιακό κόλπο. Συγκλονίζεται η Αττική, η Κορινθία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα και η Εύβοια. Το αποτέλεσμα είναι δέκα νεκροί και πολλές υλικές ζημιές.

 

·         Ιδρύεται το μουσείο Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι της Αττικής.

 

·         Γυρίζεται η ταινία της Φρίντας Λίαπα «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί».

·         Ο Λάκης Παπαστάθης γυρίζει την ταινία «Καιρός των Ελλήνων».

 

·         Στο Θέατρο Στοά ανεβαίνει το έργο «Τα εγκαίνια» του Γιάννη Χρυσούλη.

·         Η Έλλη Λαμπέτη δίνει την τελευταία της παράσταση με το έργο «Σάρρα – τα παιδιά ενός κατώτερου θεού» όπου παίζει το ρόλο της κωφάλαλης Σάρας.

·         Διδάσκεται από τον Τ. Μουζενίδη και το Εθνικό Θέατρο ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε μετάφραση Φ. Πολίτη, σκηνικά κοστούμια Γ. Στεφανέλλη και μουσική Στ. Βασιλειάδη. Τον Οιδίποδα ερμηνεύει ο Μ. Κατράκης, τον Κρέοντα ο Λυκ. Καλλέργης, την Ιοκάστη η Ελ. Χατζηαργύρη, τον Άγγελο ο Θ. Μορίδης, τον Εξάγγελο ο Χρ. Πάρλας κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν οι Θ. Καληώρας, Τ. Χαλκιάς, Γ. Παρτσαλάκης κ.ά.

 

·         Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου: Ωδές στον πρίγκιπα.

·         Ελένη Βακαλό: Πριν τον λυρισμό.

·         Γιώργος Ιωάννου: Πολλαπλά κατάγματα.

·         Γιάννης Πάνου: …από το στόμα της παλιάς Remington….

 

·         Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών στα ανάκτορα Θαρθουέλα η πρώην βασίλισσα της Ελλάδος Φρειδερίκη (γ.1917).

·         Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης (γ. 1899).

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης Πωλ Νορ (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ν. Νικολαΐδη, γ. 1899).

·         Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημήτρης Χατζής (γ. 1913).

·         Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Τάκης Σινόπουλος (γ. 1917).

·         Πεθαίνει ο φιλόσοφος Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος (γ. 1900).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Χρηστάκης (ψευδώνυμο του Χρήστου Σπύρου, γ. 1924).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Χρήστος Νέγκας (γ. 1936).

 

1 Ιανουαρίου 1981

Η Ελλάδα εντάσσεται επίσημα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και γίνεται το δέκατο μέλος της. Η έλευση των 24 Ελλήνων ευρωβουλευτών αυξάνει το συνολικό αριθμό των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε 434.

3 Ιανουαρίου 1981

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η πενθήμερη εργασία.

27-28 Μαΐου 1981

Ο Κων. Καραμανλής και ο Βούλγαρος ομόλογός του Τοντόρ Ζίβκωφ συναντιούνται για επίσημες συνομιλίες και επέρχεται συναίνεση για τα νερά του ποταμού Νέστου.

3 Ιουνίου 1981

Άγνωστοι πυρπολούν στην Αθήνα ταυτόχρονα τα καταστήματα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ».

4 Ιουλίου 1981

Άγνωστοι πυρπολούν το πολυκαταστήμα «Δραγώνας» στην Αθήνα.

7 Ιουλίου 1981

Άγνωστοι πυρπολούν το πολυκαταστήμα «Αφοι Λαμπρόπουλοι» στον Πειραιά. Το μπαράζ των εμπρηστικών επιθέσεων βάζει «ταφόπλακα» στο ελληνικό λιανεμπόριο και οδηγεί στην εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων στη χώρα μας. Θέση για τη διπλή εμπρηστική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου στα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος» παίρνει ο ΕΛΑ, που καταγγέλλει όσους έχουν αποχωρήσει από τις τάξεις του. Αποκαλύπτει ότι η εμπρηστική ουσία έχει εισαχθεί από την Ολλανδία και χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές.

15 Σεπτεμβρίου 1981

Παραιτείται η κυβέρνηση Γ. Ράλλη. Την επομένη ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Γ. Ράλλη για την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και εκλογών για την ανάδειξη των 24 εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

18 Οκτωβρίου 1981

Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 48,06% των ψήφων και 172 έδρες. Η ΝΔ είναι αξιωματική αντιπολίτευση με 35,86% και 115 έδρες. Το ΚΚΕ λαμβάνει 10,93% και 13 έδρες. Ο γιός του Α. Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας.

Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές., με 40,29% και 10 έδρες, η ΝΔ δεύτερο κόμμα με 31,53% και 8 έδρες, το ΚΚΕ λαμβάνει 12,68% και 3 έδρες, το ΚΚΕ Εσ. 5,15% και 1 έδρα και το Κόμμα των Προοδευτικών 1,95% και 1 έδρα.

Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ως μια ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει το κόμμα κατά την προεκλογική εκστρατεία. Θεσμικές και πολιτικές αλλαγές, όπως η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, οι αλλαγές στον αστικό και ποινικό κώδικα και ο επαναπατρισμός των εξόριστων Ελλήνων, τυχαίνουν γενικότερης αποδοχής. Οι πολιτικές όμως στο χώρο της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας θα προκαλέσουν τριβές και συζητήσεις, παρά την κατ’ αρχήν αναγνώριση της αναγκαιότητάς τους.

21 Οκτωβρίου 1981

Ορκίζεται η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. 

26 Οκτωβρίου 1981

Εκλέγεται πρόεδρος της Bουλής ο Γιάννης Αλευράς.

22 Νοεμβρίου 1981

Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι ο διάλογος με την Τουρκία έχει νόημα στο μέτρο που δεν αφορά παραχωρήσεις απαράγραπτων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

8 Δεκεμβρίου 1981

Ο Α. Παπανδρέου συμμετέχει στη χειμερινή σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, υπό την ιδιότητα του υπουργού άμυνας της Ελλάδος. 

9 Δεκεμβρίου 1981

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εκλέγει νέο αρχηγό τον Ευ. Αβέρωφ-Τοσίτσα, με 67 ψήφους έναντι 32 του Κωστή Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

Ο Α. Παπανδρέου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θέτει veto στην έκδοση του καθιερωμένου ανακοινωθέντος στρατηγικής και τακτικής της Συμμαχίας, επειδή οι υπουργοί άμυνας αρνούνται να συμπεριλάβουν στο κείμενο δέσμευση ότι τα κράτη-μέλη θα προστατεύσουν κάθε μέλος από απειλή οπουδήποτε και αν προέρχεται. Με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας θέτει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, επισημαίνει την αοριστία της συμφωνίας επανένταξης στο ΝΑΤΟ και προσδιορίζει την ανάγκη αναδιάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την απόκρουση απειλής από την Τουρκία λόγω της στρατιάς του Αιγαίου.

13 Δεκεμβρίου 1981

Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία από τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης. 

15 Δεκεμβρίου 1981

Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται την Αθήνα.

 

1982

 

·         Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος για να καταπολεμηθεί το ρυπογόνο νέφος

·         Εγκαινιάζεται το Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας με τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες

·         Υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης εξαφανίζεται με 700 εκατομμύρια δραχμές.

·         Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αποδέχεται ρύθμιση για την αποποινικοποίηση της μοιχείας. Παρόλα αυτά καταργείται από το κράτος η ποινική της δίωξη.

·         Ο πολιτικός γάμος ψηφίζεται στη Βουλή και καθιερώνεται ως ισόκυρος με το θρησκευτικό.

 

·         Με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 207/1982) καθιερώνεται η χρήση του μονοτονικού συστήματος γραφής, καταργείται δηλαδή η διάκριση των τόνων και χρησιμοποιείται ένα μόνον τονικό σημείο, που δηλώνει τη θέση του τόνου στη λέξη.

·         Το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

 

·         Ανακαλύπτεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου το θέατρο, όπου έγινε η δολοφονία του Φιλίππου Β’ το 336 π.Χ. στις Αίγες.

 

·         Ιδρύονται το μουσείο Βορρέ στην Αττική και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη στη Σπάρτη.

·         Εκδίδεται το περιοδικό εικαστικών τεχνών Εικαστικά.

 

·         Απονέμεται το Όσκαρ στον Βαγγέλη Παπαθανασίου για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς».

·         Κυκλοφορεί ο δίσκος του Μάνου Χατζιδάκη Πορνογραφία.

 

·         Ο Χριστόφορος Χριστοφής γυρίζει την ταινία «Ρόζα».

·         Γυρίζεται η ταινία «Μπαλαμός» του Σταύρου Τορνέ.

·         Ο Νίκος Περάκης γυρίζει την ταινία «Άρπα Κόλλα».

 

·         Γιώργος Ιωάννου: Εφήβων και μη.

·         Ε. Χ. Γονατάς: Ο φιλόξενος Καρδινάλιος.

·         Μένης Κουμανταρέας: Ο ωραίος λοχαγός.

·         Ευγενία Φακίνου: Αστραδένη.

·         Ανδρέας Μήτσου: Ένα μήλο, ένα κυδώνι, ένα κλωνί βασιλικό.

·         Γιάννης Πατίλης: Μη καπνιστής σε χώρα καπνιζόντων.

 

·         Πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Παντελής Ζερβός (γ. 1908).

·         Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος (γ. 1937).

·         Πεθαίνει ο καθηγητής της Νεοελληνικής φιλολογίας Λίνος Πολίτης (γ. 1906).

·         Πεθαίνει ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος (γ. 1901).

·         Πεθαίνει ο μεγάλος διανοητής, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής Ε. Π. Παπανούτσος (γ. 1900) λίγο μετά την κατάργηση και του τελευταίου συμβόλου του εκπαιδευτικού «συντηρητισμού», της υποχρεωτικής μπλε ποδιάς για τις μαθήτριες.

·         Πεθαίνει ο κριτικός και ποιητής Ανδρέας Καραντώνης (γ. 1910).

 

4 Ιανουαρίου 1982

Στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΟΚ αναγνωρίζεται η ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Έλληνας υπουργός Ασημάκης Φωτήλας συμφωνεί και υπογράφει την κοινή διακήρυξη που γίνεται ομόφωνα δεκτή. Η Ελληνική κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Α. Παπανδρέου αποσύρει σχεδόν αμέσως τη συμφωνία και ο υπουργός παύεται από τα καθήκοντά του μέσα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Φεβρουάριος 1982

Η κυβέρνηση καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα memorandum, με το οποίο ζητά να εξαιρεθεί η χώρα, σε μακροπρόθεσμη βάση, από τις ρυθμίσεις της Κοινής Αγοράς και την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών. Με το ίδιο υπόμνημα η κυβέρνηση ζητά οικονομική βοήθεια, μέσω της μεταφοράς κεφαλαίων, για την ενίσχυση της υποδομής της ελληνικής οικονομίας.

23 Φεβρουαρίου 1982

Η Γροιλανδία, που ως συνδεδεμένο τμήμα της Δανίας είχε γίνει την 1-1-1973 μέλος της ΕΟΚ, αποφασίζει με δημοψήφισμα (52% υπέρ) να αποχωρήσει από την Κοινότητα.

1 Μαρτίου 1982

Ο Α. Παπανδρέου επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο και καταγγέλλει την αδιαφορία των συμμάχων για την συνεχιζόμενη κατοχή του Αττίλα.

22 Μαρτίου 1982

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταθέτει μνημόνιο στην ΕΟΚ, ζητώντας πρόσθετη προστασία για μια σειρά ελληνικών προϊόντων.

7 Απριλίου 1982

Ο Κων. Καραμανλής επισκέπτεται επίσημα την Ιταλία.

30 Απριλίου 1982

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

20 Μαΐου 1982

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ουλουσού επισκέπτεται την κατεχόμενη Κύπρο σαν αντίδραση στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

28 Μαΐου 1982

Η Τουρκία αποφασίζει να αμφισβητεί στο εξής έμπρακτα το εύρος των 10 μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται για άλλη μια φορά σε κρίση.

15 Ιουνίου 1982

Η δραχμή υποτιμάται κατά 15% για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

19 Ιουνίου 1982

Προκαλείται ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας της εξόδου του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους «Σισμίκ» στο Αιγαίο.

5 Ιουλίου 1982

Ορκίζεται ανασχηματισμένη κυβέρνηση υπό τον Α. Παπανδρέου με τη συμμετοχή για πρώτη φορά 14 εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

30 Ιουλίου 1982

Η υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1 Σεπτεμβρίου 1982

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ περνά από την Αθήνα και δίνει συνέντευξη τύπου μαζί με τον Α. Παπανδρέου, μετά τη συντριπτική ήττα των Παλαιστινίων μαχητών από τους Ισραηλινούς στον Λίβανο.

3 Σεπτεμβρίου 1982

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν επισκέπτεται την Αθήνα.

27 Σεπτεμβρίου 1982

Η κυβέρνηση καταργεί το σταυρό προτίμησης στις εκλογές και εισάγει το σύστημα της «λίστας» υποψηφίων.

24 Οκτωβρίου 1982

Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

5 Νοεμβρίου 1982

Ορίζεται ως ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

10 Δεκεμβρίου 1982

Υπογράφεται στο Monteg Bay της Τζαμάικα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας με την οποία καθορίζονται: α) το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια. (Η χώρα μας συνεπώς, έχει το δικαίωμα να εκτείνει τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 ν.μ. που είναι σήμερα στα 12 ν.μ., με μονομερή εσωτερική ενέργεια). β) Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με βάση την αρχή της ίσης αποστάσεως, στην περίπτωση ακτών, οι οποίες βρίσκονται η μια απέναντι στην άλλη. (Όπως η περίπτωση των ακτών της Μ. Ασίας και των Ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου). γ) Ορισμός της υφαλοκρηπίδας, αποδίδεται όπως ακριβώς και από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1958. δ) Αναγνωρίζεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. ε) Καθορίζονται λεπτομερώς τα κυριαρχικά δικαιώματα του παράκτιου κράτους επί της υφαλοκρηπίδας, οι περιορισμοί και άλλα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. στ) Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην ναυσιπλοΐα.

Αν και η Σύμβαση υπογράφεται από 119 κράτη, αποτελεί εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

18 Δεκεμβρίου 1982

Ολοκληρώνει τις εργασίες του το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με την επανεκλογή του Χαρ. Φλωράκη στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

 

1983

 

·         Η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη προβάλλει δυναμικά το αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

·         Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν.

 

·         Ιδρύεται το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

 

·         Ο Γιώργος Κατακουζηνός γυρίζει την ταινία «Άγγελος».

·         Γυρίζεται η ταινία «Η κάθοδος των εννέα» του Χρήστου Σιοπαχά.

·         Ο Κώστας Φέρρης γυρίζει την ταινία «Ρεμπέτικο».

·         Ο Νίκος Βεργίτσης γυρίζει την ταινία «Ρεβάνς».

 

·         Στο Θέατρο Στοά ανεβαίνει το έργο «Ο γάμος της Αντιγόνης» του Κων. Βέργου.

·         Τόλης Καζαντζής: Οι πρωταγωνιστές.

·         Διονύσης Χαριτόπουλος: Τα παιδιά της χελιδόνας.

·         Κωστής Γκιμοσούλης: Ο ξυλοκόπος πυρετός.

·         Αλέξης Πανσέληνος: Ιστορίες με σκύλους.

 

·         Πεθαίνει στις 3 Σεπτεμβρίου η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη (γ. 1926).

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης Στρατής Δούκας (γ. 1895).

·         Πεθαίνει ο ποιητής Άρης Δικταίος (γ. 1919).

·         Πεθαίνει ο τραγουδιστής Σώτος Παναγόπουλος (γ. 1920).

·         Πεθαίνει ο μουσικός (κανονάκι) Νικος Στεφανίδης (γ. 1900).

 

25 Ιανουαρίου 1983

Μετά από έξι έτη διαπραγματεύσεων τίθεται σε εφαρμογή στα κράτη μέλη της ΕΟΚ η Κοινή Πολιτική Αλιείας.

29 Ιανουαρίου 1983

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στις γυναίκες ίσα δικαιώματα, με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. 

22 Φεβρουαρίου 1983

Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικολάι Τίχονοφ, επισκέπτεται την Αθήνα και υπογράφεται δεκαετής Ελληνοσοβιετική Συμφωνία Συνεργασίας. Μια μέρα μετά, τηλεγράφημα δυτικού πρακτορείου φέρει την ΕΟΚ να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τους κανονισμούς της Κοινότητας, με την υπογραφή της συμφωνίας χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση στις Βρυξέλλες.

22 Μαρτίου 1983

Δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο εκδότης της εφημερίδας Βραδυνή, Τζώρτζης Αθανασιάδης.

25 Μαρτίου 1983

Επαναπατρίζεται ο Μάρκος Βαφειάδης ύστερα από 34 χρόνια εξορίας.

11 Απριλίου 1983

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να ανακηρυχθεί η σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης κοινή ευρωπαϊκή σημαία.

25 Μαΐου 1983

Ο Μάρκος Βαφειάδης επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ και γιορτάζει την επιστροφή του με παλιούς και νέους συντρόφους όπως οι Β. Γεωργίου, Λ. Στρίγγος, Π. Ρούσος, Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Θεοδωράκης, Ν. Καλούδης, Σπ. Χαλβατζής, Χ. Φλωράκης, Γ. Τρικαληνός και Κ. Τσολάκης.

1 Ιουνίου 1983

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΟΚ.

3 Ιουνίου 1983

Παρά τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Βουλή ψηφίζει το άρθρο 4, που περιορίζει δραστικά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. 

7 Ιουνίου 1983

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Κονθάλεθ επισκέπεται την Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

15 Ιουλίου 1983

Συμφωνείται η παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Η Τουρκία διαμαρτύρεται σχετικά με την ελληνική ερμηνεία περί δεσμευτικότητας της αναλογίας 7:10 (Ελλάδας – Τουρκίας). Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Άγκυρα ότι η αναλογία δεν δεσμεύει την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο το Κογκρέσο.

Αύγουστος 1983

Ανατολικά της νήσου Σαχαλίνη, βόρεια της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι Σοβιετικοί καταρρίπτουν πολιτικό αεροπλάνο της Νότιας Κορέας με το αιτιολογικό της κατασκοπείας. Η Ελλάδα που προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσπαθεί να εμποδίσει κάθε καταδίκη της Σοβιετικής Ένωσης από την Κοινότητα, με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωσή της από τους Δυτικούς για ένα ορισμένο διάστημα. Η ελληνική στάση τροποποιείται μετά από ένα μήνα από το συμβάν, αφού επιβεβαιώνονται ορισμένα στοιχεία που ενοχοποιούν τους Σοβιετικούς.

11 Αυγούστου 1983

Διορίζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας, η Αργυρώ Χουδεστανάκη.

28 Αυγούστου 1983

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Λασιθίου από πιθανώς κακόβουλο εμπρησμό, καίει 22.000 στρέμματα και διαρκεί 2,8 ημέρες.

10 Σεπτεμβρίου 1983

Υπογράφεται από τον υπουργό εξωτερικών Γιάννη Καψή και τον αμερικανό σύμβουλο Μερλίντ, η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για Αμυντική και Οικονομική Συνεργασία (Defense and Economic Cooperation Agreement – DECA). Στο καίριο ζήτημα της παρουσίας των βάσεων στο ελληνικό έδαφος, η συμφωνία περιέχει τη ρήτρα παραμονής πέντε ετών. Το ελληνικό κείμενο αναφέρεται στον τερματισμό της παραμονής των βάσεων μετά από πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο η συμφωνία είναι «δυνατόν να τερματιστεί» μετά από πέντε χρόνια. Η διαφορά στη διατύπωση δίνει αφορμή για πολλές συζητήσεις. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η συμφωνία βάζει ουσιαστικά τα θεμέλια για το τερματισμό της παρουσίας των βάσεων και κατά συνέπεια ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στο εκλογικό σώμα. Η νέα συμφωνία μειώνει επίσης τις δυνατότητες των ΗΠΑ για ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση των βάσεων και περιορίζει τα δικαιώματα του αμερικανικού προσωπικού στο ελληνικό έδαφος. 

15 Σεπτεμβρίου 1983

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κων. Καραμανλή.

15 Νοεμβρίου 1983

Ο Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους ματαιώνει κάθε μορφή ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Δολοφονείται στο Ψυχικό Αττικής ο Ελληνοαμερικανός πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, αρχηγός της Τζασμάκ στην Αθήνα, καθώς επίσης και ο οδηγός του, Νίκος Βελούτσος. Στην επίθεση χρησιμοποιείται για πρώτη φορά μοτοσυκλέτα.

30 Νοεμβρίου 1983

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού επισκέπτεται την Αθήνα και συνομιλεί με τον πρόεδρο Κων. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς.

4-6 Δεκεμβρίου 1983

Πραγματοποιείται στην Αθήνα η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΟΚ. Τα χαμόγελα των συμμετεχόντων δεν κρύβουν την αποτυχία της συνόδου να καταλήξει σε συμφωνία επί βασικών οικονομικών θεμάτων.

13 Δεκεμβρίου 1983

Ο πολιτικός μηχανικός Τουργκούτ Οζάλ αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Τουρκίας, έπειτα από τρία χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

 

1984

 

·         Παντρεύονται η Χριστίνα Ωνάση και ο Τιερί Ρουσέλ, σε έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους γάμους.

·         Ολυμπιακοί αγώνες στο Λος Άντζελες. Ο Δημήτρης Θανόπουλος κερδίζει το αργυρό μετάλλιο και ο Μπάμπης Χολίδης το χάλκινο στην πάλη.

 

·         Ιδρύονται το «Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο» και οι γκαλερί «Ιανός» και «Τερρακόττα» στη Θεσσαλονίκη.

 

·         Ο έλληνας συνθέτης Ιάννης Ξενάκης γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην έδρα της σύνθεσης.

 

·         Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα».

·         Γυρίζεται η ταινία σάτιρα «Λούφα και Παραλαγή» από τον Νίκο Περάκη.

·         Η Τώνια Μαρκετάκη γυρίζει την ταινία «Η τιμή της αγάπης».

 

·         Γιώργος Χειμωνάς: Τα ταξίδια μου.

·         Γιώργος Ιωάννου: Η πρωτεύουσα των προσφύγων.

·         Ζυράννα Ζατέλη: Η περσινή αρραβωνιαστικιά.

·         Περικλής Σφυρίδης: Κούφια λόγια.

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης (γ. 1909).

·         Πεθαίνει ολομόναχος στο διαμέρισμά του ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (γ. 1912).

·         Πεθαίνει ο κωμικός ηθοποιός Χρόνης Εξαρχάκος (γ. 1932).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης (γ. 1915).

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης και κριτικός Γιάννης Σκαρίμπας (γ. 1893).

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης Ασημάκης Πανσέληνος (γ. 1903).

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος Γ. Γαΐτης (γ. 1923).

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος Γ. Σικελιώτης (γ. 1917).

·         Πεθαίνει ο ρεμπέτης Κώστας Ρούκουνας (ψευδ. του Σαμιωτάκη, γ. 1903).

 

14 Φεβρουαρίου 1984

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει το «Σχέδιο Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Σχέδιο Spinelli). Στόχος είναι η μετεξέλιξη της Κοινότητας σε Ομοσπονδία των κρατών μελών. Το σχέδιο διαβιβάζεται στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για να επιταχυνθεί η ενοποιητική διαδικασία.

28 Φεβρουαρίου 1984

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ εγκρίνει το πρόγραμμα ESPRIT. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στρατηγικής για την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφόρησης που θα διαρκέσει 10 χρόνια και θα δώσει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να συμπληρώσει τα κενά της στον τομέα κλειδί της τεχνολογικής ανάπτυξης.

3 Απριλίου 1984

Δύο άνδρες που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτα αποπειρώνται να δολοφονήσουν τον αμερικανό λοχία της Tζασμάγκ, Pόμπερτ Tσαντ, στον Aγιο Δημήτριο Αττικής.

17 Ιουνίου 1984

Πραγματοποιούνται οι δεύτερες ευρωεκλογές στα 10 κράτη μέλη της ΕΟΚ. Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 41,58% των ψήφων και 10 έδρες, η ΝΔ 9 έδρες, το ΚΚΕ 3 έδρες, το ΚΚΕ Εσ. 1 έδρα και η ΕΠΕΝ 1 έδρα.

12 Αυγούστου 1984

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Ηρακλείου Κρήτης καίγοντας 4.501 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Ως αίτιο αναφέρεται το κάψιμο βοσκοτόπων και για την κατάσβεση απαιτούνται 17 ώρες.

1 Σεπτεμβρίου 1984

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας παραιτείται για λόγους υγείας. Νέος αρχηγός της ΝΔ εκλέγεται ο Κων. Μητσοτάκης με 70 ψήφους, έναντι 40 του Κωστή Στεφανόπουλου.

23 Σεπτεμβρίου 1984

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μόνος πρωθυπουργός ΝΑΤΟϊκής χώρας Α. Παπανδρέου επισκέπτεται επίσημα την αντι-Δυτική Λιβύη και εκθειάζει το πείραμα της «Δημοκρατίας των Μαζών («Τζαμαχιρία»).

23 Οκτωβρίου 1984

Ο Α. Παπανδρέου επισκέπτεται επίσης την Πολωνία και επαινεί τις προσπάθειες του δικτάτορα στρατηγού Γιαρουζέλσκι να προωθήσει ένα είδος ανανέωσης του μαρξισμού-λενινισμού στο πλαίσιο του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

15 Νοεμβρίου 1984

Πραγματοποιείται συνάντηση Μιτεράν-Καντάφι στην Κρήτη με πρωτοβουλία του Α. Παπανδρέου και τερματίζεται η ένοπλη σύγκρουση των χωρών τους στο Τσαντ.

3 Δεκεμβρίου 1984

Ο υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας επισκέπτεται την Αλβανία και εξομαλύνονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

24 Δεκεμβρίου 1984

Ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Κάτω Πετραλώνων Αττικής με λεία 7,5 εκατομμύρια δραχμές. Ένας εκ των τεσσάρων δραστών σκοτώνει τον 28χρονο αστυνομικό Χρήστο Μάτη και του αποσπά το υπηρεσιακό του περίστροφο.

 

1985

 

·         Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου εγκαινιάζει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο, παρουσία 12.000 φιλάθλων, κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

·         Γεννιέται στις 28 Ιανουαρίου η Αθηνά Ωνάση, εγγονή και μοναδική κληρονόμος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 546 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 375, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 24 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 117.

 

·         Το πανεπιστήμιο της Κρήτης αρχίζει ανασκαφές στην Ελεύθερνα.

 

·         Ιδρύονται η «Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών», το «Σκιρώνειο Κέντρο Κηφισιάς» στην Αττική, η «Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά» και η «Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας».

·         Με πρωτοβουλία της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη εγκαινιάζεται με πρώτη την Αθήνα ο ετήσιος πανευρωπαϊκός θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

 

·         Ο Μάνος Χατζηδάκης συστήνει, την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Σείριος».

 

·         Ο Παντελής Βούλγαρης γυρίζει την ταινία «Τα πέτρινα χρόνια».

·         Ο Ανδρέας Πάντζης γυρίζει την ταινία «Ο βιασμός της Αφροδίτης».

·         Γυρίζεται η ταινία «Ο έρωτας του Οδυσσέα» από τον Βασίλη Βαφέα.

·         Ο Γιώργος Κόρρας και ο Χρήστος Βούπουρας γυρίζουν την ταινία «Παιδιά του Κρόνου».

 

·         Ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από το Εθνικό Θέατρο ο Πλούτος του Αριστοφάνη σε μετάφραση Κ. Βάρναλη, σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, σκηνογραφία Δ. Φωτόπουλου και μουσική Δ. Σαββόπουλου. Τον Πλούτο ερμηνεύει ο Γ. Δάνης, το Χρεμύλο ο Στ. Παράβας, τον Καρίωνα ο Γ. Παρτσαλάκης, τη Γριά η Δέσπω Διαμαντίδου κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Κ. Παγώνης, Μ. Ανθίδου, Λ. Πλασκοβίτης, οι τραγουδιστές Μ. Δημητριάδη, Γ. Κούτρας και μέλη του μουσικού συγκροτήματος «Δυνάμεις του Αιγαίου».

 

·         Αλέξανδρος Κοτζιάς: Φανταστική περιπέτεια.

·         Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Τα τζιτζίκια.

·         Ανδρέας Φρακγιάς: Το πλήθος.

·         Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης: Μητέρα Θεσσαλονίκη.

·         Θανάσης Βαλτινός: Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο.

·         Αλέξης Πανσέληνος: Η μεγάλη πομπή.

·         Νίκος Χουλιαράς: Ζωή, την άλλη φορά.

·         Τόλης Καζαντζής: Μια μέρα με τον Σκαρίμπα.

·         Τάκης Θεοδωρόπουλος: Ο ψίθηρος της Περσεφόνης.

·         Χριστόφορος Μηλιώνης: Καλαμάς και Αχέροντας.

 

·         Πεθαίνει η ηθοποιός Σαπφώ Νοταρά (γ. 1907).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας (γ. 1913).

·         Πεθαίνει ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας, ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος (γ. 1907).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός ζωγράφος και καραγκιοζοπαίχτης Π. Μιχόπουλος.

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος Σπ. Βασιλείου (γ. 1902).

·         Πεθαίνει ο χαράκτης Α. Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος, γ. 1914).

·         Πεθαίνει ο πεζογράφος και ποιητής Γιώργος Ιωάννου (γ. 1927).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Τάκης Μηλιάδης (γ. 1922).

·         Πεθαίνει ο ρεμπέτης Μήτσος Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) (γ. 1903).

·         Πεθαίνει ο στιχουργός και διασκεδαστής Γιώργος Οικονομίδης (γ. 1916).

·         Πεθαίνει ο στιχουργός και τραγουδιστής Τίτος Ξηρέλλης (γ. 1898).

 

1 Ιανουαρίου 1985

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Jacques Delors.

Τίθενται σε κυκλοφορία τα πρώτα ευρωπαϊκά διαβατήρια στα κράτη μέλη της ΕΟΚ.

25 Ιανουαρίου 1985

Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, εξέχων πολιτικός και ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς.

27 Ιανουαρίου 1985

Συνέρχεται στο Νέο Δελχί η Ομάδα των Έξι Ηγετών (Σουηδίας, Ινδίας, Μεξικού, Τανζανίας, Αργεντινής και Ελλάδας) και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για το πάγωμα των πυρηνικών εξοπλισμών.

21 Φεβρουαρίου 1985

Δολοφονείται στο Κολωνάκι από δύο ενόπλους ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσσέτης

9 Μαρτίου 1985

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο Α. Παπανδρέου προτείνει για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Η κίνηση «ματ» του πρωθυπουργού συνοδεύεται με πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος του 1975. Προηγείται η ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ νέου εκλογικού νόμου ενισχυμένης αναλογικής που δίνει την εντύπωση της υπερψήφισης του Κων. Καραμανλή και της κατοχύρωσης του δικομματισμού. Η απόφαση προκαλεί κύμα ενθουσιασμού στη βάση του ΠΑΣΟΚ η οποία κυριαρχείται από αντιδεξιά αντανακλαστικά. Επέρχεται ρήξη στις σχέσεις Καραμανλή- Παπανδρέου.

10 Μαρτίου 1985

Ο Κων. Καραμανλής παραιτείται από την προεδρία της Δημοκρατίας πριν την λήξη της θητείας του. Προσωρινός αναπληρωτής ορίζεται σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς γεγονός που προκαλεί διαμάχη μεταξύ των συνταγματολόγων για το εάν ο αναπληρών έχει ή όχι το δικαίωμα ψήφου στην επικείμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

29 Μαρτίου 1985

Μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Χρήστος Σαρτζετάκης, με 180 ψήφους σε σύνολο 298 βουλευτών, μέσα σε κλίμα οξύτητας και έντασης λόγω της χρησιμοποίησης έγχρωμων ψηφοδελτίων και της αμφισβήτησης της ψήφου του Γιάννη Αλευρά.

2 Ιουνίου 1985

Διενεργούνται βουλευτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με την υπόσχεση «για ακόμα καλύτερες μέρες», αναδεικνύεται εύκολα πρώτο κόμμα με 45,82% των ψήφων και 161 έδρες, Ο Α. Παπανδρέου φαίνεται να κρατά στα χέρια του όλους τους «άσσους» της πολιτικής τράπουλας κυριαρχώντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.. Η ΝΔ με αρχηγό τον Κ. Μητσοτάκη λαμβάνει το 40,85% των ψήφων και 126 έδρες, το ΚΚΕ το 9.89% των ψήφων και 12 έδρες και το ΚΚΕ Εσ. 1.89% και 1 έδρα.

Το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας έχει υλοποιήσει μια ευρείας κλίμακας ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, πραγματοποιώντας μια ουσιαστική ανακατανομή της εξουσίας, η οποία δίδει την ευκαιρία πρόσβασης σε μηχανισμούς εξουσίας κοινωνικών ομάδων που επί δεκαετίες ήταν ή αισθάνονταν αποκλεισμένες από τη νομή της. Προσφέρει συμβολική και ουσιαστική ικανοποίηση σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που νοιώθει παραγκωνισμένο σε σχέση με την εξουσία και τα οφέλη της. Καλλιεργεί επίσης νέες νοοτροπίες και πολιτικοοικονομικές συμπεριφορές που δημιουργούν μια νέα νοοτροπία διεκδικήσεων και διατήρησης των κεκτημένων –συχνά συντεχνιακών- δικαιωμάτων, στο πλαίσιο ενός νέου προστατευτικού κρατισμού. 

12 Ιουνίου 1985

Υπογράφεται ταυτόχρονα στη Λισσαβώνα και τη Μαδρίτη η συνθήκη προσχώρησης στην ΕΟΚ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

14 Ιουνίου 1985

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη «Λευκή Βίβλο» της για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Στόχος του εγχειρήματος είναι να επιτευχθεί η Κοινή Αγορά με την άρση όλων των φορολογικών, διοικητικών και τεχνικών εμποδίων στα εσωτερικά σύνορα της Κοινότητας μέχρι το 1992. Ο στόχος αυτός θα απαιτήσει την έκδοση 400 και πλέον Οδηγιών της Κοινότητας.

Υπογράφεται στη μικρή ομώνυμη κωμόπολη του Λουξεμβούργου, η λεγόμενη «Συμφωνία του Schengen» από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου. Το 1990 θα προσχωρήσει η Ιταλία, το 1991 η Ισπανία και η Πορτογαλία και το 1994 η Δανία και η Αυστρία. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το 1992. Η Μ. Βρετανία και η Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες που δεν υπογράφουν τη Σύμβαση στην οποία προβλέπεται από 1-12-1997 να ισχύσει η πλήρης κατάργηση των συνοριακών ελέγχων για τους υπηκόους των 13 κρατών μελών που μετακινούνται στο εσωτερικό της Κοινότητας. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ παραγγέλνει σε έγγραφό του προς το υπουργείο εξωτερικών, νέους χάρτες για το Αιγαίο χωρίς σύνορα και δίχως την αναγραφή «Ελλάδα» πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Οι χάρτες αυτοί θα κοινοποιηθούν προς όλα τα τουρκικά υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς και ζητά την πιστή εφαρμογή τους.

Φανατικοί Μουσουλμάνοι πραγματοποιούν αεροπειτατεία σε αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας TWA το οποίο απογειώνεται από την Αθήνα. Η αεροπειρατεία θα έχει αίσιο τέλος με την απελευθέρωση των ομήρων στη Βηρυττό την 1η Ιουλίου.

13 Ιουλίου 1985

Ανακοινώνεται ταξιδιωτική οδηγία εκ μέρους του Λευκού Οίκου με την οποία καλούνται οι Αμερικανοί τουρίστες να αποφεύγουν την Ελλάδα που θεωρείται επικίνδυνη χώρα. Με τις ακυρώσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου η χώρα ζημιώνεται σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

23 Ιουλίου 1985

Η εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση της οικονομίας θέτει τον Α. Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 18%, την ανεργία να ξεπερνά το φράγμα των 300.000, το έλλειμμα του Δημοσίου στο 15,5% του ΑΕΠ και το εξωτερικό χρέος να φθάνει τα 20 δις δολάρια, η Ελλάδα κατέχει όλα τα αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να τεθεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρωθυπουργός κηρύσσει τη στροφή στη σταθεροποίηση της οικονομίας, ομολογώντας ότι «καταναλώνουμε περισσότερα απ’ ό,τι παράγουμε».

Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΟΚ εκδίδει τους κανονισμούς για την εφαρμογή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ). Πρόκειται για μια ειδική δράση μεγάλης εμβέλειας, με την οποία επωφελούνται οι νότιες περιφέρειες της Κοινότητας και ειδικότερα η Ελλάδα.

24 Ιουλίου 1985

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Χανίων από τσιγάρο καίγοντας 14.000 στρέμματα γης εκ των οποίων 13.000στρ. δασικές εκτάσεις. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού η σχετική υγρασία είναι 45%, η θερμοκρασία αέρα 26o C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 7,1-9,0BF.

26 Ιουλίου 1985

Ο Α. Παπανδρέου προχωρεί σε θεαματικό κυβερνητικό ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας στο νευραλγικό Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τον Γεράσιμο Αρσένη με τον Κώστα Σημίτη, γνωστό για τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό και τον πολιτικό πραγματισμό του. Με πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού ο Κ. Σημίτης προχωρεί σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει τη δραστική περικοπή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς, τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και ταχύτερη διολίσθηση της δραχμής.

Αν και η πολιτική αυτή έχει ευεργετικές συνέπειες στους βασικούς οικονομικούς δείκτες εκτός της ανεργίας, το βαρύ κοινωνικό κόστος που τη συνοδεύει προκαλεί την πρώτη σοβαρή ρήξη της κυβέρνησης με τα λαϊκά στρώματα.

11 Αυγούστου 1985

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Αττικής πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό, καίει 78.067 στρέμματα εκ των οποίων 49.800στρ. δασικές και 28.267 γεωργικές εκτάσεις. Το περιστατικό εκδηλώνεται στις 21.15 σε τοπογραφικό ανάγλυφο με μεγάλες κλίσεις 60-80% και διαρκεί 4,4 ημέρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 31%, η θερμοκρασία 33ο C ενώ πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

Την ίδια ημέρα και την ίδια περίπου ώρα (21.00) εκδηλώνεται καταστροφικότερη πυρκαγιά επίσης από κακόβουλο εμπρησμό σε άλλο σημείο του Ν. Αττικής, καίγοντας 65.500 στρέμματα εκ των οποίων 60.500 δασική βλάστηση. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 30%, η θερμοκρασία 28ο C ενώ πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

12 Αυγούστου 1985

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Καστοριάς σε υψόμετρο 1.450μ. σε περιοχή με εδαφικές κλίσεις 40-60% καίγοντας 4.800 στρέμματα αποκλειστικά δασικών εκτάσεων. Η σχετική υγρασία στην περιοχή είναι 23%, η θερμοκρασία 30ο C και πνέουν δυτικοί άνεμοι 1,1-4,0BF.

Την ίδια ημέρα εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Αχαΐας από πιθανό κακόβουλο εμπρησμό χωρίς να εξακριβωθεί ο δράστης καίγοντας 27.000 στρέμματα εκ των οποίων 22.000στρ. δασικές και 5.000στρ. γεωργικές εκτάσεις. Δυσμενής παράγοντας στη θέση εκδήλωσης είναι οι ιδιαίτερα μεγάλες εδαφικές κλίσεις 80-100%. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση καθώς η σχετική υγρασία είναι 33%. Η θερμοκρασία 34ο C και πνέουν μέτριοι βόρειοι άνεμοι 1,1-4,0BF.

14 Αυγούστου 1985

Μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Καβάλας πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό καίει 50.700 στρέμματα και διαρκεί 6,9 ημέρες. 

15 Αυγούστου 1985

Εκδηλώνεται σε δάσος του Ν. Καβάλας από άγνωστο αίτιο πυρκαγιά σε υψόμετρο 1.150μ. καίγοντας 118.665 στρέμματα εκ των οποίων 104.050 στρ. είναι δασικές και 14.615 στρ. γεωργικές εκτάσεις. Στη διάρκεια αυτής της πυρκαγιάς καταγράφεται δυστυχώς απώλεια 6 ανθρώπινων ζωών και 2 οικιών. Καίγονται επίσης 213 ζώα και 1 μηχάνημα. Το επεισόδιο ξεκινά από μεγάλο υψόμετρο, 1.150μ. σε θέση με πλήρη χορτοκάλυψη και πυκνή δενδρώδη βλάστηση και εξελίσσεται σε επικόρυφης μορφής πυρκαγιά. Την ημέρα της εκδήλωσης η σχετική υγρασία είναι 45% και η θερμοκρασία 33ο C, ενώ πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF. Για την κατάσβεση χρησιμοποιούνται επίγεια και εναέρια μέσα καθώς και επιβραδυντικό υγρό. Η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνεται σε 15 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού, όμως χρειάζονται 10 ημέρες και 12 ώρες για την πλήρη κατάσβεση.

Την ίδια ημέρα εκδηλώνεται πυρκαγιά σε δάσος της Χαλκιδικής πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό, καίει 32.080 στρέμματα εκ των οποίων 30.240στρ. δασικές εκτάσεις και διαρκεί 4,9 ημέρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση και ανάπτυξη της πυρκαγιάς καθώς επικρατεί σχετική υγρασία 20%, θερμοκρασία 28ο C και πνέουν άνεμοι μεγάλης έντασης 4,1-7,0BF.

19 Αυγούστου 1985

Πεθαίνει ο Σάκης Καράγιωργας (γ. 1930).

24 Αυγούστου 1985

Ο Κων. Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του και θέτει θέμα εμπιστοσύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ο Κ. Στεφανόπουλος αρνείται να θέσει υποψηφιότητα, καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

29 Αυγούστου 1985

Ο Κ. Μητσοτάκης επανεκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ.

6 Σεπτεμβρίου 1985

Ο Κ. Στεφανόπουλος αποχωρεί από το κόμμα της ΝΔ και ιδρύει τη «Δημοκρατική Ανανέωση» (ΔΗΑΝΑ) στην οποία προσχωρούν 9 βουλευτές της ΝΔ.

10 Οκτωβρίου 1985

Υποτιμάται η δραχμή κατά 15%, αυξάνεται η φορολογία, ποινικοποιείται η φοροδιαφυγή, περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες και απαγορεύονται δια νόμου οι αυξήσεις στους μισθούς έως το τέλος του 1987.

Νοέμβριος 1985

Η κυβέρνηση αναδιαπραγματεύεται με την ΕΟΚ ορισμένους όρους που αφορούν στις ειδικές συνθήκες της οικονομίας μας και καταλήγει σε συμφωνία για τη σύγκλιση. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα έρχονται λίγο αργότερα με το «πακέτο Ντελόρ», το οποίο διπλασιάζει τους πόρους των διαρθρωτικών προγραμμάτων, διαμορφώνει ευχερέστερους όρους απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και επιτρέπει αποκλίσεις από το αυστηρό πρόγραμμα εφαρμογής της «εσωτερικής αγοράς».

17 Νοεμβρίου 1985

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο 15χρονός Μιχάλης Καλτεζάς βρίσκει το θάνατο από σφαίρα αστυνομικού με αποτέλεσμα εκτεταμένες ταραχές.

26 Νοεμβρίου 1985

Ανατινάζεται με τηλεχειρισμό παγιδευμένο αυτοκίνητο τη στιγμή που περνάει δίπλα λεωφορείο των ΜΑΤ, στην Καισαριανή Αττικής. Σκοτώνεται ο αστυφύλακας Γιάννης Γεωργακόπουλος και τραυματίζονται άλλοι 14 αστυνομικοί.

3-4 Δεκεμβρίου 1985

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο οριοθετεί την αρχή της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών, με ουσιαστικές επιπτώσεις για την εξεύρεση πόρων στην Ελλάδα.

 

1986

 

·         Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα με απολογισμό 35 νεκρούς.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 507 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 401, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 26 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 65.

 

·         Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή».

·         Ιδρύονται το «Δημοτικό Μουσείο Καβάλας», η «Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών» και η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος».

·         Η κυβέρνηση προσφέρει στην πόλη της Πάτρας άφθονα μέσα για το στήσιμο ενός δικού της φεστιβάλ, ανταγωνιστικού των Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου.

 

·         Ο Μ. Θεοδωράκης δίνει πολλές συναυλίες στην Τουρκία, που τις παρακολουθούν κυρίως νέοι με συνθήματα υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αργότερα παίζει και πάλι το ρόλο του άτυπου πρεσβευτή ειρήνης, μεταφέροντας μηνύματα των Ελλήνων πρωθυπουργών, του Α. Παπανδρέου και του Κ. Μητσοτάκη προς την τουρκική κυβέρνηση.

·         Ιδρύεται το «Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας», με πρόεδρο τον Γιάννη Ξενάκη.

 

·         Ο Θ. Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Ο μελισσοκόμος».

·         Γυρίζεται η ταινία «Η φωτογραφία» του Ν. Παπατάκη».

·         Ο Τάσσος Ψαρράς γυρίζει την ταινία «Καραβάν Σεράι».

·         Ο Δημήτρης Αβδελιώτης γυρίζει την ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε».

 

·         Η Αλ. Βουγιουκλάκη ερμηνεύει τη Λυσιστράτη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε μετάφραση Θρ. Σταύρου, σκηνοθεσία Αλ. Σολομού, μουσική Μ. Χατζιδάκι και σκηνογραφία Λίζας Ζαΐμη. Την Μυρρίνη ερμηνεύει η Νόρα Βαλσάμη, τον Πρόβουλο ο Γ. Αργύρης, το Σπαρτιάτη ο Σπ. Καλογήρου, την Κλεονίκη η Καίτη Λαμπροπούλου κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν οι Θ. Ισαακίδης, Γ. Κρανάς, Μ. Φλωρά, Β. Μπλαζουδάκη κ.ά.

·         Το ίδιο καλοκαίρι στον ίδιο χώρο η Τζένη Καρέζη ερμηνεύει τη Μήδεια του Ευριπίδη σε μετάφραση-σκηνοθεσία Μ. Βολανάκη, σκηνικά Ρ. Μίτσελ, κοστούμια Γ. Ζιάκα και μουσική Θ. Αντωνίου. Τον παιδαγωγό ερμηνεύει ο Αλ. Μυλωνάς, τον Κρέοντα ο Γ. Κυριακίδης, τον Ιάσωνα ο Κ. Καζάκος κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν οι Ιω. Γκαβάκου, Ν. Κοντούρη, Ελ. Κούρκουλα κ.ά.

 

·         Ρέα Γαλανάκη: Ομόκεντρα διηγήματα.

·         Μήτσος Κασόλας: Το σάπιο νερό.

·         Κώστας Λαχάς: Μετείκασμα, μεταίσθημα.

·         Μίλτος Σαχτούρης: Εκτοπλάσματα.

·         Δ. Π. Παπαδίτσας: Το προεόρτιον.

 

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός, ζωγράφος και λογοτέχνης Μίμης Φωτόπουλος (γ. 1913).

·         Πεθαίνει ο ακαδημαϊκός, λογοτέχνης και ιστορικός της τέχνης Παντελής Πρεβελάκης (γ. 1909).

·         Πεθαίνουν ο γλύπτης Αχιλλέας Απέργης (γ. 1909), ο γλύπτης και μεταλλιοπλάστης Δημ. Φερεντίνος και ο κεραμίστας Π. Βαλσαμάκης.

 

1 Ιανουαρίου 1986

Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν επίσημα στην ΕΟΚ και φθάνουμε στην «Κοινότητα των Δώδεκα». Ορίζονται 60 Ισπανοί και 24 Πορτογάλοι ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξάνεται σε 518.

17 Φεβρουαρίου 1986

Εννέα κράτη μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν στο Λουξεμβούργο την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (ΕΕΠ), ενώ η Δανία, η Ελλάδα και η Ιταλία ακολουθούν στις 28 Φεβρουαρίου, στη Χάγη. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη αποτελεί την πρώτη σημαντική τροποποίηση της Συνθήκης της Ρώμης, βελτιώνει τη λειτουργία της Κοινότητας (επέκταση της αρχής της πλειοψηφίας), διευρύνει το πεδίο δραστηριότητας της Κοινότητας (νέες πολιτικές, Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία) και ενισχύει τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με την ΕΕΠ καταγράφονται και ενσωματώνονται στη Συνθήκη δύο νέοι βασικοί και ευρείας εμβέλειας στόχοι για την Κοινότητα: η πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς μέχρι την 1-1-1993 και η δέσμευση των δώδεκα κρατών μελών για τη δημιουργία ή και την προώθηση νέων κοινών πολιτικών. Συγκεκριμένα, η Ενιαία Πράξη:

·         δημιουργεί τη ρητή δέσμευση των «Δώδεκα» για την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς,

·         καταγράφει στη συνθήκη ως Στόχο της Κοινότητας την οικονομική και κοινωνική συνοχή,

·         αναγνωρίζει την έρευνα, το περιβάλλον και την κοινωνική πολιτική ως τομείς δραστηριότητας της Κοινότητας,

·         αναμορφώνει τη λειτουργία των Οργάνων της Κοινότητας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, να συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία αυτή και να βελτιωθεί η εκτέλεση των αποφάσεων.

2 Μαρτίου 1986

Διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο Γεράσιμος Αρσένης.

8-9 Μαρτίου 1986

Ο Α. Παπανδρέου διακηρύσσει σε ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στη Χαλκίδα εντυπωσιακό άνοιγμα προς την Αριστερά. 

8 Απριλίου 1986

Δολοφονείται στο Κολωνάκι από τη «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος πρόεδρος της Χαλυβουργικής Δημήτρης Αγγελόπουλος.

30 Ιουνίου 1986

Τουρκικό πολεμικό πλοίο βάλλει εναντίον κυπριακού κρουαζιερόπλοιου, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Η Ελλάδα ανακοινώνει το νέο στρατηγικό της δόγμα, στο οποίο ο κύριος εχθρός της είναι πλέον η Τουρκία και όχι οι από Βορρά Δυνάμεις.

6 Αυγούστου 1986

Πραγματοποιούνται στην Ιξτάπα του Μεξικού οι εργασίες της τρίτης συνάντησης των Έξι για την ειρήνη και τον αφοπλισμό. Παρευρίσκονται ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Τανζανίας Τζ. Νιερέρε, ο πρωθυπουργός των Ινδιών Ρ. Γκάντι, ο πρόεδρος της Αργεντινής Ρ. Αλφανσίν, ο πρόεδρος του Μεξικού Μ. ντε λα Μαδρίδ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ι. Κάρλσον. Η συνάντηση προσφέρεται στον Α. Παπανδρέου για πολιτική πίεσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ.

11 Σεπτεμβρίου 1986

Πεθαίνει ο επιφανής πολιτικός, διανοούμενος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Κανελλόπουλος (γ. 1902).

5 Οκτωβρίου 1986

Τέσσερις βόμβες εκρήγνυνται στις Εφορίες Αμαρουσίου, Μπραχαμίου και Νέας Ιωνίας Αττικής και στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών Πειραιά. Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «ορφανά χτυπήματα», τα οποία όμως οι διωκτικές αρχές αποδίδουν στη «17 Νοέμβρη».

12 Οκτωβρίου 1986

Διενεργούνται Δημοτικές Εκλογές. Η ΝΔ πετυχαίνει μεγάλη πολιτική νίκη και κερδίζει τους τρεις μεγάλους δήμους. Στην Αθήνα εκλέγεται δήμαρχος ο Μ. Έβερτ, στον Πειραιά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Κούβελας, όλα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος. Η δυσφορία των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνεται στην ήττα του ΠΑΣΟΚ από την Αριστερά σε δήμους εργατικών προαστίων που μέχρι τώρα είχε δικούς του υποψηφίους. Στον Δήμο της Αθήνας η ευμενής ουδετερότητα του ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο στέκεται αποφασιστικής σημασίας για την επικράτηση του Μιλτιάδη Έβερτ. 

19 Δεκεμβρίου 1986

Τουρκική περίπολος μπαίνει στο ελληνικό έδαφος και ανταλλάσσονται πυρά για δύο ώρες. Σκοτώνονται δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι στρατιώτες.

 

1987

 

·         Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτά το κύπελλο Ευρώπης.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 682 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 461, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 39 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 78.

 

·         Επανέναρξη των ανασκαφών της Μεσσήνης από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

·         Η Ελληνική κυβέρνηση διατυπώνει σε σύνοδο της UNESCO την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα νέο μουσείο για την Ακρόπολη.

 

·         Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου, αποφασίζει την ίδρυση Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

 

·         Ο Λάκης Παπαστάθης γυρίζει την ταινία «Θεόφιλος».

·         Ο Σταύρος Τορνές γυρίζει την ταινία «Ένας ερωδιός για τη Γερμανία».

·         Ο Κώστας Βρεττάκος γυρίζει την ταινία «Τα παιδιά της χελιδόνας».

 

·         Ο Κάρολος Κουν σκηνοθετεί για τελευταία φορά στο Θέατρο Τέχνης το έργο «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη.

·         Στο Θέατρο Άττις ανεβαίνει το έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου «Βάκχες».

 

·         Άλκη Ζέη: Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα.

·         Νίκος Μπακόλας: Η μεγάλη πλατεία.

·         Μανόλης Ξεξάκης: Που κούκος, που άνεμος.

·         Νίκος Κάσδαγλης: Το θολάμι.

·         Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό.

·         Σπ. Τσακνιάς: Χαμηλό βαρομετρικό.

 

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης (γ. 1910).

·         Πεθαίνει ο μεγάλος θεατράνθρωπος Κάρολος Κουν (γ. 1908), την ημέρα που δίνεται η πρεμιέρα του έργου  «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη.

 

15 Ιανουαρίου 1987

Η πολιτική της λιτότητας συναντά σθεναρή αντίσταση με 24ωρη πανεργατική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

4 Φεβρουαρίου 1987

Άγνωστοι αποπειρώνται να σκοτώσουν το νευροχειρούργο και ιδιοκτήτη της ιδιωτικής κλινικής «Εγκέφαλος» Ζαχαρία Καψαλάκη, στο Χαλάνδρι Αττικής.

19 Φεβρουαρίου 1987

Ο υπουργός βιομηχανίας Αναστάσιος Πεπονής ζητά, σύμφωνα με το άρθρο 106 του Συντάγματος, να συμμετάσχει το Δημόσιο στην κοινοπραξία των ξένων εταιρειών που, με επικεφαλής την  καναδική «Ντένισον», εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια της Θάσου. 

12 Μαρτίου 1987

Επέρχεται κρίση στις σχέσεις πολιτείας – εξουσίας, εξαιτίας νομοσχεδίου για τη μεταβίβαση της ακίνητης μοναστηριακής και εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο.

19 Μαρτίου 1987

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» εμφανίζεται το Αιγαίο, συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων ακολουθώντας το δρομολόγιο Ίμβρος-Λήμνος-Σαμοθράκη-Άθως-ανατολικά της Σκύρου-Ελλήσποντος. Το πλοίο βρίσκεται υπό την άγρυπνη παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών σκαφών και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Το «Πίρι Ρέις» «κρατά» 5 φορές στα διεθνή ύδατα, ρίχνοντας καλώδια ερευνών, χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών. Τα ελληνικά πλοία του διαμηνύουν να αποφύγει τις κρατήσεις πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και με επιδέξιες κινήσεις το αναγκάζουν να συνεχίσει τον πλου σε διεθνή ύδατα. 

25 Μαρτίου 1987

Συνέρχεται στην Άγκυρα το υπουργικό συμβούλιο και εγκρίνει απόφαση χορήγησης αδειών για έρευνες έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση παραχωρεί στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων TPAO (Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi) τις ακόλουθες τέσσερις περιοχές του βόρειου Αιγαίου για διεξαγωγή ερευνών: α) με α/α 2640 για 1.822 τ.χιλ. που περικλείει τη Σαμοθράκη, αφήνοντας ένα μικρό δίαυλο στη δυτική πλευρά, β) με α/α 2641 για 2.881 τ.χιλ. που εκτείνεται σε όλο το νοτιοανατολικό τμήμα της Λήμνου, γ) με α/α 2642 για 3.633 τ.χιλ. που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Σκύρου και Λέσβου και δ) με α/α 2643 για 1.245 τ.χιλ. που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Και οι τέσσερις παραχωρήσεις παύουν την 26 Σεπτεμβρίου 2003. Όλες οι περιοχές αρχίζουν ακριβώς αμέσως μετά την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 μιλίων και εγκλωβίζουν πλήρως τη Λέσβο και τη Σαμοθράκη. Η απόφαση δημοσιεύεται την επομένη στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

26 Μαρτίου 1987

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει επίσημα την έξοδο του «Πίρι Ρέις» για έρευνες στα διεθνή ύδατα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του προέδρου της χώρας στρατηγού Κενάν Εβρέν, συνεδριάζει εκτάκτως, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Καγιά Ερντέμ. Στη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί ο υποστράτηγος Γκιουβέν Εργκεντάλ δηλώνει ότι το πλοίο θα συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη και αν παρεμποδιστεί από τους Έλληνες, τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα απαντήσουν.

Σε πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη στην πρωθυπουργική κατοικία στο Καστρί με συμμετοχή του υφυπουργού Γ. Καψή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Ν. Κουρή, προσδιορίζεται η στρατηγική και τακτική στάση της Ελλάδας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών πληροφορούν όλους τους πρεσβευτές των ξένων χώρων με το ιστορικό της κρίσης, τα ελληνικά επιχειρήματα και την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα απαντήσει δυναμικά μόλις η Τουρκία αποτολμήσει να χτυπήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνει εντολή για πλήρη ετοιμότητα. Κινητοποιείται ο Στρατός και εκκενώνονται στον Έβρο παραμεθόρια χωριά. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία προετοιμάζουν τα χειρουργεία τους και έφεδροι καλούνται υπό τα όπλα. Η Πολεμική Αεροπορία σαρώνει τους ουρανούς και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα στα νησιά διατάσσονται να χτυπήσουν κάθε εχθρικό στόχο. Το Πολεμικό Ναυτικό ανοίγεται στο Αιγαίο σε θέση μάχης και οι αίθουσες επιχειρήσεων των τριών όπλων παίρνουν συνεχώς αναφορές για τις κινήσεις των Τούρκων.

27 Μαρτίου 1987

Ο Γενικός Γραμματέας του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνει την αύξηση της επιφυλακής των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Στις 12 το μεσημέρι συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Α. Παπανδρέου ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί το κείμενο της Βέρνης ανενεργό, εφόσον σταμάτησαν οι συνομιλίες το ’81 και προτείνει την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αρνούμενος πολιτικό διάλογο. Στο τέλος της ομιλίας του τονίζει: «Και θα ήθελα επίσης να πω, κλείνοντας την πληροφόρηση, ότι ο υπουργός των Εξωτερικών της χώρας Κάρολος Παπούλιας συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζίβκοφ, μεταφέροντάς του ένα σοβαρό μήνυμα από πλευράς μου. Όπως γνωρίζεται υπάρχει συμφωνία μη επιθέσεως, η οποία επιβάλλει αυτή την ώρα την παράδοση ενός τέτοιου μηνύματος…». Απαντώντας σε προετοιμασμένη ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις, λέει: «Αυτονόητο, ασφαλώς! Ίσως και πριν από την εμπλοκή!». 

Στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος Καντεμίρ καλεί τους δημοσιογράφους και τους δηλώνει ότι το «Πίρι Ρέις» στις 12 το μεσημέρι της επομένης θα βρίσκεται στη θέση Μπάμπουρας, στη Θάσο, 12 μίλια από τις ακτές του νησιού. Ο υποστράτηγος Εργκέντζ επαναλαμβάνει ότι το πλοίο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και ο στρατός θα βρίσκεται σε επιφυλακή.

Στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Καψής καλεί τον Αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Κήλι και του δηλώνει ότι: «για καθαρά στρατιωτικούς λόγους είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το άρθρο 7 της συμφωνίας του 1983 και να αναστείλουμε τη λειτουργία της βάσης της Νέας Μάκρης, ώστε να μη προκληθούν παρεμβολές στις επιχειρήσεις της ελληνικής Αεροπορίας». Ο πρεσβευτής του απαντά: «Κύριε υπουργέ, η συμφωνία προβλέπει διαβουλεύσεις πριν το κλείσιμο της βάσης». Και ο κ. Καψής ανταπαντά: «Αυτό κάνουμε τώρα… Διαβουλευόμεθα. Αλλά η διαβούλευση θα έχει τελειώσει μόλις φύγετε από το γραφείο μου και τότε η βάση θα έχει κλείσει…». Ο κ. Κήλι του αναφέρει ότι θα προκληθεί δυσφορία στην Ουάσινγκτον και ο υφυπουργός της Ελλάδας του απαντά: «Μακάρι… Μέχρι τώρα δυσφορούσαμε και ανησυχούσαμε μόνον εμείς. Τώρα θα ανησυχούμε και οι δύο». Η κίνηση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη, όμως σε πρακτικό επίπεδο η βάση δεν κλείνει.

Αργότερα ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδο Κάρινγκτον και του τονίζει ότι την επομένη ημέρα οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας θα διασταυρώσουν τα πυρά τους ανατολικά της Θάσου. Καλεί επίσης τον Τούρκο πρεσβευτή και του υπαγορεύει διευκρινιστική δήλωση σχετικά με την ελληνική θέση στο ζήτημα των ερευνών και των γεωτρήσεων στην υφαλοκρηπίδα.

Τα μεσάνυχτα  ο Τούρκος πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος στην έκκληση του λόρδου Κάρινγκτον, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του BBC αναφέρει: «Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο που επρόκειτο να πλεύσει (στο Αιγαίο) αύριο δεν θα βγει στα διαφυλονικούμενα νερά, εκτός μόνον εάν η Ελλάδα πράξει το ίδιο…». Ισχυρίζεται επίσης ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δε βρίσκονται στο ανώτατο στάδιο ετοιμότητας όπως οι ελληνικές.

28 Μαρτίου 1987

Στις 3 τα ξημερώματα ο Α. Παπανδρέου μέσω του Γ. Καψή διαμηνύει στον Γ. Γ. του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα δεν θα δεχόταν πολιτικές συνομιλίες επί νομικού ζητήματος, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά θα εκτιμούσε απόλυτα τις προσπάθειές του για αποκλιμάκωση. Ο αρχηγός του στόλου Χρ. Λυμπέρης διατηρεί τα πλοία σε ετοιμότητα για ανάληψη προωθημέων επιχειρήσεων. Στις 9.33 το «Πίρι Ρέις» εξέρχεται των Δαρδανελίων με τη συνοδεία ενός αντιτορπιλικού και μιας κανονιοφόρου και καταπλέει στον όρμο Κέφαλο της Ίμβρου.

29 Μαρτίου 1987

Το «Πίρι Ρέις» αποπλέει από τον Κέφαλο και εκτελεί έρευνες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Την ίδια τακτική ακολουθεί μέχρι το απόγευμα της 1ης Απριλίου οπότε εισέρχεται στα Δαρδανέλλια και δεν επανέρχεται στο Αιγαίο.

Την περίοδο της κρίσης ένα άλλο τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος, το «Billim», προερχόμενο από την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται στο Αιγαίο, καταπλέει στη Σμύρνη και στη συνέχεια κινούμενο εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων πλέει στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ο αρχηγός του στόλου αναφέρει ότι: «η συμπεριφορά των τουρκικών πλοίων δεν είναι προκλητική» και ότι «οι Τούρκοι δείχνουν μάλλον προσεκτικοί έως φοβισμένοι… Σημεία προβληματισμού μας παρέμειναν η σκόπιμη (φωτογράφιση, υποκλοπές, μετάδοση πληροφοριών) ή η συμπτωματική παρουσία τουρκικών εμπορικών πλοίων σε περιοχές συγκέντρωσης μονάδων του στόλου μας».

Αποστάσεις από την ελληνοτουρκική κρίση παίρνουν η Σοβιετική Ένωση, οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τα Αραβικά κράτη. Καμιά από τις χώρες του Ανατολικού συνασπισμού ή του Τρίτου Κόσμου δεν υιοθετεί συνολικά τις ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο.

14 Απριλίου 1987

Η Τουρκία υποβάλλει αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ.

24 Απριλίου 1987

Εκρήγνυται αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εναντίον λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει αμερικανούς αξιωματικούς, στο Ρέντη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκαέξι στρατιωτών των ΗΠΑ και του Έλληνα οδηγού.

26 Απριλίου 1987

Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ), με πρόεδρο τον Λεωνίδα Κύρκο.

19 Μαΐου 1987

Αποχωρεί από την ΝΔ ο Γεώργιος Ράλλης.

23 Ιουλίου 1987

Εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στην Κέρκυρα από κάψιμο βοσκοτόπων καίγοντας 7.150 στρέμματα εκ των οποίων 6.950στρ. δασικές εκτάσεις. Η πυρκαγιά εκδηλώνεται με συνθήκες υγρασίας 50%, ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία 39o C και μέτριας έντασης νότιους ανέμους σε περιοχή με μεγάλες εδαφικές κλίσεις 80% - 100%. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά προκαλεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη απώλεια δασικής βλάστησης στον νομό.

9 Αυγούστου 1987

Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Ρόδο από άγνωστο αίτιο. Η επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης είναι άμεση όμως για την κατάσβεση απαιτούνται 3 ημέρες και 8 ώρες. Η πυρκαγιά αναζωπυρώνεται μετά από 18 ώρες από την πρώτη κατάσβεση και κατασβαίνεται σε 40 λεπτά. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων είναι 128.645 στρέμματα (120.460 στρ. δασικές και 8.185 στρ. γεωργικές εκ των οποίων 678 στρ. αμπελώνες, 7.000 στρ. ελαιώνες, 10 στρ. σιτηρά και 497 στρ. λοιπές καλλιέργειες). Καίγονται επίσης 47 γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, 935 ζώα και 33 μηχανήματα. Το περιστατικό εκδηλώνεται σε θέση με ύψος 330 μέτρων, με πλήρη χορτοκάλυψη και πυκνή δενδρώδη βλάστηση. Την ημέρα εμφάνισης της πυρκαγιάς η σχετική υγρασία είναι 52%, η θερμοκρασία 28ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

Εκδηλώνεται πυρκαγιά από άγνωστο αίτιο σε δασική έκταση στον Ν. Φθιώτιδας η οποία καίει 73.500 στρέμματα εκ των οποίων 48.500στρ. δασικές εκτάσεις, 20.000στρ. ελαιώνες, 5.000στρ λοιπές γεωργικές καλλιέργειες και 150 ζώα. Προκαλείται σε περιοχή με υψόμετρο 270μ., πυκνή δασοκάλυψη και πλήρως χορτοκαλυμμένο έδαφος. Η κατάσβεση γίνεται με επίγεια και εναέρια μέσα, ο χρόνος επέμβασης είναι 5 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού όμως η κατάσβεση απαιτεί 7 ημέρες και 18 ώρες.  

10 Αυγούστου 1987

Ανατινάσσεται με τηλεχειριστήριο παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο την ώρα που δίπλα του διέρχεται αμερικανικό στρατιωτικό λεωφορείο που μεταφέρει αμερικανούς αξιωματικούς, στην περιοχή Βούλας Αττικής. Από την έκρηξη τραυματίζονται έντεκα Αμερικανοί.

28 Αυγούστου 1987

Το υπουργικό συμβούλιο αίρει μονομερώς την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

8 Οκτωβρίου 1987

Πεθαίνει ο διαπρεπής πολιτικός, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός, πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος (γ. 1899).

9 Οκτωβρίου 1987

Ξεσπάει σκάνδαλο υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων.

24 Οκτωβρίου 1987

Συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές και ζητείται η παραίτηση του προέδρου του ΟΤΕ Θεοφάνη Τόμπρα.

18 Νοεμβρίου 1987

Εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι προτάσεις για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Κοινότητας («Πακέτο Delors 1»)

25 Νοεμβρίου 1987

Παραιτείται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης, μετά την απροειδοποίητη αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής από τον Α. Παπανδρέου.

24 Δεκεμβρίου 1987

Τα μεσάνυχτα ξεσπάει πυρκαγιά στην 641 αποθήκη βάσης πυρομαχικών στη Μαλακάσα Αττικής. Τα πυρομαχικά, νάρκες, εμπρηστικές βόβμες, βλήματα όλμων, φωτοβολίδες, σφαίρες, εκρήγνυνται επί ένα 24ωρο.

 

1988

 

·         Ο Μπάμπης Χολίδης κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

·         Πεθαίνει η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

·         Ο Μ. Θεοδωράκης  διοργανώνει με δική του πρωτοβουλία δύο συνέδρια για την ειρήνη στο Tübingen και την Κολωνία. Συμμετέχουν πολιτικοί όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν και ο Johannes Rau, φιλόσοφοι όπως ο Dürrenmatt, συγγραφείς, πολιτειολόγοι και καλλιτέχνες.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 563 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 338, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 14 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 42.

 

·         Ιδρύεται το πρώτο Μουσικό Σχολείο στην Παλλήνη Αττικής.

 

·         Ιδρύονται η «Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ» στο Μέτσοβο και η «Πινακοθήκη του Δήμου Πατρέων».

·         Στήνεται στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα ο Δρομέας του Κ. Βαρώτσου.

 

·         Ο Δ. Σαββόπoυλoς συvεργάζεται με τov Μάvo Χατζιδάκη, δίvovτας παραστάσεις στo «Σείριo» (ZOOM) με τov τίτλo «o κ. Σαββόπoυλoς ευχαριστεί τov κ. Χατζιδάκη και θα είναι οπωσδήποτε εκεί» και κυκλοφορεί έvα δίσκο με ζωvταvές ηχογραφήσεις από τo χώρο αυτό, με τov ίδιο τίτλο.

 

·         Ο Θ. Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Τοπίο στην ομίχλη».

·         Ο Τάσος Αθανασιάδης γυρίζει την ταινία «Τα παιδιά της Νιόβης».

 

·         Μιχάλης Φακίνος: Βυζαντινή περίπολος.

·         Κική Δημουλά: Χαίρε ποτέ.

·         Τίτος Πατρίκιος: Αντικριστοί καθρέπτες.

·         Γιώργης Παυλόπουλος: Τα αντικλείδια.

 

·         Δολοφονείται ο λογοτέχνης Κώστας Ταχτσής (γ. 1927).

·         Αυτοκτονεί ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος (γ. 1949).

·         Πεθαίνει η πεζογράφος και παιδαγωγός Έλλη Αλεξίου (γ. 1894).

·         Πεθαίνει ο τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας (γ. 1920).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Πάνος Γαβαλάς (παρατσούκλι «Πίτουρας») (γ. 1926).

·         Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης (γ. 1922).

·         Πεθαίνει η ηθοποιός, χορογράφος και θιασάρχης Δώρα (Δωροθέα) Στράτου (γ. 1903).

·         Πεθαίνει η εισηγήτρια του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα Ραλλού Μάνου (γ. 1915).

·         Πεθαίνει ο στιχουργός και ποιητής Β. Μεσολογγίτης (γ. 1906).

 

21 Ιανουαρίου 1988

Απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Κάρος, επικεφαλής του κλιμακίου της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα. Η «17 Νοέμβρη» ματαιώνει την επίθεση και τηλεφωνεί σε εφημερίδα την οποία πληροφορεί για την ακριβή θέση τηλεχειριζόμενου εκρηκτικού μηχανισμού, σε κάδο απορριμμάτων στη Φιλοθέη Αττικής, ζητώντας την απενεργοποίησή του.

30 Ιανουαρίου 1988

Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας εγκαινιάζοντας μια διαδικασία διαλόγου χωρίς καμιά δέσμευση της Άγκυρας για την επίλυση του Κυπριακού και για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Συμφωνούν στη συγκρότηση δύο επιτροπών διαλόγου. Η μία θα αφορά την εξέταση των τομέων οικονομικής συνεργασίας και η άλλη «τον καθορισμό των τομέων όπου υπάρχουν προβλήματα για την εξέταση των δυνατοτήτων γεφύρωσης του χάσματος». Οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και η κυπριακή ηγεσία αιφνιδιάζονται.

Σε συζήτηση στη Βουλή όταν ο Κ. Μητσοτάκης επικρίνει τον Α. Παπανδρέου για τη φράση του «το Κυπριακό μπήκε στο ράφι», προκειμένου να εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν του Νταβός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά «mea culpa» (δικό μου λάθος). 

21 Φεβρουαρίου 1988

Πρόεδρος της Κύπρου εκλέγεται ο Γιώργος Βασιλείου.

1 Μαρτίου 1988

Δολοφονείται ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Λιπασμάτων και της ΠΥΡΚΑΛ Αλέξανδρος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης στη λεωφόρο Κηφισίας, στο φανάρι του Ψυχικού Αττικής.

23 Μαρτίου 1988

Πυροδοτούνται τέσσερις βόμβες σε αυτοκίνητα Τούρκων διπλωματών στο Παγκράτι. Άλλο ένα «ορφανό χτύπημα».

26 Μαΐου 1988

Μνημόνιο Παπούλια-Γκιλμάζ. Οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γκιλμάζ, υπογράφουν στη Βουλιαγμένη Μνημόνιο μέτρων εμπιστοσύνης για πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, χωρίς αναφορά στο συγκεκριμένο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Συμφωνούν στην αποφυγή εθνικών ασκήσεων στον διεθνή χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου ώστε να αποφεύγεται η απομόνωση μεγάλων περιοχών για μεγάλες χρονικές περιόδους και στη μη διεξαγωγή ασκήσεων στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και εθνικοθρησκευτικών εορτών. Το μνημόνιο παρακάμπτει το κεκτημένο δικαίωμα της Ελλάδας να ζητάει υποβολή σχεδίων πτήσεων από τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία συνεχίζουν τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

13 Ιουνίου 1988

Ο Τουργκούτ Οζάλ επισκέπτεται τη Αθήνα. Στις συνομιλίες συζητούνται όλα τα διμερή προβλήματα που θέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός: Εξοπλισμός νησιών, έκταση χωρικών υδάτων, όριο εναέριου χώρου, διανομή υφαλοκρηπίδας, γραμμή FIR Αθηνών. Ο Α. Παπανδρέου θέτει το θέμα του Κυπριακού και αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις στους ισχυρισμούς του Οζάλ για τα θέματα του Αιγαίου. Και οι δυο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, συμφωνούν όμως να συνεχίσουν τον διάλογο.

28 Ιουνίου 1988

Δολοφονείται με χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ, πλοίαρχος Γουίλιαμ Νόρντιν, κάτω από το σπίτι του στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.

6 Ιουλίου 1988

Καταστροφική πυρκαγιά στο Ν. Χίου από άγνωστο αίτιο, καίει 48.000 στρέμματα εκ των οποίων 42.000στρ. δασικές και 6.000στρ. γεωργικές εκτάσεις (αποκλειστικά ελαιώνες) και διαρκεί 3,7 ημέρες. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την επέκτασή της καθώς η σχετική υγρασία είναι 51%, η θερμοκρασία 30ο C και πνέουν βόρειοι άνεμοι μέτριας έντασης 1,1-4,0BF. Για την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάζονται 50 λεπτά ενώ για την κατάσβεση 3 ημέρες και 16 ώρες.

7 Ιουλίου 1988

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Κεφαλληνίας από άγνωστο αίτιο, καίει 13.000 στρέμματα και διαρκεί 10,3 ημέρες.

8 Ιουλίου 1988

Εκδηλώνονται δύο επιπλέον πυρκαγιές σε δάση του Ν. Κεφαλληνίας από άγνωστα αίτια οι οποίες καίνε συνολικά 60.000 στρέμματα και διαρκούν η πρώτη 10 ημέρες και η δεύτερη 12,7 ημέρες. Στην καταστρεπτικότερη από αυτές καίγονται 40.000 στρέμματα εκ των οποίων 20.000στρ. δασικές και οι υπόλοιπες 20.000στρ. γεωργικές εκτάσεις με την επέμβαση της δασικής υπηρεσίας να είναι άμεση (10 λεπτά).

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Πιερίας σε υψόμετρο 1.300μ. με κλίσεις εδάφους 40-60% από άγνωστο αίτιο, καίγοντας 6.100 στρέμματα εκτάσεων. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές καθώς η σχετική υγρασία είναι 30%, η θερμοκρασία 38ο C και επικρατεί νηνεμία.

9 Ιουλίου 1988

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Τρικάλων πιθανώς από κάψιμο βοσκοτόπων, χωρίς να εντοπιστεί ο δράστης, καίει 38.125 στρέμματα αμιγώς δασικής βλάστησης. Ο χρόνος επέμβασης είναι αυξημένος (2 ώρες και 40 λεπτά) και για την κατάσβεση χρειάζονται 3 ημέρες και 7,5 ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 54%, η θερμοκρασία 26ο C και επικρατεί νηνεμία.

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Ιωαννίνων από άγνωστο αίτιο, καίει 8.562 στρέμματα και διαρκεί 3,2 ημέρες.

Την ίδια ημέρα εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Κιλκίς από κάψιμο καλαμιάς αγρών χωρίς όμως να εντοπιστεί ο δράστης, καίγοντας 30.000 στρέμματα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εξάπλωση της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 60%, η θερμοκρασία 20ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

Άλλη μια καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώνεται στον Ν. Φλώρινας από άγνωστο αίτιο σε υψόμετρο 1.100μ. καίγοντας 17.500 στρέμματα εκ των οποίων 17.250στρ. δασικές εκτάσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι σχετικά ευνοϊκές καθώς η σχετική υγρασία είναι 43%, η θερμοκρασία 29ο C και πνέουν νότιοι άνεμοι 1,1-4,0BF.

Εκδηλώνεται επίσης πυρκαγιά στον Ν. Μεσσηνίας πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό, καίγοντας 34.370 στρέμματα εκ των οποίων 26.560 δασικές και 7.810 γεωργικές εκτάσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την επέκταση της φωτιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 26%, η θερμοκρασία 38ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

11 Ιουλίου 1988

Σημειώνεται τρομοκρατική ενέργεια στο ελληνικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», που πλέει στα ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με 471 επιβάτες. Αποτέλεσμα 9 νεκροί και 71 τραυματίες. Η ενέργεια αποδίδεται στον παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ.

13 Ιουλίου 1988

Ληστεία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία της οδού Πατησίων. Τραυματίζεται ο αρχιφύλακας Θεόδωρος Παπαπάνου. Στη διάρκεια του έτους η «17 Νοέμβρη» προβαίνει σε δύο ακόμη ληστείες: μία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι και μία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο Αιγάλεω.

17 Ιουλίου 1988

Εκδηλώνεται καταστροφική πυρκαγιά στο Ν. Ρεθύμνου πιθανώς από κάψιμο απορριμμάτων καίγοντας 20.000 στρέμματα εκ των οποίων 16.000στρ. αγροτικές και 4.000στρ. δασικές εκτάσεις.

23 Ιουλίου 1988

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Λαρίσης πιθανώς από κάψιμο καλαμιάς αγρών, καίει 50.000 στρέμματα σιτηρών, 4.000στρ. δασικών εκτάσεων και προκαλείται απώλεια 150 οικιών. Η επέμβαση γίνεται 1 ώρα μετά την αναγγελία του περιστατικού και διαρκεί 1,6 ημέρες μέχρι την κατάσβεσή της.

27 Ιουλίου 1988

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Λάρισας από άγνωστο άτομο με πιθανό αίτιο το κάψιμο καλαμιάς, καίγοντας 54.000 στρέμματα εκ των οποίων 50.000στρ. αγροτική και 4.000στρ. δασική έκταση. Ο χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι 1 ώρα και ο χρόνος κατάσβεσης 1 ημέρα και 13,5 ώρες.

14 Αυγούστου 1988

Εισβολή ενόπλων και κλοπή οπλισμού στο ΙΘ' Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών, στο Βύρωνα. Έξι μέλη της «17 Νοέμβρη» εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα, αφοπλίζουν τέσσερις αστυνομικούς τους δένουν και τους κλειδώνουν στο κρατητήριο. Εγκαταλείπουν το Τμήμα παίρνοντας μαζί τους δύο περίστροφα, δύο αυτόματα όπλα, έξι μακρύκαννα τουφέκια, έξι φορητούς ασύρματους της Αστυνομίας, σφραγίδες του Τμήματος και του παραρτήματος Ασφαλείας και τέσσερα πηλήκια.

23 Αυγούστου 1988

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Λαρίσης πιθανώς από κάψιμο βοσκοτόπων, καίει 29.500 στρέμματα δασικής βλάστησης και διαρκεί 2,1 ημέρες. Η ατμοσφαιρική υγρασία είναι χαμηλή και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

25 Αυγούστου 1988

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει επειγόντως στο Λονδίνο όπου ανακοινώνεται ότι θα υποβληθεί σε σοβαρότατη εγχείρηση καρδιάς.

3 Σεπτεμβρίου 1988

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Μαγνησίας σε υψόμετρο 450μ. από κάψιμο βοσκοτόπων καίγοντας 23.500 στρέμματα εκ των οποίων 20.250στρ. δασικές και 3.250στρ. αγροτικές εκτάσεις. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται σε 45 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού και η κατάσβεση διαρκεί 4 ημέρες και 4 ώρες. Οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες καθώς επικρατεί άπνοια με σχετική υγρασία 41% και θερμοκρασία 18ο C.

7 Σεπτεμβρίου 1988

Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Κιλκίς πιθανώς από κάψιμο καλαμιάς αγρών, καίει 30.000 στρέμματα και διαρκεί 0,6 ημέρες.

Την ίδια ημέρα εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Λαρίσης από κάψιμο καλαμιάς αγρών καίγοντας 25.000 στρέμματα δασικής βλάστησης σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και έντονων ανέμων.

16 Σεπτεμβρίου 1988

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Καρδίτσας από άγνωστο αίτιο καίγοντας 10.000 στρέμματα αμιγώς δασικών εκτάσεων. Η θερμοκρασία κατά την εκδήλωση του περιστατικού είναι 33ο C, η σχετική υγρασία 64% και πνέουν βόρειοι άνεμοι μέτριας έντασης 1,1-4,0BF.

30 Σεπτεμβρίου 1988

Ο πρωθυπουργός υποβάλλεται επιτυχώς σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ του Λονδίνου.

19 Οκτωβρίου 1988

Ο νεαρός επιχειρηματίας Γ. Κοσκωτάς συνδέεται στενά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ήδη δημιουργεί μια αυτοκρατορία στον τύπο, καθώς εκδίδει τις εφημερίδες Καθημερινή και Βραδυνή και εν συνεχεία τις 24 Ώρες και έξι περιοδικά, δημιουργεί τον ραδιοφωνικό σταθμό SKY , κατέχει την εκρηκτικά αναπτυσσόμενη Τράπεζα Κρήτης και την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού. Εκτός από την σκοτεινή προέλευση των χρημάτων, τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή τοποθέτηση χρημάτων επιχειρήσεων του Δημοσίου στην τράπεζα Κρήτης, τις απάτες και τις καταχρήσεις, την άμεση ή έμμεση δωροδοκία στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ουσία της υπόθεσης είναι ότι μέσω του Κοσκωτά, ο Α. Παπανδρέου προσπαθεί να προωθήσει ένα καινούργιο «τζάκι» ισχύος στον οικονομικό και τον εκδοτικό τομέα. Έξι χρόνια πολιτικής παντοδυναμίας δίδουν στον Α. Παπανδρέου την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επιδιώξει τη χειραφέτησή του από τα κατεστημένα κέντρα ισχύος. Υποτιμά όμως την ένταση της αντίδρασής τους.

Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Δημ. Χαλικιάς απειλεί να παραιτηθεί αν η κυβέρνηση δεν διορίσει επίτροπο στην Τράπεζα Κρήτης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προσκομίζει έγγραφο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Μέριλ Λιντς, που κάνει λόγο για πλαστές αποδείξεις της Τρ. Κρήτης, για συναλλαγές ύψους 13.300.000 δολαρίων και για εικονικό λογαριασμό του Κοσκωτά, τον οποίο αυτός επικαλείτο για να δικαιολογήσει τη δήθεν ύπαρξη καταθέσεών του στο εξωτερικό.

20 Οκτωβρίου 1988

Σύσσωμος ο τύπος συσπειρώνεται εναντίον του απόντα Α. Παπανδρέου και τον υπονομεύει μέσω των αποκαλύψεων για παράνομες δραστηριότητες την ώρα που είναι εμφανείς οι προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να περιορίσουν τις διαδικασίες ελέγχου τους. Μετά από πολλές πιέσεις ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του νεαρού επιχειρηματία εν μέσω βαρύτατων καταγγελιών για ανάμιξη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων και του Μ. Κουτσόγιωργα. 

22 Οκτωβρίου 1988

Ο Α. Παπανδρέου επιστρέφει από το Λονδίνο μετά την επιτυχή εγχείρηση καρδιάς στην κλινική «Χέρφιλντ». Καταβεβλημένος μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, αντλεί δύναμη από τη θερμή υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι πολυπληθείς οπαδοί του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Προβάλλοντας στην πόρτα του αεροπλάνου και αφού χαιρετά το πλήθος, παρουσιάζει για πρώτη φορά επίσημα τη νέα σύντροφό του Δ. Λιάνη. 

29 Οκτωβρίου 1988

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γ. Κοσκωτά για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς.

1 Νοεμβρίου 1988

Ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού για τις παράνομες συναλλαγές του με την τράπεζα Μέριλ Λιντς.

3 Νοεμβρίου 1988

Ο πρωθυπουργός δηλώνει στο υπουργικό συμβούλιο που συνέρχεται υπό την προεδρία του: «Υπάρχει μια κυβέρνηση, μια γραμμή, ένα κίνημα, ένας αρχηγός. Όποιος θέλει να αυτονομηθεί σε θέματα σημασίας, θα κάνει καλά να στείλει και την παραίτησή του σε μένα, για να μη με βάλει στη δύσκολη θέση να του τη ζητήσω εγώ».

7 Νοεμβρίου 1988

Καθώς ο κλοιός σφίγγει, ο Γ. Κοσκωτάς κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες αντιπερισπασμού, αλλά και εκβιασμού της κυβέρνησης, ενώ πανικόβλητος αυτός και όσοι κρύβονται πίσω του προωθούν την αστραπιαία εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων. Αμέσως μετά διαφεύγει στο εξωτερικό παρόλο που υποτίθεται ότι είναι υπό διαρκή παρακολούθηση δεκάδων αστυνομικών.

13 Νοεμβρίου 1988

Ο Α. Παπανδρέου γίνεται πιο επιθετικός εναντίον στελεχών του κόμματος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση: «Υπήρξαν πράγματι πιέσεις και παρεμβάσεις και απαράδεκτοι όροι από ορισμένα στελέχη του Κινήματος. Δεν θα δεχθώ πιέσεις ή όρους. Η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός. Εάν δεν πειθαρχήσουν, τότε ο καλύτερος δρόμος θα είναι να ελευθερώσουν το ΠΑΣΟΚ από την παρουσία τους. Υπάρχει ο έντιμος δρόμος της παραίτησης. Υπάρχει ακόμη, όμως και ο άλλος δρόμος της αποστασίας».

21 Νοεμβρίου 1988

Ανακοινώνεται το πόρισμα του προσωρινού επιτρόπου για την Τράπεζα Κρήτης Σπ. Παπαδάτου Οι υπεξαιρέσεις αγγίζουν τα 30 δισεκατομμύρια δραχμές. Για τα 20 δισεκατομμύρια υπάρχουν παραστατικά και αφορούν, κυρίως, αμοιβές στελεχών του Ολυμπιακού και της Γραμμής, της εκδοτικής εταιρείας του Κοσκωτά. Για τα υπόλοιπα 10 δις δραχμές δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ως προς τους παραλήπτες, με αποτέλεσμα να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε διοχέτευσής τους σε τράπεζες του εξωτερικού είτε χρησιμοποίησής τους για χρηματισμό κάποιων. 

24 Νοεμβρίου 1988

Ο Γ. Κοσκωτάς συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις ΗΠΑ. Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

2-3 Δεκεμβρίου 1988

Πραγματοποιούνται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΟΚ στο Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο. Στην εισήγησή του, ο προεδρεύων Α. Παπανδρέου τονίζει την κοινωνική διάσταση του προβλήματος των επιπτώσεων από τη δημιουργία ενιαίας αγοράς.

21 Δεκεμβρίου 1988

Συναντώνται στην αίθουσα της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης, Χαρ. Φλωράκης, Λ. Κύρκος και Κ. Στεφανόπουλος, μια κίνηση που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερα βαριά από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Μετά τη συνάντηση οι αρχηγοί σε κοινή συνέντευξη τύπου, ανακοινώνουν ότι τάσσονται υπέρ της άμεσης προκήρυξης εκλογών με απλή αναλογική.

31 Δεκεμβρίου 1988

Λήγει η συμφωνία του 1983 για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα χωρίς οι δύο χώρες να καταλήγουν στην ανανέωσή τους.

 

1989

 

·         Ο Αν. Παπανδρέου προχωρεί τον Ιούλιο σε γάμο με τη Δήμητρα Λιάνη, χωρίζοντας την επί 35ετία σύζυγό του, Μαργαρίτα.

·         Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel. Ακολουθεί ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 532 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 238, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 48 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 74.

 

·         Ο Μάνος Χατζιδάκης συγκροτεί το τελευταίο του «πνευματικό παιδί», την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», με σκοπό να παρουσιάσει έργα που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Ο ίδιος ο Χατζιδάκις διευθύνει την ορχήστρα μέχρι το τέλος της ζωής του δίνοντας συνολικά είκοσι συναυλίες και δώδεκα ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

·         Ιδρύεται από τον Χάρη Ξανθουδάκη μαθητή του Ιάννη Ξενάκη, το «Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής».

 

·         Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τους Ιππείς του Αριστοφάνη σε μετάφραση Ηλ. Σπυρόπουλου, σκηνικά Δ. Χρονόπουλου, κοστούμια Γ. Ζιάκα, μουσική Μ. Γρηγορίου και χορογραφία Ισ. Σιδέρη. Τον Αλλαντοπώλη ερμηνεύει ο Στ. Παράβας, τον Παφλαγόνα ο Δ. Καλός, τον Α’ Δούλο ο Τάσος Παλαντίδης, τον Β’ Δούλο ο Ζαφ. Κατραμάδας κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Χ. Τσιτσάκης, Κ. Πάλλας, Αλ. Ιορδανίδης κ.ά.

·         Στο ίδιο θέατρο το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει την Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε μετάφραση Χρ. Σαμουηλίδη, χορογραφία Κ. Τσιάνη, κοστούμια Γ. Ζιάκα και μουσική Ν. Ξυδάκη. Την Ηλέκτρα ερμηνεύει η Λύδια Κονιόρδου, τον Ορέστη ο Κ. Μπάσης, τον Πυλάδη ο Β. Σπυρόπουλος κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν οι Ν. Αβαγιανού, Β. Δούκα, Μ. Μοσχόβη, Λ. Στεργίου κ.ά.

 

·         Ρέα Γαλανάκη: Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά.

·         Ελιάνα Χουρμουζιάδου: Η γειτονιά των καλών κλεφτών.

·         Κώστας Μουρσελάς: Βαμμένα κόκκινα μαλιά.

·         Νίκος Βασιλειάδης: Αγάθος.

·         Νάσος Βαγενάς: Η πτώση του ιπτάμενου.

 

·         Πεθαίνει ο Γιάννης Ανδρέου Παπαϊωάννου (γ. 1910), αυτοδίδακτος συνθέτης –όπως θεωρεί ο ίδιος- ταυτόχρονα όμως, ο σημαντικότερος παιδαγωγός της μεταπολεμικής περιόδου. Μαθητές του υπήρξαν οι περισσότεροι συνθέτες της νεότερης γενιάς. 

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Γιάννης Τσαρούχης (γ. 1910).

·         Πεθαίνει ο θεατρολόγος Τάσος Λιγνάδης (γ. 1926).

·         Πεθαίνει η λογοτέχνης Λιλίκα Νάκου (γ. 1904).

·         Πεθαίνει ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος (γ. 1911).

·         Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Νέζερ (γ. 1906).

·         Πεθαίνει ο τραγουδιστής Μαν. Αγγελόπουλος (γ. 1939).

 

Ιανουάριος 1989

Η κομμουνιστική Ουγγαρία θεσμοθετεί τον πολυκομματισμό.

7 Ιανουαρίου 1989

Η Τουρκία δημοσιεύει στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «Κανονισμό Τουρκικής Ερεύνης και Διασώσεως» με τον οποίο οριοθετεί αυθαιρέτως ως ζώνη ευθύνης έρευνας και διάσωσης SAR (Search and Rescue) για αεροπορικά αλλά και ναυτικά ατυχήματα, ένα τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, το ήμισυ του Αιγαίου και μέρος της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και την κατεχόμενη Κύπρο.

10 Ιανουαρίου 1989

Πυροβολείται στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στου Ζωγράφου. Ο δικαστικός πεθαίνει στο νοσοκομείο από επιπλοκές, μετά από νοσηλεία ενός μηνός.

18 Ιανουαρίου 1989

Νέα θανάσιμη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ταρασουλέα ο οποίος  τραυματίζεται στα πόδια, αλλά επιζεί.

7 Απριλίου 1989

Ο ICAO διαβεβαιώνει την Ελλάδα ότι οι ευθύνες της Ελλάδος και της Τουρκίας σχετικά με την αεροναυτική διάσωση και έρευνα παραμένουν αμετάβλητες ως έχουν ορισθεί και συμφωνηθεί.

8 Απριλίου 1989

Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν τον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου». Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρ. Φλωράκης και γραμματέας ο Λ. Κύρκος. Στο Συνασπισμό συμμετέχουν η ΕΔΑ, ανένταχτοι και προσωπικότητες της Αριστεράς.

8 Μαΐου 1989

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» αποπειράται, χωρίς να το καταφέρει, να δολοφονήσει τον πρώην υπουργό Γιώργο Πέτσο, με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο σπίτι του στη Φιλοθέη.

31 Μαΐου 1989

Αρχίζει την εκπομπή του ο «Αθήνα 9,84» ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός από το Δήμο Αθηναίων,.

6 Ιουνίου 1989

Εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στο Ν. Κυκλάδων από άγνωστο αίτιο με συνολικές απώλειες 7.839 στρέμματα εκ των οποίων 5.776 στρ. αφορούν δασική βλάστηση. Οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς καθώς η υγρασία είναι 20% και πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι ισχύος 4,1-7,0BF με μέση θερμοκρασία 33ο C.

18 Ιουνίου 1989

Διενεργούνται βουλευτικές εκλογές με κυρίαρχο αίτημα την κάθαρση. Ο Α. Παπανδρέου προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά, τροποποιώντας επί το αναλογικότερον τον εκλογικό νόμο, ακολουθώντας μια πολιτική παροχών που θα περάσει στην ιστορία με το σύνθημα «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» και συσπειρώνοντας το ΠΑΣΟΚ στη βάση της «πολιτικής συνωμοσίας της Δεξιάς» εναντίον του. Αντίθετα η ΝΔ ρίχνει το βάρος της στο να διευρύνει όσο μπορεί περισσότερο την απομάκρυνση της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και λαμβάνει 44,28% των ψήφων, αλλά μόνο 145 έδρες (κάτω από το όριο των 150 εδρών της αυτοδυναμίας), καθώς το σύστημα είναι σχεδόν αναλογικό. Η διαφημιζόμενη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δεν επέρχεται καθώς παίρνει το  39,15% των ψήφων και 125 έδρες. Αντίθετα ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου παίρνει μόλις 13,12% των ψήφων και 28 έδρες. Από 1 έδρα λαμβάνουν το κόμμα της ΔΗΑΝΑ και ο Μουσουλμάνος υποψήφιος.

Ταυτόχρονα διενεργούνται οι τρίτες ευρωεκλογές με άμεση καθολική ψηφοφορία. Στην Ελλάδα πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 40,4% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ και 14,3% του Συνασπισμού.

19-30 Ιουνίου 1989

Τα κόμματα διαβουλεύονται για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος παραγραφής των σκανδάλων. Η λύση της οικουμενικής απορρίπτεται από το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει την αδυναμία συνεργασίας του με τη ΝΔ. 

1 Ιουλίου 1989

Ναυαγούν οι προσπάθειες για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης με τον ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη και με τον Λεωνίδα Κύρκο της ΕΑΡ αποφασίζουν να στηρίξουν δικομματική κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζανετάκη η οποία θα δρομολογήσει τις διαδικασίες της κάθαρσης και τη διενέργεια εκλογών με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η πρωτότυπη αυτή κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ψηφίζοντας υπέρ της 174 βουλευτές – οι 145 της ΝΔ, οι 27 από τους 28 του Συνασπισμού της Αριστεράς (με εξαίρεση τον Κ. Κάππο) - ο Κ. Στεφανόπουλος της ΔΗΑΝΑ και ο εκπρόσωπος της μειονότητας Α. Σαδίκ.

17 Ιουλίου 1989

Η Αυστρία υποβάλλει αίτηση για προσχώρηση στην ΕΟΚ.

Αύγουστος 1989

Στην Πολωνία αναλαμβάνει την εξουσία η πρώτη μη κομμουνιστική κυβέρνηση με πρόεδρο Λεχ Βαλέσα.

15 Αυγούστου 1989

Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, αρχηγός του Εθνικού Στρατού στον Εμφύλιο πόλεμο και γνωστός ως ο «σταρτηγός της συμφιλίωσης», για τη δημόσια συμφιλίωση με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκο Βαφειάδη.

16 Αυγούστου 1989

Εκδηλώνεται πυρκαγιά από κακόβουλο εμπρησμό σε δάσος του Ν. Καβάλας η οποία εξελίσσεται σε επικόρυφη. Για την κατάσβεση χρησιμοποιούνται επίγειες και εναέριες δυνάμεις οι οποίες επεμβαίνουν σχεδόν άμεσα (19 λεπτά από την αναγγελία). Διαρκεί 21 ημέρες και 10 ώρες καίγοντας 96.176 στρέμματα εκ των οποίων 83.013στρ. δασικές και 12.163στρ. ελαιώνες, 23 οικίες και 600 ζώα. Το περιστατικό καταγράφεται σε υψόμετρο 250μ. σε έδαφος πλήρως χορτοκαλυμμένο με πυκνή δενδρώδη βλάστηση. Την ημέρα της εκδήλωσης η σχετική υγρασία είναι 70% και η θερμοκρασία 28οC, αλλά πνέουν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι 4,1-7,0BF.

20 Σεπτεμβρίου 1989

Σε μια δραματική συνεδρίαση η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τον Α. Παπανδρέου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Μαζί του παραπέμπονται ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ Θ. Τόμπρας και ο πρώην της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Κ. Τσίμας.

26 Σεπτεμβρίου 1989

Δολοφονείται από τρεις ενόπλους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης, γαμπρός του Κ. Μητσοτάκη, στην είσοδο του γραφείου του, στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι.

27 Σεπτεμβρίου 1989

Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο τους Α. Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Γίωργο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτριο Τσοβόλα για το σκάνδαλο Κοσκωτά. 

7 Οκτωβρίου 1989

Παραιτείται η κυβέρνηση Τζαννετάκη φροντίζοντας να εκχωρήσει στους εκδότες των εφημερίδων δύο άδειες τηλεοπτικών σταθμών (MEGA, ANTENNA), βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο της ασφυκτικά ελεγχόμενης από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα κρατικής τηλεόρασης. 

12 Οκτωβρίου 1989

Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Γρίβα για τη διεξαγωγή εκλογών στις 5 Νοεμβρίου.

Νοέμβριος 1989

Μετά από διαδηλώσεις καταρρέει το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας.

5 Νοεμβρίου 1989

Διενεργούνται εκλογές στις οποίες ανακηρύσσεται πρώτη η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη (χωρίς να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση) με 46,19% των ψήφων και 148 έδρες. Δεύτερο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 40,70% των ψήφων και 128 έδρες και τρίτος ο Συνασπισμός με 11% και 21 έδρες. Από μία έδρα κερδίζουν οι Οικολόγοι-Εναλλακτικοί, ο ανεξάρτητος Απόστολος Λάζαρης και ο Μουσουλμάνος υποψήφιος της Ροδόπης. 

9 Νοεμβρίου 1989

Γκρεμίζεται μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού το Τείχος του Βερολίνου το οποίο σηματοδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των δυτικών και των κομμουνιστικών κρατών μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

23 Νοεμβρίου 1989

Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός συμφωνούν να στηρίξουν οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, καθηγητή Πανεπιστημίου, οικονομολόγο διεθνούς κύρους και πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Κ. Μητσοτάκης επιβάλει ως υπουργό εξωτερικών τον Α. Σαμαρά παρά τις αντιδράσεις των Α. Παπανδρέου και Χαρ. Φλωράκη. 

Η αξιοπιστία των πολιτικών δέχεται ισχυρό πλήγμα καθώς οι οπαδοί της ΝΔ δεν μπορούν να εξηγήσουν πως ο «πρωτόμαχος της κάθαρσης» Κ. Μητσοτάκης συνεργάζεται με τον «κλέφτη» Α. Παπανδρέου και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν ο διωκόμενος αρχηγός τους να συνεργάζεται με το «συνωμότη και διώκτη του» Κ. Μητσοτάκη.

Αυτή όμως που περιέρχεται σε δύσκολη κατάσταση είναι η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία πρέπει να εξηγήσει «πως είναι δυνατόν να συνεργάζεται τώρα με αυτούς που για να παραπέμψει ως κλέφτες στο ειδικό δικαστήριο είχε φτάσει στο σημείο να σχηματίσει από κοινού κυβέρνηση με τη Δεξιά, διαγράφοντας μάλιστα, ή εξωθώντας σε αποχώρηση πολλά μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που διαφωνούσαν». Η εσωτερική κρίση στο ΚΚΕ κορυφώνεται μέσα στον Νοέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, μαζί με στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.

24 Δεκεμβρίου 1989

Κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα. Μέλη της «17 Νοέμβρη» εισβάλουν και αφαιρούν μεγάλη ποσότητα από ρουκέτες των 2,36 και 3,4 ιντσών, σφαίρες, χειροβομβίδες, ηλεκτρικούς και μηχανικούς πυροκροτητές και άλλο υλικό.

25 Δεκεμβρίου 1989

Εκτελείται από τους στρατιωτικούς στη Ρουμανία ο πρόεδρος Νικολάε Τσαουσέσκου και η χώρα εγκαταλείπει το κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης.