1990

 

·         Η ανεργία φτάνει το 7,7%, το δημόσιο χρέος της χώρας είναι το 80,7% του ΑΕΠ και η ισοτιμία της δραχμής με το δολάριο είναι 158,5 δρχ.

·         Τελειώνει η ανέγερση του κτιρίου του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας Πίστεως στην Αθήνα που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Νίκος Βαλσαμάκης επηρεασμένος από την τάση του Μεταμοντερνισμού.

·         Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης αφορίζει το Θόδωρο Αγγελόπουλο και τους συντελεστές της ταινίας «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

·         Ανακαινίζονται οι κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας αποκτώντας εντυπωσιακή όψη και ανέσεις.

·         Κλείνει το θρυλικό περιοδικό ποικίλης ύλης «Ρομάντσο» το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1934.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 545 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 272, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 50 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 92.

 

·         Ο Μ. Θεοδωράκης δίνει 36 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

·         Εμφανίζονται στη δισκογραφία οι Πυξ-Λαξ (Μ. Ξυδούς, Μ. Στόκας, Φ. Πλιάτσικας) με ένα μουσικό ύφος με στοιχεία ροκ-μπαλάντας.

 

·         Αντρέας Μήτσου: Ιστορία συμπτωματικού ρεαλισμού.

·         Παντελής Καλιότσος: Διωγμός απ’ την κόλαση.

·         Ελένη Βάκαλο: Γεγονότα και ιστορίες της κυρά-Ποδαλίνας.

·         Άννα Δαμιανίδη: Μια γωνιά στο πρωινό σώμα.

·         Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: Επίλογος αέρας.

·         Αλέξανδρος Κοσματόπουλος: Τα δυο φορέματα.

 

·         Πεθαίνει ο ρόκερ Παύλος Σιδηρόπουλος (γ. 1948).

·         Πεθαίνει ο κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής (γ. 1900). Σαν ηθοποιός μεταχειρίστηκε πάρα πολύ το κορμί του ως τα βαθιά γεράματα. Η κίνηση του χεριού, το βάρος ή η ελαφράδα του βήματος, τον απασχολούσαν συνεχώς. «Το σώμα είναι υπάκουο» έλεγε «όταν το οδηγεί η ψυχή, κάνει θαύματα, μπορεί να ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής. Επιστρατέψτε την ψυχή σας». Όσοι δούλεψαν μαζί του έμαθαν την αξία της ακινησίας. Μιας ακινησίας με εσωτερική ένταση.

·         Πεθαίνει ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» Γιάννης Ρίτσος (γ. 1909).

·         Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Καρούζος (γ. 1926).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Στέλιος Βόκοβιτς (γ. 1912).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός βάρδος Στράτος Διονυσίου (γ. 1934).

·         Πεθαίνει ο συνθέτης Απόστολος Καλδάρας (γ. 1922).

 

2 Ιανουαρίου 1990

Πεθαίνει ο διαπρεπής πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας.

3 Φεβρουαρίου 1990

Τέσσερα μέλη της «17 Νοέμβρη» κλέβουν εκτοξευτήρες αντιαρματικών βλημάτων, από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Τα μπαζούκας θα αποδειχθούν άχρηστα στους τρομοκράτες, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν στο μέλλον αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες για τα βλήματα που έκλεψαν από το Συκούριο.

11 Μαρτίου 1990

Αρχίζει η δίκη Κοσκωτά-Τράπεζας Κρήτης.

8 Απριλίου 1990

Διενεργούνται εκλογές και η ΝΔ σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο λαμβάνοντας 46,88% των ψήφων, αλλά φτάνει τις 150 έδρες με τις οποίες σχηματίζει αυτόνομη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σοβαρή πτώση υποχωρώντας στο 38,61% και τις 123 έδρες, καθώς μια μερίδα ψηφοφόρων του αισθάνεται εξαπατημένη από την αντιδεξιά ρητορική του Α. Παπανδρέου. Οι ανεξάρτητοι των μονοεδρικών (κοινοί υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) λαμβάνουν 4 έδρες. Από 1 έδρα λαμβάνουν οι Οικολόγοι-Εναλλακτικοί, το κόμμα της ΔΗΑΝΑ, ο Φαίκογλου και ο Σαδίκ.

11 Απριλίου 1990

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Μητσοτάκη μετά τη δήλωση της ΔΗΑΝΑ ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ.

26 Απριλίου 1990

Η Βουλή εκλέγει τον Κων. Καραμανλή πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τη διαφορά των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, τον ιστορικό ηγέτη της παράταξης της ΝΔ να επανέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Α. Παπανδρέου υπόδικο στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το ιδεολογικό ρεύμα του φιλελευθερισμού να σαρώνει διεθνώς ύστερα από την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη φαίνεται να κρατά στα χέρια της ένα «γερό χαρτί». Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Εξαιτίας του αναλογικού εκλογικού νόμου, η διαφορά των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται για το πρώτο κόμμα σε μια ισχνότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μιας έδρας η οποία είναι δανεική από την ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, ιδεολογικού συμμάχου, αλλά ασυμφιλίωτου πολιτικού αντιπάλου του Κ. Μητσοτάκη.

15 Μαΐου 1990

Εκρήγνυται αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός σε κολώνα της ΔΕΗ στην Εκάλη. Την ίδια ημέρα η περιοχή της Εκάλης συγκλονίζεται από 23 συνολικά εκρήξεις βομβών που τοποθετούνται σε οικόπεδα της περιοχής, με στόχο «τους φοροκλέφτες».

21 Μαΐου 1990

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει de jure το κράτος του Ισραήλ και αναβαθμίζει τη διπλωματική εκπροσώπηση των Παλαιστινίων σε διπλωματική αντιπροσωπεία.

29 Μαΐου 1990

Υπογράφονται από τα κράτη μέλη της ΕΟΚ οι συμφωνίες για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης με έδρα το Λονδίνο.

30 Μαΐου 1990

Η κυβέρνηση μονογράφει τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων που έχει οκταετή διάρκεια και ανανεώσιμη μορφή.

6 Ιουνίου 1990

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τον Λευκό Οίκο, διαβεβαιώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι θα αρχίσει διάλογο με την Τουρκία εφόσον η Άγκυρα κάνει μια κίνηση καλής θέλησης στο Κυπριακό.

18 Ιουνίου 1990

Πραγματοποιείται ληστεία στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι.

19 Ιουνίου 1990

Υπογράφονται οι συμφωνίες Schengen ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για την πλήρη κατάργηση των ελέγχων στα μεταξύ τους σύνορα.

25 Ιουνίου 1990

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που συνέρχεται στην Κοπεγχάγη, η Ελλάδα καταθέτει τις θέσεις της για το «Μακεδονικό ζήτημα». Ανάμεσα στ’ άλλα, το σχετικό υπόμνημα του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών τονίζει τα εξής: «Οποιαδήποτε προσπάθεια σφετερισμού του ονόματος της Ελληνικής Μακεδονίας –και η παραποίηση της ιστορίας της- θεωρείται χονδροειδής παραβίαση των δικαιωμάτων (των Ελλήνων της Μακεδονίας) ως ανθρωπίνων όντων. Το «Μακεδονικό πρόβλημα» είναι ένα ανύπαρκτο ζήτημα. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική έννοια και όχι εθνική … η Ελλάδα έχει αξεδιάλυτα συνδεθεί με τη Μακεδονία για περισσότερο από 30 αιώνες». 

8 Ιουλίου 1990

Υπογράφεται νέα οκταετούς διάρκειας Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας.

16 Ιουλίου 1990

Εκδηλώνεται καταστροφική πυρκαγιά στο Ν. Σάμου καίγοντας 15.500 στρέμματα αποκλειστικά δασικών εκτάσεων. Οι μετεωρολογικές συνθήκες κατά την εκδήλωση είναι αρκετά ευνοϊκές για την εξάπλωση, καθώς η σχετική υγρασία είναι 60%, η θερμοκρασία 32o C και οι άνεμοι βόρειας διεύθυνσης πολύ ισχυροί 7,1-9,0BF.

30 Ιουλίου 1990

Εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο από κακόβουλο εμπρησμό καίγοντας 7.500 στρέμματα εκ των οποίων 7.000στρ. δασικές εκτάσεις. Οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς (χαμηλή σχετική υγρασία 32% και υψηλή θερμοκρασία 35ο C). Για την κατάσβεση απαιτούνται 5 ημέρες και 4 ώρες ενώ ο χρόνος επέμβασης είναι 1 ώρα και 5 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού.

3 Αυγούστου 1990

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ και αποφασίζει να παράσχει διευκολύνσεις στους Συμμάχους.

14 Αυγούστου 1990

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στη Λευκάδα από άγνωστο αίτιο καίγοντας 2.696 στρέμματα εκ των οποίων 2.556στρ. δασικές εκτάσεις και 140στρ. ελαιώνες. Η θέση της εκδήλωσης είναι εξαιρετικά επικλινής (>100%) ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ήπιες. Σχετική υγρασία 65%, θερμοκρασία αέρα 28ο C και μέτριοι δυτικοί άνεμοι. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά προκαλεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στη δασική βλάστηση της περιοχής.

Σεπτέμβριος 1990

Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) διεκδικώντας αιτήματα του κλάδου τους πραγματοποιούν μεγάλη και μακρόχρονη απεργία βυθίζοντας κατά διαστήματα την Ελλάδα στο σκοτάδι.

1 Οκτωβρίου 1990

Προφυλακίζεται ο Μ. Κουτσόγιωργας για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

3 Οκτωβρίου 1990

Επανενώνονται η Δυτική Ομοσπονδιακή Γερμανία και η Ανατολική Σοσιαλιστική Γερμανία, τα δύο κράτη που προέκυψαν σαν αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου Ανατολής και Δύσης.

14 Οκτωβρίου 1990

Ο Αντώνης Τρίτσης ο οποίος υποστηρίζεται από την ΝΔ, εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων.

21 Οκτωβρίου 1990

Ο Ντίνος Κοσμόπουλος ο οποίος υποστηρίζεται από τη ΝΔ, εκλέγεται δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

1 Νοεμβρίου 1990

Η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ αποπειράται κατ’ ουσίαν την ανατροπή του προέδρου Α. Παπανδρέου, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» Αττικής, επιχειρώντας να εκλέξει γραμματέα του κόμματος τον Π. Αυγερινό.

20 Νοεμβρίου 1990

Επίθεση με τρεις ρουκέτες εναντίον του Βαρδή Βαρδινογιάννη, σε δρόμο της Νέας Ερυθραίας Αττικής. Τον επιχειρηματία σώζει η θωράκιση του αυτοκινήτου του και η άστοχη πυροδότηση των εκρηκτικών.

11 Δεκεμβρίου 1990

Καθιερώνεται στη Βουλή από τον Κ. Μητσοτάκη η ώρα του πρωθυπουργού, ο οποίος απαντά στο Χαρ. Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

13 Δεκεμβρίου 1990

Ψηφίζεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος, που απαγορεύει τη δημοσίευση στον τύπο προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων. Πολλοί διευθυντές εφημερίδων αντιδρούν. 

16 Δεκεμβρίου 1990

Εκτοξεύεται ρουκέτα κατά των γραφείων της εταιρείας Procter & Gamble στη λεωφόρο Συγγρού, στη Ν. Σμύρνη. Την ίδια ημέρα δύο ρουκέτες εκτοξεύονται εναντίον των γραφείων της ΕΟΚ στη Βασιλίσσης Σοφίας.

 

1991

 

·         Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στους 10.259.900 κατοίκους εκ των οποίων 5.055.408 άρρενες και 5.204.492 θήλεις.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 426 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 240, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 38 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 112.

 

·         Ιδρύονται η Δημοτική Πινακοθήκη Βόλου και η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, το Μουσείο Χρήστου Καπράλου και το Μουσείο Γλυπτικής Νίκου Περαντινού.

 

·         Εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένας φιλόδοξος οργανισμός με πολυσχιδή δραστηριότητα. Επιχορηγούμενο από το κράτος αλλά και ενεργοποιώντας τον θεσμό της χορηγίας, προσφέρει στην πρωτεύουσα τις πρώτες υψηλής πιστότητας αίθουσες συναυλιών με δυνατότητα φιλοξενίας κάθε είδους σκηνικών θεαμάτων (όπερας, χορού, θεάτρου). Επίσης θεμελιώνεται η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» η οποία εκπονεί ερευνητικά προγράμματα και πραγματοποιεί εκπαιδευτικού χαρακτήρα συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα ιδρύεται η Ορχήστρα Εγχόρδων «Καμεράτα» η οποία διοργανώνει κύκλους μουσικής δωματίου.

·         Η Πάτρα αποκτά αξιόπιστο μουσικό σύνολο, τους «Σολίστ της Πάτρας».

 

·         Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

·         Γυρίζεται η ταινία της Φρίντας Λιάππα «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης».

 

·         Ιδρύεται το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής.

 

·         Παναγιώτης Κονδύλης: Ισχύς και απόφαση.

·         Ε. Χ. Γονατάς: Η προετοιμασία.

·         Μαρία Λαϊνά: Ρόδινος φόβος.

·         Διονύσης Καψάλης: Υπό κλίμακα.

·         Κώστας Στεργιόπουλος: Ο ήλιος του μεσονυχτίου.

·         Τ. Θεοδωρόπουλος: Το αδιανόητο τοπίο.

·         Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος: Ραγισμένο ταμπούρλο 1964-1966.

·         Χρ. Χαρτοματσίδης: Το παλιό κτίριο.

·         Ευγένιος Αρανίτσης: Λεπτομέρειες για το τέλος του κόσμου.

·         Δημήτρης Πετσετίδης: Το παιχνίδι.

·         Γιάννης Βαρβέρης: Πιάνο βυθού.

·         Αλίνα Πασχαλίδη: Το έλκηθρο.

 

·         Πεθαίνει ο μεγάλος ηθοποιός και διανοούμενος Δημήτρης Μυράτ (γ. 1908).

·         Πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Νικηφόρος Βρεττάκος (γ. 1912).

·         Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας, ευθυμιογράφος και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος (γ. 1913).

·         Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Τάκης Μωράκης (γ. 1916).

·         Πεθαίνει ο στιχουργός και μουσικοσυνθέτης Δημ. Χριστοδούλου (γ. 1924).

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος Γ. Βακαλό (γ. 1902).

·         Πεθαίνει ο στιχουργός Γιάννης Νεγρεπόντης (φιλ. ψευδώνυμο του Γιάννη Ξυνοτρούλια, γ. 1930).

·         Πεθαίνει ο λυράρης Κώστας Μουντάκης (γ. 1926).

·         Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κονιτόπουλος (γ. 1933).

·         Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μουφλουζέλης (γ. 1912).

·         Πεθαίνει ο δημοσιογράφος, ιστορικός και κοινωνικός αναλυτής Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου (γ. 1905)

 

8 Ιανουαρίου 1991

Πραγματοποιούνται μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών οι οποίες προσλαμβάνουν διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης εξαιτίας της αναγγελίας ορισμένων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων από τον Υπουργό Παιδείας Βασ. Κοντογιαννόπουλο, με αποκορύφωμα την προσπάθεια να επιβληθεί ένα είδος «πόιντ σύστεμ» για τον έλεγχο της διαγωγής των μαθητών. Τραγική κατάληξη  των γεγονότων είναι να πέσει νεκρός από χτυπήματα «αγανακτισμένων» πολιτών που προσπαθούν να διακόψουν την κατάληψη Λυκείου της Πάτρας, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων παρίσταται ο Δήμαρχος Πατρέων Δ. Καράβολας. Ακολουθούν πρωτοφανείς συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στην Αθήνα οι οποίες καταλήγουν στο θάνατο τεσσάρων ατόμων μετά από πυρπόληση του καταστήματος «Κ-Μαρούσης» στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

17 Ιανουαρίου 1991

Ο Α. Παπανδρέου αθωώνεται από το Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη Κοσκωτά-Τράπεζας Κρήτης. 

24 Ιανουαρίου 1991

Εκρήγνυνται τέσσερις βόμβες σε τράπεζες στο Χαλάνδρι και στο γραφείο του Γάλλου ακόλουθου Τύπου, στο Mετς.

28 Ιανουαρίου 1991

Επίθεση με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της American Express στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας.

29 Ιανουαρίου 1991

Εκτοξεύεται ρουκέτα εναντίον των γραφείων της «BP» στη λεωφόρο Kηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου Αττικής.

20 Φεβρουαρίου 1991

Επικρατεί η συντηρητική πτέρυγα του ΚΚΕ και η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται γενική γραμματέας του κόμματος.

11 Μαρτίου 1991

Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Α. Παπανδρέου αρνείται να παραστεί.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποσύρεται από την ηγεσία του Συνασπισμού. Τον διαδέχεται η Μαρία Δαμανάκη.

12 Μαρτίου 1991

Τραυματίζεται θανάσιμα ο αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ, μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού τοποθετημένου στην είσοδο του σπιτιού του στην Άνω Γλυφάδα.

31 Μαρτίου 1991

Εκτοξεύεται ρουκέτα εναντίον του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.

11 Απριλίου 1991

Πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στο Ειδικό Δικαστήριο τη στιγμή που προσπαθεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, ο Μ. Κουτσόγιωργας.

19 Απριλίου 1991

Βόμβα που προορίζεται για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα, εκρήγνυται στα χέρια αυτού που τη μεταφέρει, σκοτώνοντας μαζί και έξι Έλληνες περαστικούς. Η βόμβα αποδίδεται σε Παλαιστίνιους.

26 Απριλίου 1991

Βυθίζεται από δολιοφθορά το ρυμουλκό «Καραπιπέρης», στη Σκάλα Περάματος.

2 Μαΐου 1991

Εκτοξεύεται ρουκέτα εναντίον της ΔEH Aγίων Aναργύρων.

7 Μαΐου 1991

Εκτοξεύονται δύο ρουκέτες εναντίον της εταιρείας Siemens στο Mαρούσι.

16 Μαΐου 1991

Εκτοξεύονται δύο ρουκέτες, εκ των οποίων μία εκρήγνυται, κατά της βιομηχανίας τσιμέντων «ΧΑΛΥΨ», στον Ασπρόπυργο. Οι τρομοκράτες προειδοποιούν για το χτύπημα και έτσι δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

31 Μαΐου 1991

Εκτοξεύονται δύο ρουκέτες εναντίον του εργοστασίου της μπίρας Lowenbrow, στην Aταλάντη Βοιωτίας.

16 Ιουνίου 1991

Άγνωστοι αποπειρώνται να σκοτώσουν με έκρηξη τηλεχειριζόμενης βόμβας τον Τούρκο επιτετραμμένο Ντενίζ Μπουλουκμασί και το διοικητικό του σύμβουλο Νιλγκούν Κεσεσί στο Παλαιό Ψυχικό Αττικής.

28 Ιουνίου 1991

Αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αρισεράς και της Προόδου, το ΚΚΕ.

1 Ιουλίου 1991

Διαλύεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (στρατιωτικός συνασπισμός μεταξύ των σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κρατών). Τον προηγούμενο μήνα έχει διαλυθεί η ΚΟΜΕΚΟΝ, ο αντίστοιχος εμπορικός συνασπισμός.

Η Σουηδία και η Νορβηγία υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

18 Ιουλίου 1991

Ο Τζώρτζ Μπους επισκέπτεται την Αθήνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

8 Σεπτεμβρίου 1991

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) ψηφίζει με συντριπτικό ποσοστό την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

2 Οκτωβρίου 1991

Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Δημήτριος Α’ και τον διαδέχεται ο Βαρθολομαίος.

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Άρτας καίγοντας 3.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εξάπλωσή της. Σχετική υγρασία 26%, θερμοκρασία αέρα 30o C και πνέουν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι 4,1-7,0BF. Για την κατάσβεση χρειάζονται 2 ημέρες και 19 ώρες.

Εκδηλώνεται καταστροφική πυρκαγιά στον Ν. Θεσσαλονίκης πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό χωρίς όμως να εντοπιστεί ο δράστης καίγοντας 23.070 στρέμματα εκ των οποίων 20.440 δασικές εκτάσεις. Οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές καθώς η σχετική υγρασία είναι 60%, η θερμοκρασία 20ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF. 

7 Οκτωβρίου 1991

Δολοφονείται ο αναπληρωτής ακόλουθος Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας Τσετίν Γκιοργκιού στο Παγκράτι.

21 Οκτωβρίου 1991

Πετυχαίνεται συμφωνία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

25 Οκτωβρίου 1991

Μετά από κατάληψη του Ε.Μ.Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων στην Αθήνα από πλήθος ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου τα οποία καίνε επιδεικτικά την Ελληνική Σημαία και συγκρούσεις με την αστυνομία, παραδίδεται στις φλόγες το κτήριο της ιστορικής πρυτανείας στο οποίο φυλάσσεται και εκτίθεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής περιουσίας του ιδρύματος. Η βιαιότητα της πυρπόλησης κατακαίει μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής περιουσίας, κουρτίνες, έπιπλα καθώς και τις ανωδομές του κτηρίου. Λίγοι καθηγητές με τη βοήθεια ελάχιστων υπαλλήλων κατορθώνουν με κίνδυνο της ζωής τους να περισώσουν αρκετά πολύτιμα κειμήλια, γλυπτά και ζωγραφικά έργα τέχνης, ανεκτίμητα σχέδια αρχείου κ.λ.π. μέσα από το φλεγόμενο οικοδόμημα, τα οποία αργότερα συντηρούνται και αποκαθίστανται μαζί με το κτήριο από εξειδικευμένο προσωπικό και επανεντάσσονται στο φυσικό τους χώρ.

2 Νοεμβρίου 1991

Εκτοξεύεται ρουκέτα και αμυντική χειροβομβίδα κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, στα Εξάρχεια. Πεθαίνει ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης και τραυματίζονται επτά ακόμα αστυνομικοί.

20 Νοεμβρίου 1991

Αστυνομικοί και  τρομοκράτες συμπλέκονται στα Σεπόλια Αττικής.

4 Δεκεμβρίου 1991

Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) να αναγνωρίσει το νέο κράτος ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδος και γ) να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

8 Δεκεμβρίου 1991

Εκτοξεύονται δύο ρουκέτες κατά γραφείων της εταιρίας «Βιοχάλκο», στους Αμπελοκήπους. Για το χτύπημα αυτό δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη, ωστόσο η Aστυνομία το αποδίδει στη «17 Nοέμβρη».

10 Δεκεμβρίου 1991

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, αποφασίζεται κοινό νόμισμα και κοινή αμυντική, εξωτερική και κοινωνική πολιτική έως το τέλος του 1999. Επιπλέον λαμβάνεται η απόφαση μετεξέλιξης της Κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα εντάσσεται στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.

12 Δεκεμβρίου 1991

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τον κ. Αντ. Σαμαρά να εκπροσωπεί την Ελλάδα, ζητεί από τα Σκόπια να δεσμευτούν ότι δεν έχουν εδαφικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, ούτε θα χρησιμοποιούν όνομα που υποδηλώνει την ύπαρξη εδαφικών βλέψεων. Παράλληλα το Συμβούλιο αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τις κρατικές οντότητες της Κροατίας, της Σλοβενίας και των Σκοπίων.

17 Δεκεμβρίου 1991

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες, «συμφωνούν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία όλων των Γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών», που πληρούν τους τεθέντες από την Κοινότητα όρους και ειδικότερα ως προς τα Σκόπια τονίζεται: «Η Κοινότητα και τα Κράτη-Μέλη της ζητούν επίσης από τη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να αναλάβει την υποχρέωση, πριν αναγνωριστεί, να δώσει συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις, που θα εξασφαλίσουν ότι δεν έχει καμιά εδαφική διεκδίκηση έναντι γειτονικής χώρας μέλους της Κοινότητας και να μη προβαίνει σε εχθρικές δραστηριότητες προπαγάνδας κατά γειτονικής χώρας-μέλους της Κοινότητας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση ονομασίας που συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις».

31 Δεκεμβρίου 1991

Το κύμα αλλαγών που σάρωσε τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης και ήταν συνέπεια των αλλαγών που επέβαλε ο ηγέτης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έχει σαν αποτέλεσμα την διάλυση της ΕΣΣΔ η οποία αντικαθίσταται από μια Κοινοπολιτεία Αναξαρτήτων Κρατών, με συνεργασία σε στρατιωτικά και οικονομικά ζητήματα. Ο Μ. Γκορμπατσόφ πέφτει στην αφάνεια και η Ρωσία γίνεται Προεδρική Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Μπαρίς Γιέλτσιν. Η οικονομία της αγοράς συνοδεύεται από ανεργία, μείωση των αποδοχών και της κοινωνικής πρόνοιας και διόγκωση της διαφθοράς και του εγκλήματος.

Στο νέο αυτό πλαίσιο των κοσμογονικών αλλαγών, η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ και τη Δύση συρρικνώνεται σε βαθμό υπερβολικό.

 

1992

 

·         Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης. Αναδεικνύονται χρυσοί Ολυμπιονίκες η Βούλα Πατουλίδου στα 100 μέτρα με εμπόδια και ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών.

·         Αρχίζει η διάνοιξη του «Μετρό» της Αθήνας.

·         Αποφασίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώνουν μόνιμα, σε ετήσια βάση, ένα νέο φόρο, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

·         Αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής φράγματος στον ποταμό Εύηνο για την υδροδότηση της Αττικής. Οι εργασίες ολοκληρώνονται το 2001

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 343 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 177, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 39 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 105.

 

·         Ιδρύονται το Μουσείο Γλυπτικής και Ομοιωμάτων Λουκίας Γεωργαντή, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η Δημοτική Πινακοθήκη Λιβαδειάς.

 

·         Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) βρίσκει επιτέλους στέγη στο Μέγαρο Μουσικής παρότι οι μισές συναυλίες δίδονται ακόμα στο κινηματοθέατρο Παλλάς το οποίο είναι απόλυτα ακατάλληλο και ανεπίτρεπτα παραμελημένο. Δια νόμου καταργείται η πολυθεσία των μουσικών και ορίζονται ταυτόχρονα οι αμοιβές τους σε αξιοπρεπή επίπεδα. Το ρεπερτόριο εξακολουθεί να είναι πιο πλούσιο από αυτό κάθε άλλου ελληνικού ή εισαγόμενου συνόλου και προσφέρεται στο κοινό σε προσιτή τιμή.

·         Καθιερώνεται το «Φεστιβάλ Πιάνου» στο Ναύπλιο, μοναδικό σε επίπεδο ποιότητας στο είδος του.

 

·         Δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του Ελληνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για τη σχέση του κοινού με την ελληνική ταινία. Η πλειοψηφία των ερωτώμενων (35%) υποστηρίζει ότι «είναι βαρετές, κουραστικές και δεν βλέπονται», ενώ το 37% πιστεύει ότι «τα θέματά τους είναι πολύ ειδικά και αφορούν περιορισμένο κοινό».

·         Η Τώνια Μαρκετάκη γυρίζει την ταινία «Κρυστάλλινες νύχτες».

 

·         Ζυράννα Ζατέλη: Με το φως του λύκου επανέρχονται.

·         Απόστολος Κ. Δοξιάδης: Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ.

·         Παντελής Μπουκάλας: Σήματα λυγρά.

·         Έρση Σωτηροπούλου: Χοιροκάμηλος.

·         Ντίνος Χριστιανόπουλος: Ποιήματα.

·         Σπύρος Τσακνιάς: Ορατότης μηδέν.

·         Δημήτρης Νόλας: Ο τύμβος κοντά στη θάλασσα.

·         Σπύρος Βρεττός: Ακίνητα μάτια.

 

·         Πεθαίνει η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη (γ. 1918).

·         Πεθαίνει η σπουδαία ηθοποιός Τζένη Καρέζη (γ. 1936).

·         Πεθαίνει ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος (γ. 1919).

·         Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Θησέως Δημαράς (γ. 1904), συγγραφέας της «Ιστορίας της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας» (Αθήνα 1948) και εισηγητής της «Ιστορίας των συνειδήσεων».

·         Πεθαίνει ο επιφανής φιλόλογος Ι. Θ. Κακριδής (γ. 1901).

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης Αλεξανδρος Κοτζιάς (γ. 1926).

·         Πεθαίνει ο ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος (γ. 1911).

·         Πεθαίνει ο οργανοπαίχτης (κλαρίνο) Τάσσος Χαλκιάς (γ. 1914).

·         Πεθαίνει η ηθοποιός Αλίκη Ζωγράφου (γ. 1916).

·         Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (γ. 1924).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας (γ. 1925).

 

3 Ιανουαρίου 1992

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής απευθύνει επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στην οποία τονίζει ότι: «η Δημοκρατία αυτή –που αυτοαποκαλείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας»- δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα είτε ιστορικό είτε εθνολογικό να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία» και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δεν θα προβούν στην αναγνώριση της Δημοκρατίας αυτής, εάν δεν συμμορφωθεί πλήρως προς όλες τις προϋποθέσεις, που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο Πολιτικής Συνεργασίας της 17ης Δεκεμβρίου 1991». 

6 Ιανουαρίου 1992

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων τροποποιεί το Σύνταγμα της 17ης Νοεμβρίου 1991 σε ό,τι αφορά τις εδαφικές διεκδικήσεις «έναντι γειτονικών κρατών» και «τα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα οποία δεν θα μπορούσαν να τροποποιηθούν, παρά μόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα, με βάση συμφωνίες των Κρατών και σύμφωνα με τους γενικά παραδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Μετά από αυτή την κίνηση η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω της επιτροπής Μπατεντέρ αποφαίνεται ότι «η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν θα μπορούσε να υπαινίσσεται καμιά διεκδίκηση έναντι άλλου κράτους» και ότι « η Δημοκρατία της Μακεδονίας ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις 16 Δεκεμβρίου 1991». 

16 Ιανουαρίου 1992

Το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Α. Παπανδρέου με οριακή πλειοψηφία (τέσσερις ψήφοι εναντίον τριών) στη δίκη Κοσκωτά. Στον Δημήτρη Τζοβόλα επιβάλλει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για τη ρύθμιση των χρεών ενός ξενοδοχείου και στον Γ. Πέτσο ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών για μια αυθαίρετη οικοδομή του Κοσκωτά. Οι πλημεληματικές αυτές ποινές επιβάλλονται για παρατυπίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απασχολούσαν μόνο τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων.

17 Ιανουαρίου 1992

Ο υπουργός Εξωτερικών Α. Σαμαράς για να προλάβει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο σε βάρος της Ελλάδας, αποστέλλει επιστολή στους έντεκα υπουργούς εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην οποία καταλήγει ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιίων: «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την απόφαση του Τίτο να δώσει στα Σκόπια την ονομασία της Μακεδονίας, αυτή δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν είτε ως κράτος είτε ως διοικητική ονομασία αυτής της περιοχής. Ήταν μια ονομασία, η οποία εισήχθη τεχνιτά, για να προωθήσει εδαφικές διεκδικήσεις και στερείται ιστορικής και πολιτιστικής εγκυρότητας». 

7 Φεβρουαρίου 1992

Υπογράφεται στην ομώνυμη ολλανδική πόλη η Συνθήκη του Μάαστριχτ (Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση), στην οποία προβλέπεται η δημιουργία της Πολιτικής και της Οικονομικής – Νομισματικής Ένωσης και με την οποία ενισχύονται σημαντικά οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νομοθετικό τομέα, στον τομέα του πολιτικού ελέγχου και του προϋπολογισμού. Με επίκεντρο τον Ευρωπαίο πολίτη, η νέα Συνθήκη επιχειρεί να δημιουργήσει το πλαίσιο μιας αποτελεσματικότερης κοινής δράσης με περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια. Ο στόχος της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής τη δεσμεύει κατά προτεραιότητα, επιβάλλοντας πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη των μειονεκτούντων κρατών και περιφερειών της («Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ»). Στις νέες αρμοδιότητες της Ένωσης περιλαμβάνονται οι τομείς της προστασίας του καταναλωτή, της υγείας, των διευρωπαϊκών δικτύων (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, μεταφορά ενέργειας), βιομηχανικής πολιτικής, εκπαίδευσης, πολιτισμού, της εντατικοποίησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της έρευνας και της ανάπτυξης, της κοινωνικής πολιτικής και της συνεργασίας στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Αρχίζει η διαδικασία κύρωσης της νέας Συνθήκης από τα Εθνικά Κοινοβούλια.

18 Φεβρουαρίου 1992

Πραγματοποιείται σύσκεψη των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών (Κ. Μητσοτάκη, Α. Παπανδρέου, Α. Παπαρήγα και Μ. Δαμανάκη), υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, για τα εθνικά θέματα και τη χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής. Στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων επί καιρίων θεμάτων, παραμένουν όμως διαφορές επί άλλων. Κρίνεται εν τούτοις ωφέλιμη και επιθυμητή η χάραξη μιας κοινής εθνικής στρατηγικής για τα εθνικά θέματα. Προς τον σκοπόν αυτόν, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μελετήσουν τις απόψεις, που διατυπώθηκαν, και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη σημερινή σύσκεψη, και την επαναλαμβάνουν, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο».

20 Φεβρουαρίου 1992

Παραιτείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Αθ. Κανελλόπουλος.

23 Φεβρουαρίου 1992

Επέρχεται κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Παπανδρέου διαγράφει 4 βουλευτές, γιατί άσκησαν δημόσια κριτική στο κόμμα τους.

Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

12 Μαρτίου 1992

Πωλείται η τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στην ιταλική κοινοπραξία Καλτσεστρούντσι. Ο Α. Παπανδρέου δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα της πώλησης όταν έλθει στην εξουσία.

18 Μαρτίου 1992

Η Φιλανδία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

20 Μαρτίου 1992

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Σουφλιάς εξαγγέλλει την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

27 Μαρτίου 1992

Το «φιάσκο της οδού Λουίζης Ριανκούρ». Μία μυστηριώδης μέχρι σήμερα γυναίκα δίνει την πληροφορία ότι οι τρομοκράτες θα παρουσιαστούν στην οδό της περιοχής Αμπελοκήπων του Δήμου Αθηναίων τη συγκεκριμένη ημέρα. Στήνεται επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ)., όμως η παρουσία των αστυνομικών γίνεται αντιληπτή. Ακολουθεί συμπλοκή με καταδίωξη και τα μέλη της «17 Νοέμβρη» ξεφεύγουν. Οι κάμερες που έχουν στηθεί δε δίδουν αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

1 Απριλίου 1992

Η Πορτογαλική Προεδρία της Ε.Ε. δια του υπουργού εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο (Πακέτο Πινέιρο) προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβαματσεντόνια» (Νέα Μακεδονία). Προκαλείται διάσταση στις σχέσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη.

7 Απριλίου 1992

Πεθαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης, που διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ως αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού διακρίθηκε στο ύψος και το δέκαθλο.

13 Απριλίου 1992

Πραγματοποιείται η δεύτερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία ο υπουργός εξωτερικών Α. Σαμαράς καταθέτει προτάσεις μεταξύ των οποίων αναφέρει ότι το συμβούλιο πρέπει να εκδώσει ανακοίνωση η οποία να προβλέπει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι «το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο υπό οιανδήποτε μορφή». Μετά τη σύσκεψη εκδίδεται ανακοίνωση η οποία ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι, που έθεσε η ΕΟΚ στις 17 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρξει η λέξη Μακεδονία».

Αργότερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την απομάκρυνση από το υπουργείο  εξωτερικών του Α. Σαμαρά.

28 Απριλίου 1992

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής δακρυσμένος μπροστά στο φακό της τηλεόρασης δηλώνει: «Υπάρχει μόνο μια Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική».

2 Μαΐου 1992

Γκιμαράες, Πορτογαλία: Οι 12 ηγέτες της ΕΟΚ δηλώνουν πρόθυμοι να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με όνομα αποδεκτό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ταυτόχρονα προτρέπουν τα αμέσως εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσουν τα εκκρεμούντα προβλήματα στη βάση του πακέτου της προεδρίας.

2 Ιουνίου 1992

Οι Δανοί σε σχετικό δημοψήφισμα με 50,7% των ψηφισάντων, απορρίπτουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

10 Ιουνίου 1992

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση διευκρινίζει ότι δεν ισχύει το άρθρο 5 σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

14 Ιουνίου 1992

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή συνέρχεται για τρίτη φορά η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Το σχετικό ανακοινωθέν κάνει λόγο για χρήσιμη σύσκεψη χωρίς καμία ιδιαίτερη αναφορά.

18 Ιουνίου 1992

Σκοτώνεται κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών ο Νικ. Σιαλμάς, χειριζόμενος αεροσκάφος Mirage F-1CG. Κατά την εμπλοκή ο έλληνας αεροπόρος κατορθώνει να «πάρει την ουρά» του τούρκου ο οποίος χειρίζεται το ανώτερο τεχνολογικά αεροσκάφος F-16. Ο τούρκος χειριστής για να αποφύγει τον εγκλωβισμό μετά από μια σειρά ελιγμών βυθίζει μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Σιαλμάς τον ακολουθεί στη βύθιση χωρίς όμως να καταφέρει να βγει ποτέ. Το ίδιο το αεροπλάνο δεν τον βοηθά όσο τον τούρκο χειριστή ο οποίος με τις επιδόσεις και την ευεληξία του F-16 κατορθώνει να απαγκιστρωθεί ακουμπώντας στην κυριολεξία την επιφάνεια της θάλασσας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Ν. Σιαλμάς και οι συνάδελφοί του στα αεροσκάφη Mirage F1 και Phantom F-4E δε διστάζουν να εμπλέκονται με τα ανώτερα τουρκικά F-16 προσπαθώντας να εντοπίζουν αδύναμα σημεία και τρόπους αντιμετώπισης της νέας απειλής.  

23 Ιουνίου 1992

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στέλνει επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αναφέρει: «…Μπορούμε να πούμε στα Σκόπια ότι θα τα αναγνωρίσουμε με όποιο όνομα επιλέξουν, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει το «Μακεδονία», αλλά θα έχουν την ελευθερία να αυτοαποκαλούνται με όποιο όνομα επιθυμούν».

26-27 Ιουνίου 1992

Πραγματοποιείται στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας η Σύνοδος Κορυφής της ΕΟΚ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις μέσω του «πακέτου Πινέϊρο» και αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία».

3 Ιουλίου 1992

Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κ. Γκλιγκόροφ, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητά να γίνουν δεκτά τα Σκόπια στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

6 Ιουλίου 1992

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους αποκηρύσσει δημόσια την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΟΚ στη Λισσαβόνα για το Μακεδονικό.

10 Ιουλίου 1992

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο Νταβός της Ελβετίας και συζητά μαζί του το ενδεχόμενο ενός Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας. Οι ελπίδες όμως που δημιουργούνται από αυτή τη συνάντηση εξανεμίζονται γρήγορα, καθώς η Άγκυρα δεν δείχνει στην πράξη διάθεση για αλλαγή των θέσεών της και της πρακτικής της, στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Αυτή τη χρονιά, μάλιστα, η τουρκική πλευρά δια του υπουργού Προεδρίας, δηλώνει ότι το «το Αιγαίο δεν είναι μια ελληνική λίμνη» και αρχίζει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παρέχει βοήθεια στους ένοπλους Κούρδους και μάλιστα εκπαιδεύει αντάρτες σε ελληνικό έδαφος.

14 Ιουλίου 1992

Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δεν πετυχαίνει να σκοτώσει τον υπουργό Οικονομικών Δ. Παλαιοκρασά, με ρουκέτα που εκτοξεύει εναντίον του αυτοκινήτου του λίγα μέτρα μακριά από το υπουργείο. Από την έκρηξη όμως σκοτώνεται ένας ανύποπτος νέος, ο Χρ. Αξαρλιάν. 

31 Ιουλίου 1992

Κυρώνεται από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Υπέρ της συνθήκης ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αύγουστος 1992

Ο υπουργός Στ. Μάνος υιοθετεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σύγκλισης που προβλέπει μεγάλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων και πλήθος άλλων περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα επιχειρεί ένα ευρύ πρόγραμμα πωλήσεων προβληματικών επιχειρήσεων, με πρώτη την τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ Ηρακλής», για να ακολουθήσουν τα σχέδια για την πώληση του 49% του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή η οποία θα συνδυαστεί με τις μεγάλες προμήθειες του Οργανισμού και θα προκαλέσει τη μήνι των μεγαλοπρομηθευτών του Δημοσίου.

7 Αυγούστου 1992

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΕΑΣ).

8 Αυγούστου 1992

Οι Μιλτ. Έβερτ, Αθ. Κανελλόπουλος και Στ Δήμας, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ασκούν οξεία κριτική στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, αλλά και στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Αργολίδας πιθανώς από σπινθήρα μηχανής με εντοπισμό του δράστη, καίγοντας 16.050 στρέμματα εκ των οποίων 15.800στρ. δασικές εκτάσεις. Το περιστατικό εξελίσσεται σε συνθήκες ισχυρών βόρειων ανέμων 4,1-7,0BF, χαμηλής σχετικής υγρασίας 34% και αρκετά υψηλής θερμοκρασίας 34ο C. 

6 Σεπτεμβρίου 1992

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Σερρών σε υψόμετρο 344μ. από κακόβουλο εμπρησμό καίγοντας 5.276 στρέμματα αποκλειστικά δασικής βλάστησης. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 50%, η θερμοκρασία 26ο C και πνέουν μέτριοι ανατολικοί άνεμοι 1,1-4,0BF.

20 Σεπτεμβρίου 1992

Με οριακή πλειοψηφία που φτάνει το 51%, οι Γάλλοι λένε «Ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

23 Σεπτεμβρίου 1992

Ο ασκών καθήκοντα υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ιγκλμπέργκερ αποκηρύσσει με τη σειρά του δημόσια την απόφαση της συνόδου κορυφής της Λισσαβόνας για το Μακεδονικό, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση στην ελληνική κυβέρνηση και αποθαρρύνοντας πλέον τους Ευρωπαίους να υποστηρίξουν ξανά τις θέσεις της Αθήνας.

24 Σεπτεμβρίου 1992

Εκδηλώνεται πυρκαγιά αγνώστου αιτίου σε δάσος της Ρόδου η οποία καίει 72.000 στρέμματα εκ των οποίων 69.000στρ. δασικά, 2.000στρ. ελαιώνες, 100στρ. αμπελώνες, 100στρ. σιτηρά και 800στρ. λοιπές γεωργικές καλλιέργειες. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο χάνεται 1 ανθρώπινη ζωή, 1 οικία, 5 γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις, 400 ζώα και 4 μηχανήματα. Η φωτιά ξεκινάει σε θέση με υψόμετρο 400μ. και πυκνή δασοκάλυψη. Η επέμβαση πυρόσβεσης είναι 10 λεπτά αλλά η κατάσβεση διαρκεί 9 ημέρες και 10 ώρες με επιστράτευση επίγειων και εναέριων μέσων και χρήση επιβραδυντικού υγρού. Την ημέρα εκδήλωσης του περιστατικού η υγρασία είναι 45%, η θερμοκρασία 23ο C και πνέουν βόρειοι άνεμοι έντασης 4,1-7,0BF.

21 Οκτωβρίου 1992

Παραιτείται ο Α. Σαμαράς από το βουλευτικό αξίωμα.

Νοέμβριος 1992

Η Ελλάδα υπογράφει τη σχετική Σύμβαση Schengen.

31 Νοεμβρίου 1992

Εκτοξεύεται ρουκέτα εναντίον της ΔΟY Nέας Φιλαδέλφειας.

3 Δεκεμβρίου 1992

Εκρήγνυται βόμβα στην ΔOY Aμαρουσίου.

10 Δεκεμβρίου 1992

Δημοσιεύεται η έκθεση του ειδικού απεσταλμένου της βρετανικής προεδρίας για το ζήτημα των Σκοπίων Robin O’ Neil. Στην έκθεση αυτή σημειώνεται: «…Η Δημοκρατία της Μακεδονίας ικανοποιεί τα κριτήρια των κατευθυντηρίων αρχών για την αναγνώριση νέων κρατών» και ότι «επιπλέον έχει αποκηρύξει όλες τις εδαφικές διεκδικήσεις κάθε είδους και με μη διφορούμενες δηλώσεις δεσμεύτηκε στην τήρηση των διεθνών κανόνων». Για τους λόγους αυτούς η έκθεση συμπεραίνει: «Άρα η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν μπορεί να υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος άλλης χώρας».

11-12 Δεκεμβρίου 1992

Συνέρχεται στο Εδιμβούργο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποφεύγει να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις στο ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων.

21 Δεκεμβρίου 1992

Άγνωστοι αποπειρώνται να σκοτώσουν το βουλευτή της ΝΔ Ελευθέριο Παπαδημητρίου, στο Μαρούσι Αττικής.

 

1993

 

·         Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.

·         Λειψυδρία πλήτει την Ελλάδα. Η κυβέρνηση προβλέπει βαρύτατα πρόστιμα για την υπερβολική κατανάλωση νερού στην Αττική. Αντιδρούν η αντιπολίτευση και οι κάτοικοι.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 667 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 371, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 72 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 69.

 

·         Οργανώνεται στην Εθνική Πινακοθήκη η έκθεση «Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν».

·         Ο Γ. Ζογγολόπουλος εκθέτει το έργο του Ομπρέλες στην Μπιενάλε της Βενετίας.

 

·         Ο Μ. Θεοδωράκης αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, αλλά παραιτείται τον επόμενο χρόνο.

 

·         Ο Σωτ. Γκορίτσας καταγράφει τη νέα κοινωνική τάξη πραγμάτων με την οδύσσεια δύο Βορειοηπειρωτών στην ταινία του «Απ’ το χιόνι».

 

·         Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανεβάζει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τη Σαμία του Μενάνδρου σε μετάφραση Γ. Βαρβέρη, σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη, κοστούμια Γ. Ζιάκα, μουσική Μιχ. Χριστοδουλίδη και χορογραφία Ισ. Σιδέρη. Το Μοσχίονα ερμηνεύει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, τη Χρυσή η Αννίτα Σαντοριναίου, το Δημέα ο Κ. Δημητρίου, την Τροφό η Δώρα Μακαρίου κ.ά. Στο χορό συμμετέχουν οι Ν. Νεοφύτου, Κ. Βήχας, Αν. Κρητικός, Χ. Ορφανός, Αγ. Αγαπίου κ.ά

 

·         Ρέα Γαλανάκη: Θα υπογράφω Λουΐ.

·         Αγγέλα Καστρινάκη: Εκδρομές με φίλους.

·         Μ. Ευσταθιάδη: Το αόρατο που σε κοιτά.

·         Σωτήρης Δημητρίου: Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου.

·         Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Ανωφελές διήγημα.

·         Μένης Κουμανταρέας: Η συμμορία της άρπας.

·         Αλέξανδρος Κοτζιάς: Το σοκάκι.

·         Μιχάλης Γκανάς: Παραλογή.

·         Γιώργος Κακουλίδης: Το παλιό ποίημα του Ευαγγελισμού.

·         Ηλίας Λάγιος: Το βιβλίο της Μαριάννας.

·         Θεόδωρος Γρηγοριάδης: Ο ναύτης.

·         Κώστας Παπαγεωργίου: Των Αγιών Πάντων.

·         Χρήστος Χωμενίδης: Το σοφό παιδί.

 

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ζωγράφος Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης (γ. 1908).

·         Πεθαίνει ο γλύπτης Χ. Καπράλος (γ. 1909).

·         Πεθαίνει η Κυρία Κατερίνα (ηθοποιός Κατερίνα Ανδρεάδη, γ. 1909).

·         Πεθαίνει ο οργανοπαίχτης (κλαρίνο) Βασίλης Σούκας (γ. 1931)

·         Πεθαίνει ο συνθέτης και στιχουργός Γιώργος Μητσάκης (γ. 1921).

 

25 Ιανουαρίου 1993

Ο υπουργός εξωτερικών Μ. Παπακωνσταντίνου με επιστολή του –μνημόνιο προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ- επαναφέρει το ιστορικό των Σκοπίων εν όψει της συζήτησης για την εισδοχή τους στον διεθνή οργανισμό και γράφει: «Στο αίτημα της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» να γίνει δεκτή με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντιτίθεται η Ελλάδα, γιατί αυτή η ονομασία, που αναφέρεται στην αίτησή της, εισάγει ένα νέο στοιχείο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Νότιας Βαλκανικής».

13 Φεβρουαρίου 1993

Ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία διότι κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια».

14 Φεβρουαρίου 1993

Ο Γλαύκος Κληρίδης εκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

27 Μαρτίου 1993

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία την κατηγορεί για ενδοτισμό στο εθνικό θέμα των Σκοπίων. Ο Α. Παπανδρέου αναφέρει μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής: «…Το όνομα «Μακεδονία» είναι, ούτως ή άλλως, όχημα αλυτρωτισμού… Πολλοί λένε ότι το όνομα είναι δευτερεύον… Όμως πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους ότι οποιαδήποτε υπονομευτική και αποσταθεροποιητική κίνηση των Σκοπίων –αυτό το φυτευμένο κρατίδιο- δεν θα είχε καμιά σημασία και συνέπεια, αν δεν υπήρχε στην ονομασία του η χρήση του όρου «Μακεδονία», της λέξης Μακεδονία. Είναι η πηγή του προβλήματος, είναι το πρόβλημα…». 

7 Απριλίου 1993

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την υπ’ αριθ. 817 Απόφασή του δέχεται την εισδοχή των Σκοπίων στους κόλπους του διεθνούς οργανισμού με το όνομα «The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM)» - Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

8 Απριλίου 1993

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφασίζει να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία FYROM.

22 Απριλίου 1993

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί με ψήφισμά του να καταργηθεί κάθε μνεία, ακόμη και προαιρετική, του θρησκεύματος των ελλήνων πολιτών στις νέες ταυτότητες. 

1 Μαΐου 1993

Πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη στη Γλυφάδα Αττικής για την ειρήνευση στη Βοσνία. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς δέχεται το σχέδιο Βανς-Όουεν, αλλά η Βουλή των Σερβοβοσνίων το απορρίπτει.

14 Μαΐου 1993

Δημοσιεύεται το σχέδιο-συνθήκη των διεθνών μεσολαβητών Vance και Owen, το οποίο υπογράφεται από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ. Στο σχέδιο αυτό γίνεται αποδεκτός ο όρος «Nova Macedonia» ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 5 «η Δημοκρατία της Nova Macedonia συμφωνεί να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα για όλες τις επίσημες ανάγκες». Μετά από μερικούς μήνες τα Σκόπια αρνούνται αυτή τη ρύθμιση με επιστολή τους προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Κ. Γκλιγκόροφ χαρακτηρίζει «ως απαράδεκτο το άρθρο 5 του προτεινόμενου σχεδίου, που βρίσκεται σε άμεση σύγκρουση με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

27 Μαΐου 1993

Η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σχέδιο Βάνς-Όουεν για το Μακεδονικό.

30 Ιουνίου 1993

Ο Α. Σαμαράς ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛΑΝ).

23 Ιουλίου 1993

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Ημαθίας σε υψόμετρο 1.200μ. καίγοντας 9.400 στρέμματα δασικής βλάστησης. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 38%, η θερμοκρασία 33ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι ισχύος 4,1-7.0BF.

24 Ιουλίου 1993

Πυρκαγιά σε δάσος του Ν. Λασιθίου από βραχυκύκλωμα, καίει 25.000 στρέμματα και διαρκεί 2,3 ημέρες.

Καταστρεπτική πυρκαγιά στον Ν. Ιωαννίνων πιθανώς από γνωστό αίτιο σε υψόμετρο 1.200μ με αυξημένες εδαφικές κλίσεις (60-80%), καίει 10.499 στρέμματα αποκλειστικά δασικής βλάστησης. Για την κατάσβεση χρειάζονται 12 ημέρες και 20 ώρες ενώ η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι καθυστερημένη (2 ώρες και 35 λεπτά). Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εξάπλωσή της καθώς η σχετική υγρασία είναι χαμηλή (36%), η θερμοκρασία 25ο C και πνέουν μέτριοι βόρειοι άνεμοι 1,1-4,0BF.

31 Ιουλίου 1993

Εκδηλώνεται πυρκαγιά από άγνωστο αίτιο στο Ν. Σάμου καίγοντας 19.500 στρέμματα εκ των οποίων 8.000στρ. δασική βλάστηση. Η σχετική υγρασία είναι 20%, η θερμοκρασία 32ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

6 Αυγούστου 1993

Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΤΕ.

Αρχές Σεπτεμβρίου 1993

Δύο βουλευτές της ΝΔ προσκείμενοι στον Α. Σαμαρά ανεξαρτητοποιούνται. Η ΝΔ. που μένει με 150 βουλευτές, ζητεί πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου.

«Να τρέμεις την εκδίκηση εκείνου που κάποτε ευεργέτησες», θα σχολιάσει πικρόχολα ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην «αχαριστία» του Α. Σαμαρά, τον οποίο επέβαλε ο ίδιος ως υπουργό εξωτερικών της «Οικουμενικής» κυβέρνησης Ζολώτα.

Στις προεκλογικές αλλά και στις μεταγενέστερες συνεντεύξεις του, ο ανατραπείς πρωθυπουργός θεωρεί το ζήτημα των Σκοπίων ως απλή αφορμή και εντοπίζει την πραγματική αιτία στη ρήξη του με τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα» μερίδας των μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματιών-προμηθευτών του Δημοσίου, φωτογραφίζοντας μάλιστα τον ιδιοκτήτη της INTRACOM Σωκράτη Κόκκαλη.

11 Σεπτεμβρίου 1993

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Βοιωτίας πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό χωρίς να εντοπιστεί ο δράστης καίγοντας 9.507 στρέμματα εκ των οποίων 8.807 δασικές εκτάσεις. Το τοπογραφικό ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από αρκετά μεγάλες κλίσεις 40-60%. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι σχετικά ευνοϊκές για την εκδήλωση και ανάπτυξη της πυρκαγιάς καθώς η σχετική υγρασία είναι 40%, η θερμοκρασία 30ο C ενώ επικρατούν πολύ ισχυροί ανατολικοί άνεμοι 7,1-9,0BF.

10 Οκτωβρίου 1993

Διενεργούνται βουλευτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ ανακηρύσσεται πρώτο κόμμα με 46,88% των ψήφων και 170 έδρες. Η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 39,30% των ψήφων και 111 έδρες. Ακολουθούν η ΠΟΛΑΝ με 4,87% και 10 έδρες και το ΚΚΕ με 4,54% και 9 έδρες.

Η αποκαρδιωτική πορεία της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη αντανακλά τις ισχυρές, ακόμη, αντιστάσεις του ελληνικού κοινωνικού σώματος στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ήδη θριαμβεύει –στην ιδεολογία και στην πολιτική πρακτική- στο σύνολο σχεδόν των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών. Παραδόξως χρειάζεται να επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου ένας εξασθενημένος, βιολογικά και πολιτικά Α. Παπανδρέου, σκιά του παλιού του εαυτού, ώστε να φθαρούν οριστικά στις λαϊκές συνειδήσεις και οι τελευταίες αναλαμπές των σοσιαλιστικών ιδεών των προηγούμενων δεκαετιών και να ωριμάσουν οι συνθήκες για τον νεοφιλελεύθερο «εκσυγχρονισμό» της δημόσιας ζωής.

Τη θέση της «Αλλαγής» έρχεται να καταλάβει το λεγόμενο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», ένας όρος που πρακτικά μεταφράζεται σε διατήρηση της γενικής φιλοσοφίας του οικονομικού φιλελευθερισμού, της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με κάποια ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας, που διαφοροποιούν, περισσότερο συμβολικά παρά ουσιαστικά, την πολιτική της νέας κυβέρνησης από εκείνη των προκατόχων της. 

Ο νέος πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη και την επιλογή του ευρωπαϊκού μονόδρομου και μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Γεννηματά, θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο σύγκλισης με την Ευρώπη, πιο ήπιο από εκείνο της ΝΔ αλλά με σταθερό προσανατολισμό.

13 Οκτωβρίου 1993

Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει την κυβέρνησή του. Ο Γιώργος Παπανδρέου αν και έχει χάσει την πρώτη θέση στην Αχαΐα, ορίζεται υφυπουργός εξωτερικών. 

1 Νοεμβρίου 1993

Ενεργοποιείται η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

3 Νοεμβρίου 1993

Ο Κ. Μητσοτάκης παραιτείται από την ηγεσία της ΝΔ. Νέος αρχηγός ανακηρύσσεται ο Μιλτιάδης Έβερτ που συγκεντρώνει την προτίμηση 141 μελών του εκλεκτορικού σώματος, έναντι 37 που προτιμούν τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

5 Νοεμβρίου 1993

Ο υπουργός εξωτερικών Κ. Παπούλιας σε επιστολή τους προς τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Ο. Κρίστοφερ, επισημαίνει το «αδιέξοδο», που είναι φυσικά η αδιάλλακτη θέση των Σκοπίων, κυρίως σε σχέση με το όνομα του νέου κράτους, για το οποίο ο Κ. Γκλιγκόροφ επιμένει στη χρήση της λέξης «Μακεδονία», δηλαδή ενός ονόματος το οποίο ο Ελληνικός Λαός και η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να δεχθούν με καμιά μορφή.

16 Νοεμβρίου 1993

Κατά την συνάντηση Παπανδρέου – Κληρίδη αποφασίζεται το «Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου».

16 Δεκεμβρίου 1993

Παρά τα Ελληνικά διαβήματα, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία και Γαλλία αποφασίζουν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια. Ακολουθούν η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Ιαπωνία και η Αλβανία.

19 Δεκεμβρίου 1993

Το έκτακτο συνέδριο του Συνασπισμού εκλέγει πρόεδρο τον Ν. Κωνσταντόπουλο.

 

1994

 

·         Ο Δρομέας του Κ. Βαρώτσου τοποθετείται στο κηπάριο της λεωφόρου Βασ. Σοφίας.

·         Πεθαίνει η Ζακλίν Κένεντι-Ωνάση, σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Τζων Κένεντι και του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 695, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 190 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 245.

 

·         Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

·         Ιδρύεται το Κέντρο Σκίτσου του Δήμου Αθηναίων.

·         Αρχίζει να εκδίδεται η σειρά Ελληνική Τέχνη από την «Εκδοτική Αθηνών».

 

·         Ο Αντ. Κόκκινος γυρίζει την ταινία «Τέλος εποχής».

 

·         Στυλιανός Αλεξίου: Σολωμού ποιήματα και πεζά.

·         Ζήσιμος Λορεντζάτος: Μελέτες.

·         Χριστόφορος Μηλιώνης: Σημαδιακός και αταίριαστος.

·         Παύλος Μάτεσις: Ο Παλαιός των Ημερών.

·         Πέτρος Τατσόπουλος: Η πρώτη εμφάνιση.

·         Θανάσης Χατζόπουλος: Ο εξ αίματος νεκρός.

·         Πάνος Θεοδωρίδης: Το ηχομυθιστόρημα του Καπετάν Άγρα.

·         Μ. Φάις: Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου.

 

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας (γ. 1906).

·         Πεθαίνει ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκης (γ. 1925).

·         Πεθαίνει η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη (γ. 1917).

·         Πεθαίνει η υψίφωνος Μίνα Χατζηαποστόλου (γ. 1912).

·         Πεθαίνει ο συνθέτης Ανέστης Λογοθέτης (γ. 1921).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Θάνος Κωτσόπουλος (γ. 1911).

 

24 Ιανουαρίου 1994

Δολοφονείται από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος διότι θεωρείται συνυπεύθυνος στο ξεπούλημα της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ.

3 Φεβρουαρίου 1994

Η Ρωσία αποκαθιστά πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

9 Φεβρουαρίου 1994

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επισήμως το κράτος των Σκοπίων με την ονομασία FYROM.

16 Φεβρουαρίου 1994

Η Ελλάδα επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό στα Σκόπια ως απάντηση στην εμμονή του κράτους αυτού να οικειοποιηθεί το όνομα «Μακεδονία». Η κυβερνητική ανακοίνωση μεταξύ άλλων καταλήγει: «Η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει: α) τη διακοπή της λειτουργίας του Γενικού Προξενείου μας που βρίσκεται στα Σκόπια και β) τη διακοπή της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς τα Σκόπια από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με εξαίρεση αυτά που είναι απολύτως αναγκαία για ανθρωπιστικούς λόγους. όπως τρόφιμα και φάρμακα».  

28 Φεβρουαρίου 1994

Πραγματοποιείται ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη κατά της πολιτικής των συμμάχων στο Σκοπιανό.

6 Μαρτίου 1994

Πεθαίνει σε νοσοκομείο της Ν. Υόρκης η Μελίνα Μερκούρη (γ. 1920).

25 Μαρτίου 1994

Ανήμερα της εθνικής επετείου τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου προκαλώντας εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

31 Μαρτίου 1994

Επαναλαμβάνεται η μεγάλη συγκέντρωση για το Μακεδονικό στην παραλία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.

6 Απριλίου 1994

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον οικονομικό αποκλεισμό των Σκοπίων.

Τα Σκόπια κυκλοφορούν χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει ελληνικές περιοχές μέχρι τη Θάσο και τα Τέμπη. Χαρακτηριστικό αυτής της ενέργειας είναι ότι  εκδότης είναι ο λεγόμενος «Σύλλογος Παιδιών Προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου».

11 Απριλίου 1994

Εκτοξεύεται ρουκέτα κατά των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας Alico. Εκρήγνυται επίσης βόμβα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Nationale-Nederlanden. Ανακαλύπτονται σε οικόπεδο του Πειραιά ρουκέτες και σχετική υποδομή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων, Σκοπιανοί της Αυστραλίας προκαλούν τους εκεί Έλληνες. «…διαδηλωτές γρονθοκόπησαν και απείλησαν σοβαρά τη σωματική ακεραιότητα του ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακού υπουργού Μετανάστευσης γερουσιαστή Ν. Μπακόλα. Περίπου 2000 Σκοπιανοί κρατώντας σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας πραγματοποίησαν βίαιη διαδήλωση». Επίσης «με εμπρηστικές προκηρύξεις και αλυτρωτικούς χάρτες βομβαρδίζουν τους Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας οι Σκοπιανοί. Εκατοντάδες ομογενείς Έλληνες της Αυστραλίας και κυρίως όσοι κατάγονται από την Ελληνική Μακεδονία έλαβαν τις τελευταίες ημέρες ταχυδρομική προκήρυξη, με την οποία καλούνται να αγωνισθούν «για να απελευθερωθεί η υπόδουλη Μακεδονία από τους Έλληνες κατακτητές»».

12 Απριλίου 1994

Η Βουλή ψηφίζει νόμο για τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης βασιλικής περιουσίας. Η ΝΔ απέχει από την ψηφοφορία.

17 Απριλίου 1994

Λήγει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ο Α. Παπανδρέου επανεκλέγεται δια βοής αρχηγός.

21 Απριλίου 1994

Εκρήγνυται βόμβα σε φορτηγό της εταιρείας Miele στο Νέο Ψυχικό.

22 Απριλίου 1994

Ο Α. Παπανδρέου επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, προσκεκλημένος από τον πρόεδρο Κλίντον. Ο πρόεδρος Κλίντον λέει στην προσφώνησή του ότι: «με τον Παπανδρέου είναι παλιοί φίλοι και θα πρέπει να αισθάνεται σαν το σπίτι του». Ο πρωθυπουργός απαντά ότι: είναι «συγκινημένος που βρίσκεται ξανά στις ΗΠΑ από τις οποίες έλειπε πολλά χρόνια». Από τις συνομιλίες των δύο ανδρών δεν προκύπτει τίποτα το ουσιαστικό.

25 Απριλίου 1994

Πεθαίνει ο Γ. Γενηματάς, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

13 Μαΐου 1994

Αρχίζουν διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό.

18 Μαΐου 1994

Eκτοξεύεται ρουκέτα κατά της εταιρείας ΙΒΜ στο Σύνταγμα.

Οι διαβουλεύσεις της Νέας Υόρκης για το Σκοπιανό διακόπτονται για τις 13 Ιουνίου.

7 Ιουνίου 1994

Ο Μ. Νίμιτς και ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τ. Νάιλς συνομιλούν στην Αθήνα με τους Κ. Παπούλια και Χ. Ζαχαράκη για το Σκοπιανό. Την επομένη ο Μ. Νίμιτς αναχωρεί για συνομιλίες με τον πρόεδρο των Σκοπίων Κ. Γκλιγκόροφ.

12 Ιουνίου 1994

Πραγματοποιούνται οι τέταρτες ευρωπαϊκές εκλογές. 145 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν 567 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα εκλέγονται 25 αντιπρόσωποι. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 37,64% των ψήφων και 10 έδρες. Η ΝΔ δεύτερη με 32,29% των ψήφων και 9 έδρες. Ακολουθούν η ΠΟΛΑΝ με 8,67% και 2 έδρες, το ΚΚΕ με 6,29% και 2 έδρες και ο ΣΥΝ με 6,26% και 2 έδρες.

16 Ιουνίου 1994

Η Βουλή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, παραπέμπει τον Κ. Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών της περιόδου 1988-1989.

25 Ιουνίου 1994

Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΟΚ στην Κέρκυρα, δίνεται το πράσινο φως για την τέταρτη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίζεται ότι η Κύπρος θα είναι από τις χώρες που θα ενταχθούν κατά την επόμενη διεύρυνση.

29 Ιουνίου 1994

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα, στο θέμα του εμπορικού αποκλεισμού των Σκοπίων.

30 Ιουνίου 1994

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Πρεβέζης σε υψόμετρο 100μ. καίγοντας 4.200 στρέμματα αποκλειστικά δασικής βλάστησης. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι άμεση (30 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού) και για την καταστολή της χρειάζεται 1 ημέρα και 6,5 ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ευνοούν την εξάπλωσή της καθώς επικρατεί άπνοια, η σχετική υγρασία είναι 61% και η θερμοκρασία 29o C.

1 Ιουλίου 1994

Η Τουρκία εφαρμόζει εθνικό Κανονισμό, με τον οποίο επιχειρεί να ρυθμίζει την ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελλίων παρόλο που το καθεστώς διελεύσεως από τα Στενά ρυθμίζεται από την Σύμβαση του Montreux του 1936, η οποία δεν δύναται να υποκατασταθεί από την εσωτερική νομοθεσία ενός κράτους. Ο Κανονισμός αυτός παραβιάζει την Σύμβαση του Montreux, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις Συστάσεις του ΙΜΟ του Μαΐου 1994, με τις οποίες, παρά την σχετική δέσμευση που ανέλαβε, η Τουρκία δεν  εναρμονίζει τον Κανονισμό της.

4 Ιουλίου 1994

Δολοφονείται ο β' σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου σε ενέδρα της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο.

12-13 Ιουλίου 1994

Ο υπουργός εξωτερικών Κ. Παπούλιας συναντιέται με τον Σ. Βανς στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό χωρίς κάποιο άμεσο αποτέλεσμα.

23 Ιουλίου 1994

Η Ισπανία προχωρεί στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τα Σκόπια και αναμένεται η  αναγνώριση του κράτους αυτού από την Πορτογαλία. Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων είναι το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

30 Ιουλίου 1994

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και 35 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στην έδρα του ΟΗΕ  το μέρος ΧΙ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τροποποιημένο από το αρχικό, που αφορά στην εκμετάλλευση του βυθού των θαλασσών. Στην ψηφοφορία ψηφίζουν τελικά υπέρ 121 χώρες με εξαίρεση την Τουρκία. 

6 Αυγούστου 1994

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Ξάνθης από άγνωστο αίτιο σε υψόμετρο 700μ. με εδαφικές κλήσεις 40-60%, καίγοντας 2.000 στρέμματα δασικής βλάστησης. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωσή της καθώς η σχετική υγρασία είναι 28%, η θερμοκρασία 35ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 4,1-7,0BF.

15 Αυγούστου 1994

Εκδηλώνεται στη Λέσβο μεγάλη πυρκαγιά πιθανώς από κακόβουλο εμπρησμό χωρίς να εντοπιστεί ο δράστης και καίει 25.800 στρέμματα εκ των οποίων 19.000 δασικά. Η σχετική υγρασία είναι 50%, η θερμοκρασία 22ο C και πνέουν μέτριοι βόρειοι άνεμοι 1,1-4,0BF. Ο χρόνος επέμβασης για την πυρόσβεση είναι άμεσος (30 λεπτά) όμως για την κατάσβεση απαιτούνται 3 ημέρες, 8 ώρες και 40 λεπτά. 

17 Αυγούστου 1994

Εκδηλώνεται πυρκαγιά από άγνωστο αίτιο σε δασική έκταση στο Ν. Λασιθίου και προκαλεί καταστροφές σε έκταση 70.000 στρεμμάτων εκ των οποίων 50.000στρ. δασικές εκτάσεις, 15.000στρ. ελαιώνες, 5.000στρ. λοιπές γεωργικές καλλιέργειες και το θάνατο 15 ζώων. Το περιστατικό εκδηλώνεται σε θέση με υψόμετρο 330μ. με πυκνή ποώδη βλάστηση. Η επέμβαση είναι άμεση (20 λεπτά από την αναγγελία) και για την κατάσβεση χρησιμοποιούνται επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ απαιτούνται 4 ημέρες και 8 ώρες για την καταστολή της. Η πυρκαγιά αναζωπυρώνεται 8,5 ώρες μετά την αρχική κατάσβεση και για την ανακατάσβεση χρειάζονται επιπλέον 3 ημέρες και 16 ώρες.

29 Αυγούστου 1994

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Δράμας σε υψόμετρο 1.650μ. με απότομες εδαφικές κλήσεις (60-80%) πιθανώς από κάψιμο βοσκοτόπων, καίγοντας 14.000 στρέμματα αποκλειστικά δασικής βλάστησης. Το περιστατικό παρουσίασε αναζωπύρωση. Ο χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι 20 λεπτά και για την πρώτη κατάσβεση χρειάζεται 1 ώρα.  Η σχετική υγρασία είναι 40%, η θερμοκρασία 23ο C και πνέουν μέτριοι νότιοι άνεμοι 1,1-4,0BF.

15 Σεπτεμβρίου 1994

Η Βουλή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΠΟΛΑΝ παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κ. Μητσοτάκη, Α. Ανδριανόπουλο και Ι. Παλαιοκρασσά για την πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στην ιταλική Καλτσεστρούτσι.

27 Σεπτεμβρίου 1994

Δημοσιεύεται η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μ. Γκάλι για το Σκοπιανό στην οποία αποδίδονται οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η FYROM, στα ελληνικά οικονομικά αντίμετρα και σημειώνεται ότι ειδικός αντιπρόσωπος «αναζήτησε πρακτικά μέσα για συμπαράστασή της σ’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».

11 Δεκεμβρίου 1994

Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Έσσεν της Γερμανίας, για άρση του εμπάργκο στα Σκόπια. Η Γαλλία και η Γερμανία δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την άρση του ελληνικού «βέτο» ως προς την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

1995

 

·         Ο Μιχ. Δερτούζος αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη διάσκεψη των G7. Ήδη έχει γίνει για χρόνια σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην Ελλάδα με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

·         Ισχυρός σεισμός  μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Αίγιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Τα μισά σπίτια της πόλης κρίνονται ακατοίκητα.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 540 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 523, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 65 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 128.

 

·         Η Βίκυ Μαραγκοπούλου του Κέντρου Χορού Καλαμάτας προτείνει στη Ζουζού Νικολούδη να ανασυστήσει τα «Χορικά» για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Η μεγάλη χορογράφος το τολμά και το καταφέρνει.

 

·         Ο Μ. Θεοδωράκης παρουσιάζει την όπερά του «Ηλέκτρα».

·         Ο Δημήτρης Σγούρος παίζει στο St. James Palace του Λονδίνου, μπροστά σε κοινό που περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως οι Α.Μ. οι Βασιλείς της Σουηδίας, η Α.Υ. ο Δούκας του Κεντ και 300 ακόμα διακεκριμένοι προσκεκλημένοι.

 

·         Ο Θ. Αγγελόπουλος γυρίζει την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» με την οποία πραγματεύεται τα ταραγμένα Βαλκάνια στο τέλος του αιώνα. Η ταινία κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες.

 

·         Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την Ορέστεια του Αισχύλου σε εικαστική σύλληψη, σκηνοθεσία, χορογραφία Δ. Παπαϊωάννου, κοστούμια Λιλής Πεζανού, μουσική Ιάννη Ξενάκη και φωτισμούς Αλ. Γιάνναρου, Χρ. Γιαλαβούζου. Την Κλυταιμνήστρα ερμηνεύει η Μάρω Γρηγορίου, τον Αγαμέμνονα ο Στ. Ζαλμάς, τον Αίγισθο ο Γρ. Λαγός, τον Ορέστη ο Γ. Γιαπλές κ.ά. Στην παράσταση παίρνουν μέρος 28 αναρριχητές. Συμμετέχουν ο μαέστρος Μισέλ Ταμπασνίκ, ο βαρύτονος Σπ. Σακκάς η χορωδία Μακεδονίας, η παιδική χορωδία Γ’ Προγράμματος ΕΡΑ και η παιδική χορωδία Ωδείου Κόνταλυ.

 

·         Ιδρύεται το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αυτόνομος φορέας για το βιβλίο, το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

·         Αντρέας Μήτσου: Τα αναίσχυντα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου.

·         Γιάννης Κιουρτσάκης: Σαν μυθιστόρημα της νύχτας.

·         Γιώργος Κοζίας: Ο μάρτυρας που δεν υπήρξε.

·         Κωστής Γκιμοσούλης: Μια νύχτα με την κόκκινη.

·         Αλέξης Μ. Ασωνίτης: Η συνείδηση της αιωνιότητας.

·         Τ. Καλούτσας: Το καινούργιο αμάξι.

·         Βασίλης Παπάς: Ντοκιμαντέρ.

·         Μάρκος Μέσκος: Χαιρετισμοί.

·         Θωμάς Γκόρμπας: Τα ποιήματα 1957-1983.

·         Χάρης Βλαβιανός: Adieu.

·         Νίκος Δαβέτας: Το κίτρινο σκοτάδι του Βαν Γκογκ.

 

·         Πεθαίνει ο λαϊκότροπος ζωγράφος και συγγραφέας Μέντης Μποσταντζόγλου γνωστότερος ως Μποστ. (γ. 1918).

·         Πεθαίνει η μεγάλη κυρία της δημοσιογραφίας Ελένη Βλάχου.

·         Πεθαίνει ο Γεώργιος Πάνου Σαββίδης (γ. 1929) οξύνους φιλόλογος και δεινός κριτικός, διευθυντής της «Αγγλοελληνικής Επιθεώρησης» (1953-55), συντάκτης και διευθυντής του περιοδικού «Ταχυδρόμος» (1955-67), τακτικός καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. (1974-83) και επίμονος μελετητής των Καβάφη, Σεφέρη, Σικελιανού και Καρυωτάκη.

·         Πεθαίνει ο συνθέτης Οδυσσέας Μοσχονάς (γ. 1910).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Βύρων Πάλλης (γ. 1923).

 

1 Ιανουαρίου 1995

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται στα 15 μέλη. Με την προσχώρηση της Αυστρίας, της Φνλανδίας και της Σουηδίας, ο αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυξάνεται στα 626.

16 Ιανουαρίου 1995

Η Βουλή αποφασίζει την αναστολή των διώξεων για την πώληση της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και των τηλεφωνικών υποκλοπών. Κατηγορούμενοι ήταν οι Κ. Μητσοτάκης, Ι. Παλαιοκρασάς και Α. Ανδριανόπουλος.

19 Ιανουαρίου 1995

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» και εγκρίνει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Jacques Santer.

7 Φεβρουαρίου 1995

Έπειτα από πολύωρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκη, η Ελλάδα δέχεται κατ’ αρχάς να συμφωνήσει για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε. Ε. με αντάλλαγμα την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου. Η τουρκική πλευρά αντιδρά άμεσα και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τα πράγματα επιδεινώνονται όταν η πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταντσού Τσιλέρ λαμβάνει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση «εξουσιοδότηση» για την κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα (Casus Belli), σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Ταυτόχρονα η Ταντσού Τσιλέρ δηλώνει: «Μπορεί κανείς να βασίζεται στη φιλία μας, αλλά πρέπει όμως να φοβάται και την εχθρότητά μας. Σ’ αυτούς τονίζω: να φοβάστε την έχθρα μας». 

8 Φεβρουαρίου 1995

Σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών F-16 παραβιάζουν το FIR Αθηνών νοτίως της Ρόδου. Δύο ελληνικά Mirage F-1CG απογειώνονται από το Ηράκλειο της Κρήτης για αναχαίτηση. Οι σχηματισμοί εμπλέκονται σε αερομαχία έξι μίλια δυτικά της Καρπάθου. Οι έλληνες χειριστές εφαρμόζοντας κατάλληλες τακτικές μπροστά στα ανώτερα F-16, κατορθώνουν και απομονώνουν ένα τουρκικό το οποίο με τα υπόλοιπα παίρνει πορεία προς τις τουρκικές ακτές. Ο τούρκος χειριστής Mustafa Yildirim βυθίζει το αεροπλάνο του προς τη θάλασσα βάζοντάς το σε πορεία σύγκρουσης χωρίς να μπορεί να το επαναφέρει. Ο ίδιος εκτινάσσεται με επιτυχία στις 11.37 δεκαέξι μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου. Ελληνικό ελικόπτερο από τη Ρόδο τον περισυλλέγει και τον μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ο τούρκος υποσμηναγός δέχεται την επίσκεψη του προξένου στο νοσοκομείο ενώ η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι το ατύχημα οφείλεται σε «μηχανική βλάβη». Μετά την νοσηλεία ο τούρκος πιλότος μεταφέρεται με ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος C-130 στην Τουρκία.

1 Μαρτίου 1995

Κων. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου συναντώνται με τη λήξη της δεύτερης προεδρικής θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Α. Παπανδρέου ομολογεί ότι «αυτή η περίοδος της προεδρίας ήταν πολύ γόνιμη», και του θυμίζει ότι ήταν εκείνος που τον είχε φέρει στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών.

Η απάντηση του Κων. Καραμανλή είναι ακαριαία: «Μερικοί με συγχαίρουν γι’ αυτό, μερικοί με συλλυπούνται…».

Και ο Α. Παπανδρέου αποκρίνεται: «Σεις είσθε η αιτία του καλού και του κακού. Είχαμε πολιτική που ήταν στραμμένη σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και νοοτροπία. Βρεθήκαμε πολύ κοντά σε μάχες …».

8 Μαρτίου 1995

Ο Κωστής Στεφανόπουλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

12 Μαρτίου 1995

Το Ιράν προχωρεί στην αναγνώριση των Σκοπίων ως «κυβέρνηση της Μακεδονίας».

15 Μαρτίου 1995

Εκτοξεύονται δύο ρουκέτες κατά των εγκαταστάσεων του Mega Channel στην Αττική.

16 Μαρτίου 1995

Πραγματοποιούνται ξεχωριστές συνομιλίες του Σ. Βανς με τον Έλληνα πρεσβευτή Χ. Ζαχαράκη και τον Σκοπιανό υπουργό Τσερβενκόφτσκι.

Ο πρόεδρος Κ. Γκλιγκόροφ σε επίσημο τηλεγράφημά του προς το νέο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, υπογράφει ως εκπρόσωπος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Το τηλεγράφημα επιστρέφεται τυπικώς στα Σκόπια. 

26 Μαρτίου 1995

Τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία Schengen και καταργείται ο έλεγχος διαβατηρίων των Χωρών της Μπενελούξ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

8 Απριλίου 1995

Ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ επισκέπτεται την Αθήνα κομίζοντας επιστολή του προέδρου Κλίντον και συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου και τον υπουργό εξωτερικών Κ. Παπούλια. 

10 Απριλίου 1995

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δίνει συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, στην οποία λέει ότι: «Η χώρα μου είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί στο θέμα της σημαίας (σ.σ. το αστέρι της Βεργίνας), αλλά παραμένει άκαμπτη ως προς τη συνέχιση της χρησιμοποίησης του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας»».

22 Μαΐου 1995

Ο υπουργός άμυνας των Σκοπίων Χατζίνσκι δηλώνει: «το σύμβολο της χώρας μου (σ.σ. το αστέρι της Βεργίνας) είναι βαλκανικό και διεθνές και όχι μόνο ελληνικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει την αποκλειστικότητα στην κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου».

31 Μαΐου 1995

Η Ελλάδα κυρώνει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ν.μ. από τη φυσική ακτογραμμή. Σε ορισμένα μόνο σημεία της ελληνικής επικράτειας, όπου η απόσταση από ακτές άλλου κράτους είναι μικρότερη από το άθροισμα του εύρους των αντίστοιχων χωρικών υδάτων, υπάρχει διαφοροποίηση του εύρους της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Αυτή είναι η περίπτωση των ανατολικών ακτών των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Σε ότι αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ισχύει ο εθιμικός κανόνας της μέσης γραμμής, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο άρθρο 15 της Σύμβασης των Η.Ε.  Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η χώρα μας προέβη στη δήλωση ότι: «ο χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων, χωρίς τούτο να σημαίνει ούτε κατ’ ελάχιστο απεμπόληση εκ μέρους της των εν λόγω δικαιωμάτων, είναι ένα ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική». Επιπλέον το άρθρο 2 του Ν.2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ' εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρούμενης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν.μ.».

8 Ιουνίου 1995

αφορμή τη δήλωση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όποτε η Ελληνική Κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, εκδίδει ψήφισμα με το οποίο εκχωρεί στην Τουρκική Κυβέρνηση όλες τις αρμοδιότητες συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών (casus belli), για τη διατήρηση και υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας.

12 Ιουνίου 1995

Υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

22 Ιουνίου 1995

Η Ρουμανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

27 Ιουνίου 1995

Η Σλοβακία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

30 Ιουλίου 1995

Ο Κ. Γκλιγκόροφ μιλώντας στην ετήσια συγκέντρωση των «Αιγαιατών» Μακεδόνων στην πόλη Τένοβο, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, διαβεβαιώνει ότι τα Σκόπια δεν πρόκειται ν’ απαρνηθούν το ιστορικό τους όνομα. Απευθυνόμενος σε ομάδα σλαβόφωνων από την Ελλάδα, υπόσχεται ότι θα ζητήσει όλες τις εγγυήσεις που προσφέρουν οι διεθνείς συμβάσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και την προάσπιση των περιουσιακών στοιχείων στις χώρες που βρίσκονται οι μειονότητες αυτές ή από τις οποίες έχουν διωχθεί. 

10 Αυγούστου 1995

Άρθρο του σκοπιανού περιοδικού «Μακεντόσκο Βρέμε» επιχειρεί τη σύνδεση του Ομήρου και της Ιλιάδας με τους Σλάβους και τη γλώσσα των Σκοπίων. Η κ. Λιντα Σλαβέσκα, η μοναδική δόκτωρ των ιστορικών επιστημών στα Σκόπια, τονίζει ότι στο θέμα αυτό «χρειάζεται οι Μακεδόνες επιστήμονες ν’ αρχίσουν δικές τους έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν ένα χώρο στον οποίο οι δημοσιογράφοι πρέπει να δράσουν ως καταλύτες και προπαγανδιστές».

11 Αυγούστου 1995

Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε δάσος της Αττικής με πλήρως χορτοκαλυμμένο έδαφος και πυκνή δενδρώδη βλάστηση, σε περιοχή με υψόμετρο 580μ. Το αίτιο είναι κακόβουλος εμπρησμός χωρίς να εντοπιστεί ο δράστης. Ο χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι 30 λεπτά όμως για την κατάσβεση απαιτούνται 4 ημέρες και 8 ώρες. Από την πυρκαγιά καίγονται 78.067 στρέμμτα εκ των οποίων 49.800στρ. δασικές και 28.267στρ. γεωργικές εκτάσεις και μία οικία. Την ημέρα εκδήλωσης του περιστατικού η σχετική υγρασία είναι 31%, η θερμοκρασία 33ο C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης 4,1-7,0BF. 

29 Αυγούστου 1995

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Βοιωτίας από άγνωστο αίτιο καίγοντας 9.500 στρέμματα εκ των οποίων 9.000 δασικές εκτάσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές αφού η σχετική υγρασία είναι 40%, η θερμοκρασία 31ο C ενώ πνέουν μέτριοι βόρειοι άνεμοι έντασης 1,1-4,0BF. 

5 Σεπτεμβρίου 1995

Ο αμερικανός επιτετραμμένος Τ. Μίλερ ανακοινώνει ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα και τα Σκόπια, την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των υπουργών εξωτερικών με σκοπό την ολοκλήρωση συμφωνίας η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία βάσης για φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

13 Σεπτεμβρίου 1995

Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων με την οποία τα Σκόπια αφαιρούν τον «Ήλιο της Βεργίνας» από τη σημαία τους, έχουν το δικαίωμα εισόδου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

11 Οκτωβρίου 1995

Αναδεικνύεται αντιπαράθεση στη σύνοδο κορυφής της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, της «ομάδας των τεσσάρων» (Κ. Σιμήτη, Θ. Πάγκαλου, Βάσως Παπανδρέου και Παρασκευά Αυγερινού) με τον Α. Παπανδρέου. Στην ίδια σύνοδο ο Δ. Τσοβόλας καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για «δεξιά στροφή» και αποχωρεί από το κόμμα. 

12 Οκτωβρίου 1995

Υπογράφεται μνημόνιο με τους Σκοπιανούς σύμφωνα με το οποίο καταργείται το ελληνικό εμπάργκο και ανοίγουν τα σύνορα για τη διακίνηση εμπορευμάτων και προσώπων.

20 Οκτωβρίου 1995

Λήγουν οι συνομιλίες με τα Σκόπια και για τα εκκρεμή θέματα της ενδιάμεσης συμφωνίας για τα Γραφεία Συνδέσμου και των μεταφορών. Τα Γραφεία αυτά θα ιδρυθούν συγχρόνως στις πρωτεύουσες των δύο μερών μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο επίμαχο θέμα των πινακίδων προβλέπεται στο εξωτερικό του διαμερίσματος να αναγράφεται ο προσωρινός προσδιορισμός των Σκοπίων ως FYROM, όπως προβλέπεται από την απόφαση 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στο εσωτερικό η πινακίδα να γράφει «Γραφείο Συνδέσμου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

23 Οκτωβρίου 1995

Γιορτάζονται στη Νέα Υόρκη τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ ενώπιον δύο εκατοντάδων περίπου αρχηγών κρατών. Με την ευκαιρία της έπαρσης της νέας Σκοπιανής σημαίας (η οποία έχει οκτώ αντί δεκαέξι ακτίνων), ο Μ. Γκάλι κάνει σαφές ότι η νέα κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Μακεδονίας.

Νοέμβριος 1995

Ανακοινώνεται από τα υπουργεία Άμυνας και Αιγαίου ένα πρόγραμμα εποικισμού 10 βραχονησίδων στο Αιγαίο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, κοντά στις τουρκικές ακτές. Το σχέδιο προβλέπει έργα στοιχειώδους υποδομής (δεξαμενή, καταφύγιο) με ανέγερση αγροικίας και μικρής εκκλησίας ώστε να προσελκυθούν «ροβινσώνες» απ’ όλο τον κόσμο. Ο τουρκικός τύπος επισημαίνει την ενέργεια ως προσπάθεια οικειοποίησης από την Ελλάδα ακατοίκητων νησιών στο Αιγαίο, αδιευκρίνιστης κυριαρχίας. Η τουρκική κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες στις τουρκικές εφημερίδες που λένε ότι το τουρκικό Ναυτικό θα προχωρήσει σε πλήρη χαρτογράφηση των βραχονησίδων που βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών.

20 Νοεμβρίου 1995

Ο Α. Παπανδρέου εισάγεται εσπευσμένα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας.

28 Νοεμβρίου 1995

Η Εσθονία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

20 Δεκεμβρίου 1995

Ο Δ. Τσοβόλας ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

14 Δεκεμβρίου 1995

Η Λιθουανία και η Βουλγαρία υποβάλλουν αιτήσεις προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τελικά τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η τελωνειακή ένωση δεν συνεπάγεται αυτόματα την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

15 Δεκεμβρίου 1995

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη «βαφτίζουν» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σε «Ευρώ».

25 Δεκεμβρίου 1995

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Φιγκέτ Ακάτ» προσαράζει νύχτα στις δίδυμες βραχονησίδες Ίμια του νομού Δωδεκανήσου. Ο πλοίαρχος αρνείται να τον ρυμουλκήσουν ελληνικά σκάφη προβάλλοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε έδαφος της Τουρκίας. Αρχίζει η κρίση των Ίμια. Οι βραχονησίδες Ίμια ή Λιμνιά βρίσκονται 2 μίλια ανατολικά από το ακρωτήρι Φανάρι της Καλόλημνου. Η μεγάλη Ίμια βρίσκεται σε γ. πλάτος 37.2’.55’’και γ. μήκος 27.8’.48’’ και η μικρή Ίμια σε γ. πλάτος 37.3’.33’’ και γ. μήκος 27.9’.3’’.

26 Δεκεμβρίου 1995

Το λιμεναρχείο ενημερώνει την αρμόδια διεύθυνση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τους ισχυρισμούς του Τούρκου πλοιάρχου. Το υπουργείο Εξωτερικών δια του Έλληνα γραμματέα της πρεσβείας μας στην Άγκυρα διαμηνύει στον Τούρκο γραμματέα της διεύθυνσης ελληνικών υποθέσεων ότι ο καπετάνιος κινδυνεύει στη θάλασσα αν δεν δεχθεί τη βοήθεια του ελληνικού ρυμουλκού που βρίσκεται σε ετοιμότητα.

27 Δεκεμβρίου 1995

Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-4E παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο στη Χίο και συνεχίζουν την πορεία τους βόρεια προς τη Λέσβο. Δύο ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής F-16C απογειώνονται από τη Λήμνο για αναχαίτηση. Ο ελληνικός σχηματισμός εντοπίζει τους εισβολέις δυτικά της Λέσβου και η αναγνώριση εξελίσσεται σε εμπλοκή. Ο τούρκος πιλότος Altug Karaburun εκτελεί ακραίο ελιγμό με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να καταπέσει στη θάλασσα παρασύροντας στο θάνατο τον χειριστή του. Ο συγκυβερνήτης Μεχμέτ Κιράλ εκτινάσσεται και διασώζεται με επιτυχία από ελληνικό ελικόπτερο το οποίο τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Λέσβου και κατόπιν στην Τουρκία. Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών επιδίδει διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο απορρίπτει η Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο άμυνας αποδίδει την πτώση του F-4E σε μηχανική βλάβη.  

28 Δεκεμβρίου1995

Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το πλοίο «Φιγκέτ Ακάτ» και το συνοδεύουν μέχρι το λιμάνι Κιουλούκ, στην απέναντι τουρκική ακτή.

29 Δεκεμβρίου 1995

Ο έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα κ. Νεζερίτης προβαίνει σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παραβίαση του εναέριου χώρου μας πάνω από την Χίο από τουρκικά αεροπλάνα. Οι Τούρκοι του επιδίδουν ρηματική διακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι τουρκικές καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού).

Αντιπροσωπεία του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κ. Σκανδαλίδη επισκέπτεται το «Ωνάσειο» και ενημερώνεται για την πορεία της υγείας του Α. Παπανδρέου. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

 

1996

 

·         Γεννιέται στην Αγγλία το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο με το όνομα Ντόλι.

·         Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Κατακτούν χρυσά μετάλλια οι Π. Δήμας και Κ. Κακιασβίλι στην άρση βαρών, ο Ν. Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα Μιστράλ και ο Σ. Μελισσανίδης στην ενόργανη γυμναστική. Αργυρά μετάλλια κατακτούν οι Ν. Μπακογιάννη στο άλμα σε ύψος και οι Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Κόκκας και Λεωνίδας Σαμπάνης στην άρση βαρών.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 965 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 1600, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 431 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 459.

 

·         Ο Γιάννης Σμαραγδής γυρίζει την ταινία «Καβάφης».

·         Η Όλγα Μαλέα γυρίζει την ταινία «Ο οργασμός της αγελάδας».

 

·         Κλαίρη Μιτσοτάκη: Flora Mirabilis.

·         Αμάντα Μιχαλοπούλου: Γιάντες.

·         Βύρων Λεοντάρης: Εν γη αλμυρά.

·         Νάνος Βαλαωρίτης: Παραμυθολογία.

·         Νίκος Μπακόλας: Η ατέλειωτη γραφή του αίματος.

·         Αλέξης Πανσέληνος: Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια.

·         Γιώργος Μπλάνας: Παράφορο.

·         Γ. Σκαμπαρδώνης: Πάλι κεντάει ο στρατηγός.

·         Τ. Γουδέλης: Σκιές γυναικών.

 

·         Πεθαίνει ο μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος (γ. 1909).

·         Πεθαίνει ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (γ. 1911).

·         Πεθαίνει ο σολίστας της κλασικής κιθάρας και συνθέτης Δημήτρης Φάμπας (γ. 1921).

·         Πεθαίνει η μεγάλη ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη (γ. 1933).

·         Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου (γ. 1931).

·         Πεθαίνει ο λαϊκός ζωγράφος και καραγκιοζοπαίχτης Γ. Χαρίδημος (γ. 1924).

 

1 Ιανουαρίου 1996

Τίθεται σε ισχύ η Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας.

10 Ιανουαρίου 1996

Η Αθήνα αντιδρά με ρηματική διακοίνωση στην οποία γίνεται επίκληση των ιταλοτουρκικών συμφωνιών, του 1932 και των Παρισίων του 1947 βάσει των οποίων οι βραχονησίδες Ίμια είναι ελληνικές.

15 Ιανουαρίου 1996

Μετά από παραινέσεις στενών συνεργατών του παραιτείται ο Α. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία υπογράφοντας επιστολή παραίτησης. Ο ίδιος παραμένει πρόεδρος του κόμματος.

16 Ιανουαρίου 1996

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων.

Ο υπουργός Άμυνας Γερ. Αρσένης, ο πρώην υπουργός βιομηχανίας Κ. Σημίτης και ο βουλευτής Γ. Χαραλαμπόπουλος ανακοινώνουν ότι θα διεκδικήσουν το αξίωμα του πρωθυπουργού. 

17 Ιανουαρίου 1996

Η Τσεχία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναρτάται η σημαία της ΠΓΔΜ, στο διπλωματικό της κτίριο στο Παλαιό Ψυχικό.

18 Ιανουαρίου 1996

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει πρωθυπουργό τον βουλευτή Α’ Πειραιά Κ. Σημίτη. Ο Τούρκος Ντενίζ Μπαϋκάλ δηλώνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει μια νέα περίοδο με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

21 Ιανουαρίου 1996

Σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση υπό τον Κ. Σημίτη. Υπουργός Άμυνας παραμένει ο Γερ. Αρσένης με υφυπουργό τον Ν. Κουρή. Υπουργός Εξωτερικών ο Θ. Πάγκαλος με αναπληρωτή τον Γ. Ρωμαίο.

22 Ιανουαρίου 1996

Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δηλώνει ότι: «αποτελεί λυπηρό γεγονός η Συρία και η Ελλάδα να υποστηρίζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες (PΚΚ-Οτσαλάν) με σκοπό το διαμελισμό της Τουρκίας». Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει την ειλικρινή επιθυμία της Άγκυρας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον νέο πρωθυπουργό.

Ο δήμαρχος Καλύμνου Δημ. Διακομιχάλης με τον αστυνομικό διευθυντή έναν ιερέα και δύο ακόμα συμπατριώτες τους υψώνουν την ελληνική σημαία στην Ίμια. Η μετάδοση της πληροφορίας από τον ελληνικό τύπο εξοργίζει την τουρκική κοινή γνώμη.

24 Ιανουαρίου 1996

Ο ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, αποκαλύπτει τη ρηματική διακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και την απάντηση του αντίστοιχου ελληνικού. Στην κατεχόμενη Κύπρο αποβιβάζονται άρματα του τουρκικού στρατού.

26 Ιανουαρίου 1996

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεοδ. Πάγκαλος με αφορμή την ύψωση της ελληνικής σημαίας στην Ίμια κάνει λόγο για τυχαίο περιστατικό προσθέτοντας ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι κατά την εκτίμησή του δεν μπορεί να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα κρίσης.

27 Ιανουαρίου 1996

Μετά την μετάδοση της τηλεοπτικής εικόνας με την ελληνική σημαία στην Ίμια δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» προσγειώνονται με ελικόπτερο στη βραχονησίδα, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική με παρούσες τις τηλεοπτικές κάμερες.

28 Ιανουαρίου 1996

Το περιπολικό «Παναγόπουλος» εντοπίζει την τουρκική σημαία και μετά από αναφορά στην ανώτατη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αποφασίζεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η υποστολή της τουρκικής και η ύψωση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα. Αποβιβάζεται άγημα και εκτελείται η διαταγή.

Νωρίς το βράδυ βατραχάνθρωποι από την Κάλυμνο αποβιβάζονται στην Ανατολική Ίμια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα τουρκικά πλοία. 

29 Ιανουαρίου 1996

Η Άγκυρα καλεί τον πρέσβη κ. Νεζερίτη και του επιδίδει νέα ρηματική διακοίνωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες του 1932. Επικαλείται τη συνθήκη των Παρισίων υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα παραχωρήθηκαν μόνο τα 14 νησιά της Δωδεκανήσου και όχι οι βραχονησίδες. Τουρκικό ελικόπτερο παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και δύο τουρκικά περιπολικά σκάφη εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η νεοεκλεγής πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά και καλεί την Ελλάδα σε διάλογο. Η τουρκική αεροπορία παραβιάζει τον εναέριο χώρο πάνω από τα Ίμια, την Πάτμο, τους Λειψούς, το Φαρμακονήσι και τη Σαμιοπούλα. Στρατός Ναυτικό και Αεροπορία τίθενται σε επιφυλακή.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται καμιά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και ότι έχει τα μέσα να επιβάλλει το σεβασμό τους. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος προσπαθεί να χαμηλώσει του τόνους και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας.

30 Ιανουαρίου 1996

00.30π.μ. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ συναντάται με τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ και αμέσως μετά ζητά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των βραχονησίδων.

02.30π.μ. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

03.45π.μ. Παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στους τουρκικούς ναυστάθμους. Αποπλέει μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών. Η φρεγάτα «Γιουλντούζ» παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα.

 04.00π.μ. Σημαίνει συναγερμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από την έξοδο του τουρκικού στόλου. Οι υπουργοί με τους επιτελείς συσκέπτονται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Οι αρχηγοί των επιτελείων συζητούν το ενδεχόμενο αποβίβασης Ελλήνων κομάντος στη Δυτική Ίμια. Η πολιτική εντολή είναι να μην υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης. 

05.00π.μ. Ενημερώνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Έβερτ.

07.30π.μ. Εμφανίζονται δύο τουρκικές φρεγάτες μαζί με άλλα πλοία στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην Ίμια. Οι δύο φρεγάτες παραβιάζουν περιοδικά τα εθνικά χωρικά ύδατα.

08.00π.μ. Τουρκικό ελικόπτερο απονηώνεται από φρεγάτα και περνά πάνω από την Ίμια όπου βρίσκεται ελληνικό άγημα 10 περίπου ανδρών.

10.00π.μ. Ο υπουργός εξωτερικών ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλο και κατόπιν τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαιτίζουν στο Αιγαίο τουρκικά που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

11.00π.μ. Πραγματοποιείται σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και στρατιωτικών παραγόντων για εκτίμηση της γενικής κατάστασης. Μετά την σύσκεψη δίνεται κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών όπου δηλώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

01.00μ.μ. Μονάδες του ελληνικού στόλου αποπλέουν για το Αιγαίο σε μια ανευ προηγουμένου τηλεοπτική παρωδία. Επτά σκάφη διαφόρου εκτοπίσματος και δύναμης πυρός μεταξύ των οποίων και τρία πυραυλοφόρα παρατάσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ίμιας.

06.00μ.μ. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Κουρής δίνει συνέντευξη τύπου και αναφέρει ότι οι στόλοι που βρίσκονται αντιμέτωποι στο Αιγαίο είναι στα ίδια περίπου επιχειρησιακά επίπεδα και ότι η ελληνική αεροπορία έκανε 14 εξόδους για να αναχαιτίσει 17 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, τα οποία παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Σημειώθηκαν επίσης δύο εμπλοκές. Εκτιμά επίσης ότι οι Τούρκοι προωθούν την τεχνική έντασης για να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις όχι για την Ίμια αλλά για το καθεστώς στο Αιγαίο.

07.00μ.μ. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Έβερτ, καταγγέλουν στη Βουλή την Τουρκική προκλητικότητα.

10.30μ.μ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ο Γερ. Αρσένης επικοινωνεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι και ο Θ. Πάγκαλος με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ.

12.00 μεσάνυχτα. Πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών & Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στη Βουλή και όχι στο Κέντρο Επιχειρήσεων ή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απόντος του υπουργού εξωτερικών Θ. Πάγκαλου που συμμετέχει σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA για το θέμα. Συνεργάτης του πρωθυπουργού ειδοποιεί τον υπουργό ο οποίος εγκαταλείπει την εκπομπή.  

31 Ιανουαρίου 1996

01.00π.μ. Φθάνουν πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ ότι δύο τουρκικά ελικόπτερα προσεγγίζουν τις βραχονησίδες και ίσως επιχειρήσουν να αποβιβάσουν κομάντος. Ο πρωθυπουργός ρωτά τον Θ. Πάγκαλο που βρίσκεται η συζήτηση με τους Αμερικανούς και εκείνος του απαντά ότι έχει συμφωνήσει στην απομάκρυνση των πλοίων και των κομάντος, όχι όμως της σημαίας. Οι Τούρκοι διαμηνύουν μέσω των Αμερικανών ότι πρέπει να απομακρυνθεί και η σημαία. Ο πρωθυπουργός ζητά από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να αξιολογήσει την σοβαρότητα απομάκρυνσης της σημαίας. Ο Χρ. Λυμπέρης απαντά: «Είναι πολύ σοβαρό. Οι αξιωματικοί ορκιζόμαστε στη σημαία. Όταν φύγει η σημαία, φοβάμαι ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί να πέσει η κυβέρνηση». Ο Κ. Σημίτης σχολιάζει: «Είσθε συναισθηματικός και υπερβολικός». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιμένει να του δοθούν κανόνες εμπλοκής αλλά ο υπουργός Άμυνας τον αποτρέπει. Σχετικά με τη σημαία ο Γ. Αρσένης αναφέρει τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ένα άγημα αποχωρώντας πάρει μαζί του τη σημαία. Ο Χρ. Λυμπέρης επαναλαμβάνει τη στρατιωτική θέση περί σημαίας και ο Θ. Πάγκαλος παρεμβαίνει: «Βρε αρχηγέ, δε λέμε ότι τη φύσηξε ο αέρας, τη χτύπησε το κύμα, να τελειώνουμε;». Ο ναύαρχος είναι ανένδοτος.  

01.30π.μ. Συνεχίζεται η τηλεφωνική διελκυστίνδα των αμερικανών αξιωματούχων με Αθήνα και Άγκυρα. Ο υφυπουργός Ρ. Χόλμπρουκ γνωστοποιεί στον Θ. Πάγκαλο ότι η Τουρκία περιμένει την ελληνική απάντηση για την πορεία διευθέτησης της κρίσης μέσα σε δυο ώρες. Οι ΗΠΑ προτείνουν την ταυτόχρονη απόσυρση όλων των δυνάμεων και την επαναφορά των δύο επίμαχων βραχονησίδων στην προτέρα κατάσταση, χωρίς σημαίες και αγήματα (no troops, no flags).

02.00π.μ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάσθηκαν στην Ανατολική Ίμια. Στο ΚΥΣΕΑ κερδίζει έδαφος η ιδέα της αποκλιμάκωσης.

03.00π.μ. Ο Ρ. Χόλμπρουκ ενημερώνει τον Θ. Πάγκαλο ότι σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών δυνάμεων Τούρκοι κομάντος έχουν αποβιβαστεί στη διπλανή βραχονησίδα από αυτήν όπου βρίσκονται οι Έλληνες. Ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ναύαρχος Χ. Λυμπέρης υποβάλλει παραίτηση η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

04.00π.μ. Δίνεται εντολή από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ι. Στάγκα να απονηωθεί ελικόπτερο τύπου AB212ASW από το κατάστρωμα της φρεγάτας «Ναυαρίνο», για να ερευνήσει για Τούρκους κομάντος.

05.15π.μ. Το ελικόπτερο εντοπίζει 10 Τούρκους στην Ανατολική Ίμια. Λίγα λεπτά αργότερα και μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία το ελικόπτερο χάνεται στα νερά του Αιγαίου μαζί με τους υποπλοίαρχους Χρ. Καραθανάση, Παν. Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

05.30π.μ. Διεξάγεται έντονη συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης δηλαδή αν θα γίνει ανακατάληψη ή εσπευσμένη αποκλιμάκωση.

06.10π.μ. Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος ανακοινώνουν αποκλιμάκωση με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και αποχώρηση των ναυτικών δυνάμεων.

06.30π.μ. Αρχίζει η απομάκρυνση των τουρκικών και ελληνικών πλοίων και των δύο αγημάτων από τις επίμαχες βραχονησίδες. Οι Έλληνες κομάντος με βαριά καρδιά αφού ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο αποχωρούν με το Εθνικό Σύμβολο στα χέρια. Τα Ίμια μένουν χωρίς σημαίες.

11.00π.μ. Στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η απεμπλοκή επετεύχθη χωρίς καμιά διαπραγμάτευση και ότι ματαιώθηκε η επιδίωξη της Τουρκίας να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων. Κατόπιν απευθύνει επισήμως ευχαριστίες στις ΗΠΑ και προκαλεί την οργή της αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της Ν. Δημοκρατίας κάνει λόγο για εθνική ταπείνωση και αποχωρεί με το κόμμα του από τη συνεδρίαση.

Εντοπίζεται το πτώμα του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου.         

04.00μ.μ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η συνέντευξη είναι μια τηλεοπτική παράσταση για εσωτερική κατανάλωση με μόνιμη αναφορά ότι «το σύστημα χειρισμού των κρίσεων λειτούργησε πολύ καλά». Κανένας δεν έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί, αν και προκαλούνται από τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Με το γεγονός αυτό η Τουρκία θέτει πλέον επίσημα θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Κατά τη θεωρία της, για ένα μεγάλο αριθμό νησίδων και βραχονησίδων υπάρχει θέμα αμφισβητούμενης κυριαρχίας, που δεν έχει την κάλυψη της Συνθήκης της Λωζάννης. Ουσιαστικώς όμως, τίθεται από την Άγκυρα ζήτημα χάραξης νέων θαλασσίων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο.

1 Φεβρουαρίου 1996

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν την προτίμησή τους προς την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δηλώνει ευθέως ότι αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων και άλλων βραχονησίδων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απουσιάζει από την κρίση. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία του Μπορίς Γιέλτσιν παίρνουν τις αποστάσεις τους.

2 Φεβρουαρίου 1996

Προβληματισμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το πώς θα βγει ευσχήμως «ανεπιθύμητος» ο Ρ. Χόλμπρουκ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο πως ανέβηκαν οι Τούρκοι κομάντος στην Ανατολική Ίμια και εάν έπρεπε φεύγοντας οι Έλληνες κομάντος να αφήσουν ή να πάρουν μαζί τους την ελληνική σημαία. Οι Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί και Ιταλοί, κάνουν ανεπαίσθητη στροφή με σχόλια υπέρ της χώρας μας.

5 Φεβρουαρίου 1996

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, διπλωματική εκστρατεία για να πείσουμε τους εταίρους μας σχετικά με τις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας. Στον τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες για κατάργηση του ΚΥΣΕΑ και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στην Κυβερνητική Επιτροπή.

6 Φεβρουαρίου 1996

Το μεσημέρι εντοπίζεται σε βάθος 95 μέτρων το μοιραίο ελικόπτερο. Απεγκλωβίζεται το πτώμα του συγκυβερνήτη.

7 Φεβρουαρίου 1996

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Έβερτ ενημερώνεται στο Πεντάγωνο.

Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού δίνει συνέντευξη σε εφημερίδα και εξηγεί πως πέρασαν οι Τούρκοι στην Ανατολική Ίμια.

Βρίσκεται το πτώμα του τρίτου μέλους του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου.

8 Φεβρουαρίου 1996

Το βράδυ συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ μαζί με την Κυβερνητική Επιτροπή και αποφασίζει να αποστρατευτεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης στις 18 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια των τακτικών κρίσεων των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντικαθίστανται επίσης οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Ο υπουργός άμυνας Θ. Πάγκαλος δέχεται ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον αμερικανό Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος εκφράζει ερωτηματικά και «παράπονα» ότι η ελληνική ναυτική παρουσία στην περιοχή των Ιμίων ήταν μεγαλύτερη από τα συμφωνηθέντα και «αυτό δε συνέβαλε στην εκτόνωση της κρίσης». Ο Έλληνας υπουργός μένει έκπληκτος και απαντά ότι δεν γνωρίζει καμιά συμφωνία, αλλά ο κ. Χόλμπρουκ επιμένει.

15 Φεβρουαρίου 1996

Εκτοξεύεται ρουκέτα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα η οποία πλήττει ένα μικρό τμήμα του πίσω μέρους του μαντρότοιχου.

28 Φεβρουαρίου 1996

Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Σκοπιανό αλλά διακόπτονται αμέσως για να συνεχιστούν τον Απρίλιο.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων ο υπουργός τους επί των εξωτερικών Λ. Φερτσκόφσκι, αφού επαναλαμβάνει ότι το όνομά τους είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι η θέση τους «είναι ξεκάθαρη και δεν καταρρίπτεται» προσθέτει: «οι πολίτες εθνικών μειονοτήτων πρέπει αρχικά να προβάλλουν τα αιτήματά τους στα αρμόδια όργανα της χώρας τους και αν δεν ικανοποιηθούν να απευθυνθούν στα διεθνή όργανα… Εμείς πρέπει να συνοψίσουμε τη θέση μας για τη μακεδονική μειονότητα στις γειτονικές χώρες, σε συνδυασμό με τους διεθνείς οργανισμούς».

16 Μαρτίου 1996

Μετά τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, και ο πρωθυπουργός δέχεται τον επι κεφαλής του διπλωματικού γραφείου των Σκοπίων Αρσόφσκι σε εθιμοτυπική επίσκεψη. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «με τέτοιες συναντήσεις βελτιώνονται οι σχέσεις».

21 Μαρτίου 1996

Ο Α. Παπανδρέου εξέρχεται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

23 Μαρτίου 1996

Το παράδειγμα είκοσι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ενυπογράφως δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιοδήποτε σύνθετο όνομα των Σκοπίων, με το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, ακολουθούν σήμερα ισάριθμοι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης για την αποδοχή του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, το οποίο περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία και επισημαίνουν ότι η ονομασία «Νέα Μακεδονία» θα αποτελέσει την αφετηρία δεινών για τον τόπο μας. 

27 Μαρτίου 1996

Ξεσπά στο Ηνωμένο Βασίλειο το σκάνδαλο των «τρελών αγελάδων», όταν διαρρέει στη δημοσιότητα επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει ότι η ασθένεια μεταδίδεται στους ανθρώπους που τρώνε βοδινό κρέας  μολυσμένο από τον ιό της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (BSE). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιώνει τη λήψη δραστικών μέτρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει διεθνώς την εξαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος.

29 Μαρτίου 1996

Πραγματοποιείται στο Τορίνο πανηγυρική έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης 1996 για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

31 Μαρτίου 1996

Καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής μας στην Άγκυρα Δ. Νεζερίτης στον οποίο επιδίδεται διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, διότι ένας Καλύμνιος ψαράς αποβιβάστηκε στις βραχονησίδες Ίμια για να φροντίσει τα πρόβατά του όπως έκανε –σε ανύποπτο χρόνο- πριν την κρίση. 

8 Απριλίου 1996

Οι Σέρβοι αναγνωρίζουν το κράτος των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

9 Απριλίου 1996

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης περνά την πόρτα του Λευκού Οίκου για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σχετικά με τα εθνικά μας θέματα και το Σκοπιανό.

18 Απριλίου 1996

Φανατικοί ισλαμιστές της οργάνωσης Γκαμά αλ Ισλαμίγια σκοτώνουν 18 Έλληνες τουρίστες σε ξενοδοχείο του Καΐρου.

Μάιος 1996

Εκδίδεται από τις τουρκικές Στρατιωτικές Ακαδημίες εγχειρίδιο με τίτλο «Τα νησία, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, γεωγραφική-ιστορική-νομική ανασκόπηση και εισηγήσεις πολιτικής», όπου αναφέρεται η «επεκτατική» πολιτική της Ελλάδας από την 24η Απριλίου 1830, οπότε αναγνωρίσθηκε η ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία: «Οι σημερινοί Έλληνες, που εμφανίσθηκαν το 1830 με την υποκίνηση εξωτερικών δυνάμεων, στήριξαν την εθνική τους ενότητα στο μίσος και την απέχθεια έναντι των Τούρκων και θεώρησαν εθνική πολιτική την επέκτασή τους εις βάρος της Τουρκίας, γι’ αυτό δεν είναι πιθανή η επίλυση των προβλημάτων που έχουν με τους Τούρκους μέσω συνομιλιών».

22-26 Μαΐου 1996

Πραγματοποιείται το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ στον Περισσό. 

10 Ιουνίου 1996

Η Σλοβενία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

14 Ιουνίου 1996

Τελειώνει στη Νέα Υόρκη η πρώτη φάση των συνομιλιών για την ονομασία των Σκοπίων, χωρίς τελικά να ανακοινωθεί τίποτα σχετικό.

17 Ιουνίου 1996

Τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Παπανδρέου αφήνει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη ύστερα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο.

23 Ιουνίου 1996

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέγει πρόεδρο του κόμματος τον Κ. Σημίτη.

12 Ιουλίου 1996

Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων δηλώνει: «Νομίζω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο σε διμερή βάση μεταξύ των δύο χωρών πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα συμβιβασμό θα επιτρέπαμε στην Ελλάδα να μας ονομάζει όπως αυτή θέλει. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σημασία με τη διεθνή χρησιμοποίηση του ονόματός μας… Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει κι αυτή να το σεβαστεί αυτό… Αυτή είναι η θέση μας».

2 Αυγούστου 1996

Οργανώνεται μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση από την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών η οποία ξεκινά από την πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο για να καταλήξει στην Κερύνια της Κύπρου, με συμμετοχή Κυπρίων, Ελλήνων και ξένων μοτοσικλετιστών και σύνθημα «Απελευθέρωση, η μόνη λύση». Στην πορεία δίνονται συνεντεύξεις τύπου με αναφορές για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. 

11 Αυγούστου 1996

Οι χιλιάδες των μοτοσικλετιστών έχουν φτάσει στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου και ετοιμάζονται για αντικατοχική πορεία προς την Κερύνια. Οι Τούρκοι απειλούν να ανοίξουν πυρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συνεννόηση με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών καταφέρνει να ματαιώσει την πορεία φοβούμενος τα χειρότερα. Η κατάσταση ξεφεύγει από τα οργανωμένα πλαίσια. Μοτοσικλετιστές και κόσμος κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις και περνούν στην νεκρή ζώνη. Οι κατοχικές δυνάμεις ανάβουν φωτιές για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια συγκρούονται διαδηλωτές με τις κατοχικές δυνάμεις. Ο Τάσσος Ισαάκ στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν Ελληνοκύπριο που τον χτυπούν οι Τούρκοι δέχεται επίθεση και πέφτει στο χώμα. Μέλη της αστυνομίας του ψευδοκάτους και άλλοι Τούρκοι τον χτυπούν με πέτρες, λοστούς και ρόπαλα ώσπου να αφήσει την τελευταία του πνοή. Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης είναι ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσσου Ισαάκ μεταφέρεται στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου.

14 Αυγούστου 1996

Πραγματοποιείται η κηδεία του Τάσσου Ισαάκ στην Κύπρο. Όταν τελειώνει, ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνονται προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του. Η περιοχή μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των διαδηλωτών. Ξαφνικά ξεπετάγεται μπροστά ένας ηρωικός 26χρονος Κύπριος ο  Σολωμός Σολωμού ο οποίος ξεφεύγοντας από τα χέρια των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης ανεβαίνει στον ιστό του φυλακίου των κατοχικών δυνάμεων για να κατεβάσει την Τουρκική σημαία. Οι Τούρκοι πυροβολούν και το ηρωικό παλικάρι πέφτει νεκρό. Στη συνέχεια πυροβολούν προς τους διαδηλωτές. εθνοφρουροί παίρνουν θέση μάχης. H σορός του Σολωμού απομακρύνεται από την περιοχή και αρκετά άτομα τραυματίζονται από τις σφαίρες των Tούρκων. Ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, είναι και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας των Tουρκικών Mυστικών Δυνάμεων.

Δύο μήνες μετά από τις άγριες δολοφονίες η Aστυνομία εκδίδει εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού και του Tάσου Iσαάκ, ενώ ζητείται βοήθεια για τη σύλληψή τους από την Iντερπόλ. Κανείς όμως δεν συλλαμβάνεται, παρότι οι δολοφόνοι είναι γνωστοί και επώνυμοι στα κατεχόμενα

18 Αυγούστου 1996

Ξημερώματα ο 23χρονος Απ. Δούρος από την Κίρκη Έβρου μπαίνει κρυφά στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και κατεβάζει την τουρκική σημαία.

22 Αυγούστου 1996

Ο Κ. Σημίτης αποφασίζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου.

22 Σεπτεμβρίου 1996

Διενεργούνται εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 41,49% των ψήφων και 162 έδρες. Η ΝΔ του Μιλτ. Έβερτ έρχεται δεύτερο κόμμα με 38,12% των ψήφων και 108 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,61% και 11 έδρες, ο ΣΥΝ με 5,12% και 10 έδρες και το ΔΗΚΚΙ με 4,45% και 9 έδρες. Η ΠΟΛΑΝ μένει εκτός Βουλής.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ δίνει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να κινήσει με μεγαλύτερη ένταση την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Τα βήματα γίνονται ολοένα πιο γρήγορα. Επιχειρείται και επιτυγχάνεται η πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ.

4 Οκτωβρίου 1996

Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

8 Οκτωβρίου 1996

Πακέτο τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενο από δύο F-16 (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο) και τέσσερα F-4E, παραβιάζουν το FIR Αθηνών και κατευθύνονται προς τη Σκύρο. Δύο ελληνικά αεροσκάφη Mirage 2000 απογειώνονται από τη Σκύρο για αναχαίτηση. Σε λίγο αρχίζει η εμπλοκή με τους τούρκους χειριστές να μην αποχωρούν από τον εναέριο χώρο μας. Ξαφνικά στο τουρκικό διθέσιο F-16D σημειώνεται έκρηξη. Ο χειριστής Osman Cicekli προλαβαίνει να εκτιναχθεί ενώ ο συνάδελφός του Nail Erdogan χάνεται μαζί με το αεροσκάφος του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η εκτόξευση πυραύλου από το ένα ελληνικό Mirage 2000 ως άμυνα στην επιθετική κίνηση του τουρκικού αεροσκάφους. Ελληνικά ελικόπτερα διασώζουν τον τούρκο χειριστή ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χίου και κατόπιν επιστρέφει στην Τουρκία.

21 Οκτωβρίου 1996

Πεθαίνει ο αντιβασιλέας της Χούντας Γεώργιος Ζωϊτάκης.

7 Νοεμβρίου 1996

Επαναλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ χωρίς να προκύπτει κάτι το ουσιαστικό.

14 Δεκεμβρίου 1996

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας εγκρίνει το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» για την ΟΝΕ. Παρουσιάζονται στο κοινό τα μελλοντικά ευρωνομίσματα και λαμβάνονται αποφάσεις για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας.

27 Δεκεμβρίου 1996

Σε ομιλία του στη Βουλή των Σκοπίων ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάνει «έκκληση στο δημοκρατικό κοινό όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της Ελλάδας να υποστηρίξει τον αγώνα της χώρας του για την κατοχύρωση του ονόματός της και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Ο Κ. Γκλιγκόροφ χαρακτηρίζει παράλογες τις απαιτήσεις και πιέσεις που δέχεται να μην αποκαλείται η χώρα του «με το μοναδικό αιώνιο όνομά της».

 

1997

 

·         Η Αθήνα επιλέγεται ως οικοδεσπότρια πόλη για τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

·         Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ» που έχει απογειωθεί από την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 712 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 849, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 448 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 425.

 

·         Η Θεσσαλονίκη γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

·         Ιδρύεται η Πινακοθήκη Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, στο Μεσολόγγι.

 

·         Προβάλλεται η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Βαλκανιζατέρ» και κόβει 250.000 εισιτήρια.

 

·         Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος του τετράτομου Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών από τον εκδοτικό οίκο «Μέλισσα».

·         Ρέα Γαλανάκη: Ελένη ή ο Κανένας.

·         Ιωάννα Καρυστιάνη: Μικρά Αγγλία.

·         Θ. Παπαδόπουλος: Ο χάρτινος εραστής.

·         Φ. Ταμβάκης: Οι ναυαγοί της Πασιφάης.

·         Γιάννης Κοντός: Ο αθλητής του τίποτα.

·         Μανόλης Πρατικάκης: Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου.

·         Β. Μπούτος: Η συκοφαντία του αίματος.

·         Νίκος Φωκάς: Στον ποταμό Κολύμα.

·         Γιώργος Παυλόπουλος: Λίγος άμμος.

·         Αντώνης Φωστιέρης: Το θα και το να του θανάτου.

 

·         Πεθαίνει ο συνθέτης και στιχουργός Κώστας Καπλάνης (γ. 1920).

·         Πεθαίνει ο γλύπτης Δημήτρης Καλαμάρας.

·         Πεθαίνει η ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου (γ. 1921).

·         Πεθαίνει ο φιλόσοφος Κορνήλιος Κασταριάδης (γ. 1922), που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό. 

 

20 Ιανουαρίου 1997

Αρχίζουν απεργία διαρκείας οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

27 Ιανουαρίου 1997

Ληστεία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στο Βύρωνα. Η πράξη αποδίδεται στη «17 Νοέμβρη».

31 Ιανουαρίου 1997

Ο υπουργός εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή σε επερώτηση για τη Βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ της μικτής ονομασίας των Σκοπίων, δηλαδή ονομασίας η οποία θα περιέχει και το όνομα της Μακεδονίας.

4 Φεβρουαρίου 1997

Υπογράφεται στη Λευκωσία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας συμφωνία για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 εν μέσω απειλών της Άγκυρας για στρατιωτικό χτύπημα μόλις εγκατασταθούν. Η επιχειρησιακή αξιοποίηση του S-300 από την Εθνική Φρουρά, εντάσσεται στο πλαίσιο του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου και έχει τόσο αμυντικές όσο και διπλωματικές προεκτάσεις. Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Πριμακώφ απαντώντας στις απειλές της Άγκυρας τονίζει: «Ας δοκιμάσουν!».

Μάρτιος 1997

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συμφωνία Schengen. 

19 Μαρτίου 1997

Σε ένα απρόβλεπτο ταξίδι αστραπής, ο υπουργός εξωτερικών επισκέπτεται τα Σκόπια και συζητά με την εκεί πολιτική ηγεσία όχι μόνο για τη Βαλκανική κρίση αλλά και για το όνομά τους.

21 Μαρτίου 1997

Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται νέος πρόεδρος στο συνέδριο του κόμματος της ΝΔ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

28 Μαρτίου 1997

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος επισκέπτεται τα Σκόπια και συνομιλεί με τον πρόεδρο Κ. Γκλιγκόροφ. Ο πρόεδρος των Σκοπίων εμμένει στη θέση του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη ονομασία από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μετά τη συνάντηση κατά τη συνέντευξη τύπου σε αίθουσα της Βουλής της ΠΓΔΜ ο Ν. Κωνσταντόπουλος παρουσία της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων κ. Μίτροβα δηλώνει ότι χαίρεται που βρίσκεται στο «Μακεδονικό Κοινοβούλιο». Ο ίδιος αργότερα σπεύδει να δικαιολογήσει αυτή τη δήλωσή του λέγοντας πως «βρίσκομαι σε ξένη χώρα και σέβομαι τους θεσμούς και το όνομα που δίνει αυτή στους θεσμούς της».

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της κ. Ρέππα αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

8 Απριλίου 1997

Ιδρύεται στα Σκόπια Γραφείο Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατατίθεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μεταβαίνει στα Σκόπια ο Μ. Θεοδωράκης για να διευθύνει εκεί το έργο του «Ζορμπάς». Στην ελληνική αποστολή, πλην των κοινοβουλευτικών και πολιτικών μελών, μετέχουν οικονομικοί παράγοντες, πρόεδροι δημοσίων οργανισμών καθώς και συνδικαλιστές και δήμαρχοι. Την ελληνική επιτροπή υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί, νομάρχες και δήμαρχοι. Επίσης είναι σημαντική η συμμετοχή του προέδρου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, των Επαγγελματιών, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και των Εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας. 

12 Απριλίου 1997

Πραγματοποιείται η συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στα Σκόπια παρουσία του Κ. Γκλιγκόροφ, πολλών πολιτικών των δύο χωρών, Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων διπλωματών.

10 Μαΐου 1997

Ο Κ. Γκλιγκόροφ δηλώνει ενώπιον Ελλήνων δημοσιογράφων στην Αχρίδα ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να ελπίζει σε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος πέραν του συνταγματικά κατοχυρωμένου «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Υποστηρίζει επίσης ότι ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος θα οδηγούσε σε πολεμικές συγκρούσεις τύπου Βοσνίας στα Βαλκάνια.

28 Μαΐου 1997

Δολοφονείται ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Περατικός στον Πειραιά.

17 Ιουνίου 1997

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη νέα Συνθήκη που αποτελεί συμπλήρωση και τροποποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην καθιέρωση του «Ευρώ» σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

29 Ιουνίου 1997

Σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στο δημοσιογράφο Θ. Λάλα, ο πρόεδρος των Σκοπίων δηλώνει: «Για μας το όνομα είναι η ταυτότητά μας… Αν δεν έχουμε το όνομά μας, την εθνότητά μας, αν το κράτος μας δεν έχει το αιώνιο όνομά του, τότε στην περιοχή των Βαλκανίων… θα υπάρξει μια βαλκανική σύγκρουση για το τι θα απογίνει η Μακεδονία…». Στο ερώτημα: «η επιμονή σας στο όνομα έχει σχέση με την προς τα έξω ταυτότητα ενός πληθυσμού, μιας περιοχής ή μιας ιστορικής και επιστημονικής αλήθειας που δεν μπορεί να παραμερισθεί;» απαντά: «Αυτό το οποίο συνέβη πριν από 4000 χρόνια ή πριν από 400 χρόνια δεν μπορεί απλώς να αποσυνδεθεί ή να αποκοπεί. Υπήρχαν τόσοι πόλεμοι, τόσοι στρατοί πέρασαν από την Μακεδονία όσο και από την Ελλάδα. Τι άραγε απέμεινε από τους αρχαίους Έλληνες σ’ εσάς ή από τους αρχαίους Μακεδόνες σ’ εμάς; Αυτό δεν είναι πια ένα σημαντικό ζήτημα… Είμαστε ένα έθνος με τη δική του ιστορία και τον δικό του πολιτισμό. Εξαιτίας αυτού, μου ήταν δύσκολο να καταλάβω αυτά που διάβαζα στις ελληνικές εφημερίδες ή άκουγα από διάφορους κοινοβουλευτικούς, ότι δηλαδή εμείς στοχεύουμε να κλέψουμε τον παλιό πολιτισμό και την αρχαία σας ιστορία. Τα βρίσκω όλα αυτά ακατανόητα… εμείς δεν επιθυμούμε μονοπώλιο του ονόματος της Μακεδονίας. Χρησιμοποιήστε το κι εσείς και χρησομοποιήστε το σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Από το όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης ως οτιδήποτε άλλο». Επίσης αναφέρει ότι: «Να είστε σίγουροι ότι εμείς δεν θα ενθαρρύνουμε την οργάνωση των ατόμων εκείνων που διαβιούν στην Ελλάδα και αισθάνονται, όπως εμείς, Μακεδόνες…».

5 Ιουλίου 1997

Εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στο Ν. Κυκλάδων σε υψόμετρο 170 μέτρων από εργαζόμενους στην ύπαιθρο, καίγοντας 8.300 στρέμματα εκ των οποίων 3.100στρ. δασικές και 5.200στρ. γεωργικές εκτάσεις. Την ημέρα του περιστατικού επικρατούν συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας 46%, μέτρια θερμοκρασία αέρα 29o C και πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι ισχύος 4,1-7,0BF.

8 Ιουλίου 1997

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξη σημείων, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες.

16 Ιουλίου 1997

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την «AGENTA 2000», όπου συνοψίζονται οι προτάσεις της για τις αναγκαίες αλλαγές στις πολιτικές της Ένωσης ενόψει της διεύρυνσης.

22 Αυγούστου 1997

Ο Γεράσιμος Αρσένης καταθέτει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

26 Σεπτεμβρίου 1997

Το περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» δημοσιεύει άρθρο του Ν. Μάρτη με ευκαιρία την οικονομική και λειτουργική αδρανοποίηση του «Εθνικού Ιδρύματος Μελετών για τη Μακεδονία». Από το κείμενο αναδεικνύεται ότι 1. «το Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας έχει συγκεντρώσει 5.000 ελληνικές επιγραφές της Μακεδονίας…». 2. «παρ’ όλα αυτά οι Σκοπιανοί προβάλλουν ακόμα και εις τα σχολικά βιβλία της FYROM 1992-1997 ότι οι Μακεδόνες (αρχαίοι και νεώτεροι) δεν έχουν σχέση με τον Ελληνισμό…». 3. Ως γνωστόν… τον Μάιο του 1945 ενεφανίσθη η «Μακεδονική» γλώσσα ως έκτη επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας…». 4. «Η Βουλγαρία αρνείται την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους»». 5. «Τα σχολικά βιβλία της FYROM (1992-97) δημοσιεύουν χάρτη της Ελλάδος με βόρεια σύνορά μας τον Όλυμπο».

2 Οκτωβρίου 1997

Υπογράφεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας η «Συνθήκη του Άμστερνταμ», με την οποία τροποποιείται η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα Συνθήκη θα ισχύσει αμέσως μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών.

Οι βασικοί στόχοι της Συνθήκης είναι:

·         η ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών με τη συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας,

·         η εξάλειψη των τελευταίων εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, των εμπορευμάτων, των κεφαλαίων και των υπηρεσιών,

·         η αποτελεσματικότερη και αισθητή παρουσία της Ένωσης στη διεθνή σκηνή και

·         ο επανακαθορισμός, ενόψει της προσεχούς διεύρυνσης, του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης.

·        Με τη νομική ενσωμάτωση κοινοτικοποίηση») του Schengen στη παραπάνω Συνθήκη, τα κοινοτικά όργανα έχουν δικαιοδοσία στις αποφάσεις.

Δύο λόγοι οδηγούν στη σύναψη της Συμφωνίας Schengen και της αντίστοιχης Συνθήκης εφαρμογής της:

·         η εφαρμογή της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς, με την οποία επιδιώκεται η κατάργηση των εσωτερικών ελέγχων, και

·         η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, για την οποία θα έπρεπε να προβλεφθούν ενιαία αυστηρά μέτρα ελέγχου τόσο στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όσο και μέσα στον ίδιο το «Χώρο του Schengen».

Στο επίκεντρο των μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι το «Σύστημα Πληροφοριών του Schengen» (SIS), του οποίου βασικό στοιχείο είναι ένας κεντρικός υπολογιστής που βρίσκεται στο Στρασβούργο και με τον οποίο συνδέονται τα εθνικά συστήματα καταζήτησης. Η καταχώρηση προσωπικών στοιχείων γίνεται «σύμφωνα με την εθνική διαδικασία» και στη βάση συγκεκριμένων, περιοριστικών κριτηρίων (δικαστική απόφαση, ένταλμα σύλληψης, απόφαση αρμοδίων διοικητικών αρχών και δικαστηρίων). Πέραν τούτου και σε κοινοτικό επίπεδο εξασφαλίζεται στους πολίτες δημοκρατικός έλεγχος και αποτελεσματικά διαθέσιμα δικαστικά μέσα προσφυγής, όταν διαπιστωθούν καταχρήσεις. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορούν να παρέμβουν.

10 Οκτωβρίου 1997

Ο υπουργός εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος δίνει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο «Καποδίστριας», που προβλέπει την αναγκαστική συνένωση Κοινοτήτων.

12 Οκτωβρίου 1997

Κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης Ελλάδας και Κύπρου «Νικηφόρος-Τοξότης», δεκάδες ελληνικά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη εμπλέκονται με αντίστοιχα οπλισμένα τουρκικά που εισέρχονται παράνομα στο FIR Αθηνών. Καταγράφονται περίπου 200 αναχαιτίσεις μέχρι την 16η Οκτωβρίου. Πάνω από 220 μαχητικά αεροσκάφη και των δύο χωρών δίνουν έναν πρωτόγνωρο αγώνα επικράτησης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. 

16 Οκτωβρίου 1997

Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα F-16 παρενοχλούν ελληνικό μεταγωγικό C-130 που μεταφέρει τον υπουργό άμυνας Α. Τζοχατζόπουλο από την Κύπρο στην Αθήνα, εντός του FIR της Λευκωσίας. Τα ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα που συνοδεύουν το μεταγωγικό εμπλέκονται επανειλημμένα με τα τουρκικά μαχητικά και κατά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών.

Την ημέρα αυτή που θεωρείται σταθμός στην αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, η δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πρωτόγνωρη. Πραγματοποιεί 198 εξόδους (!) και οι εμπλοκές με τα τουρκικά μαχητικά ανέρχονται σε 90. Οι ελληνικές επιτυχίες είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα. Καταφέρνουν να φτάσουν και να επιστρέψουν από την Κύπρο τα ελληνικά βομβαριδστικά και επιπλέον η υποστήριξη στο έδοφος είναι υποδειγματική στέλνοντας τα ελληνικά μαχητικά στον ελάχιστο δυνατό χρόνο στον αέρα.

7 Νοεμβρίου 1997

Η Βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» για την τοπική αυτοδιοίκηση.

11 Νοεμβρίου 1997

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντώνται στη Λευκωσία με την παρουσία του αμερικανού μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

13 Δεκεμβρίου 1997

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης. Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Εσθονία, καθώς και η Κύπρος είναι τα κράτη με τα οποία θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις ένταξης εντός του πρώτου εξαμήνου του 1998. Η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι τα κράτη, των οποίων οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους θα αρχίσουν αργότερα. Η Τουρκία προσκαλείται και συμμετέχει μόνο στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Η προενταξιακή της σχέση θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο θα εκπληρώσει τους όρους που έθεσαν οι «15» στο Λουξεμβούργο: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διευθέτηση των σχέσεων με την Ελλάδα, επίλυση του Κυπριακού κ.ά.

 

1998

 

·         Στο Λάχτι της Φιλανδίας η ελληνική ομάδα της άρσης βαρών κατακτά την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

·         Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη, η ελληνική ομάδα κερδίζει ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 1064 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 986, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 574 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 405.

 

·         Ο Θ. Αγγελόπουλος λαμβάνει στις 24 Μαΐου τον Χρυσό Φοίνικα, το ύψιστο βραβείο του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ένα αργό ποίημα μιας μνημικής, υπαρξιακής περιπλάνησης.

 

·         Γιάννης Πάνου: Ιστορία των μεταμορφώσεων.

·         Νίκος Μπακόλας: Μπέσα για μπέσα ή Ο άλλος Φώτης.

·         Άρης Φακίνος: Το όνειρο του πρωτομάστορα Νικήτα.

·         Νίκη Αναστασέα: Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε.

·         Γιώργος Μαρκόπουλος: Μη σκεπάζεις το ποτάμι.

·         Στρατής Πασχάλης: Κωμωδία.

·         Ελιάνα Χουρμουζιάδου: Η ιδιαιτέρα.

·         Ματίνα Μόσχοβη: Αιμωδία για τσέλο και δύο φωνές.

·         Γ. Συμπάρδης: Ο άχρηστος Δημήτρης.

·         Ευγένιος Αρανίτσης: Η θάλασσα.

·         Βαγγέλης Κάσσος: Αδιαπέραστο φως.

·         Σπύρος Βαβούρης: Πού πήγε, ως πού πήγε αυτό το ποίημα, 1940-1993.

 

·         Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χορν (γ. 1921).

·         Πεθαίνει ο διδάκτωρ φιλοσοφίας Παναγιώτης Κονδύλης (γ. 1943).

·         Πεθαίνει ο ακαδημαϊκός και βυζαντινολόγος Μανόλης Χατζηδάκης (γ. 1909).

·         Πεθαίνει ο δημοφιλής συγγραφέας επιθεωρήσεων, κωμωδιών και στιχουργός Μίμης Τραϊφόρος (γ. 1912).

·         Πεθαίνει ο σκιτσογράφος και γελοιογράφος Αρχέλαος (Αντώναρος) (γ. 1921).

·         Πεθαίνει ο δάσκαλος της εκκλησιαστικής μουσικής Σπύρος Περιστέρης (γ. 1913).

·         Πεθαίνει ο διανοούμενος και συγγραφέας Ε. Χ. Κάσδαγλης (γ. 1924).

·         Πεθαίνει η μουσική ερμηνεύτρια Φλέρυ Νταντωνάκη (ψευδώνυμο της Ελευθερίας Παπαδαντωνάκη, γ. 1937).

·         Πεθαίνει ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός (γ. 1920).

·         Πεθαίνει ο χορευτής Βαγγέλης Σειληνός (γ. 1936).

 

24 Ιανουαρίου 1998

Καταργείται το άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας του ΝΔ 3370/1955. Έτσι καταργείται η διάταξη που αφαιρούσε την ιθαγένεια από 60.000 περίπου Έλληνες πολίτες «αλλογενείς» της Θράκης κατά κύριο λόγο μετά το 1955.

3 Φεβρουαρίου 1998

Ο Κ. Καραμανλής διαγράφει οριστικά από το κόμμα τους Βασ. Κοντογιαννόπουλο, Στ. Μάνο και Γ. Σουφλιά και προσωρινά τους Ν. Κάκκαλο, Α. Παπαληγούρα και Π. Τατούλη.

Εκρήγνυται αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός κατά των καταστημάτων Mc Donald's στο Χαλάνδρι και στα Βριλήσσια Αττικής.

15 Φεβρουαρίου 1998

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

19 Φεβρουαρίου 1998

Εκρήγνυται αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων GM Detroit Motors στη λεωφόρο Κηφισίας.

Μάρτιος 1998

Η κυβέρνηση αποφασίζει και επιτυγχάνει την ένταξη της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, που έχει ως αιχμή την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η πώληση της Ιονικής στην Τράπεζα Πίστεως (Alpha Bank) ολοκληρώνεται ένα χρόνο μετά και δίνει το έναυσμα στην ελληνική κοινωνία για στροφή προς την ιδιωτικοποίηση, ενώ η Ολυμπιακή μπαίνει σε ένα δρόμο έπειτα από πολύμηνες αναστατώσεις.

Εφόσον τίθενται υπό έλεγχο οι νομισματικές συνθήκες, εμπεδώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή, κερδίζει τις αγορές η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και υποχωρούν τα επιτόκια, το επενδυτικό κοινό στρέφεται προς την κεφαλαιαγορά, όπου σημειώνεται μια μικρή επανάσταση.  

12 Μαρτίου 1998

Εκρήγνυνται αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί στις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων Chrysler και Best Cars Opel στο Νέο Ψυχικό και Χολαργό Αττικής  αντίστοιχα.

14 Μαρτίου 1998

Ο Κ. Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. 

7 Απριλίου 1998

Εκτοξεύεται ρουκέτα κατά υποκαταστήματος της τράπεζας CITIBANK στην οδό Δροσοπούλου στα Πατήσια Αττικής.

10 Απριλίου 1998

Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

23 Απριλίου 1998

Πεθαίνει ο Κων. Καραμανλής, ο πολιτικός που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου μας κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια.

28 Απριλίου 1998

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλος, κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

3 Μαΐου 1998

Η εφημερίδα «Το Βήμα» προδημοσιεύει απόσπασμα βιβλίου του Ρ. Χόλμπρουκ στο οποίο ο Αμερικανός διαπραγματευτής παρουσιάζει τα παρασκήνια της συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 για τα Σκόπια μεταξύ του Α. Παπανδρέου και του Κ. Γκλιγκόροφ.

29 Μαΐου 1998

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 προκαλώντας τη λυσσαλέα αντίδραση της Άγκυρας.

9 Ιουνίου 1998

Ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με μερικούς δημάρχους άλλων πόλεων και επιχειρηματίες επισκέπτονται τα Σκόπια για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών επενδύσεων. Οι Σκοπιανοί παραδίδουν στους Έλληνες φιλοξενούμενους «πληροφοριακό φάκελο» μέσα στον οποίο υπάρχει και το περιοδικό «Macedonia Time» του μηνός Απριλίου. Το προπαγανδιστικό αυτό περιοδικό έχει στο εξώφυλλό του χάρτη, ο οποίος με τον τίτλο «όσοι ζουν στη Μακεδονία είναι Μακεδόνες», απεικονίζει τα σύνορα των Σκοπίων μέχρι τη Λάρισα, τον Βόλο και τη Λαμία!!!

21 Ιουνίου 1998

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού εξωτερικών των Σκοπίων, η εφημερίδα «Το Βήμα» φιλοξενεί συνέντευξή του στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Το όνομα ήταν επίσης θέμα επιβίωσης για μας. Από το 1944 όλοι ήξεραν ότι ήμασταν η Δημοκρατία της Μακεδονίας και όλοι μας φώναζαν «οι Μακεδόνες»… Δυστυχώς οι διαφορές για το όνομα είναι υπαρκτές και ευτυχώς μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτη ο οποίος παρεπιπτόντως είναι ένας εξαίρετος και πανέξυπνος Ευρωπαίος πολιτικός- δεν διογκώνονται τόσο, ώστε να χαλούν το θετικό γενικότερο κλίμα… Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση και από τις δύο μεριές. Εγώ λέω ότι, αν δεν λύσουμε τώρα το πρόβλημα του ονόματος, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το πρόβλημα… θεωρώ την Ενδιάμεση συμφωνία, που υπογράψαμε το 1995, ιστορικής σημασίας… Εμείς επί αιώνες ολόκληρους αισθανόμαστε Μακεδόνες… Αν εμείς πούμε ότι δεν είμαστε Μακεδόνες, τότε στα Βαλκάνια, όπου κατέχουμε την κεντρική θέση, θα τεθεί ζήτημα τι είμαστε… Το μέλλον και η ασφάλεια αυτής της περιοχής εξαρτώνται πάρα πολύ από το ότι εμείς αισθανόμαστε Μακεδόνες…».

22 Ιουνίου 1998

Εκρήγνυται αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός σε υποκατάστημα της Τράπεζας ALPHA ΠΙΣΤΕΩΣ στην οδό Αχαρνών του δήμου Αθηναίων.

24 Ιουνίου 1998

Ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων επισκέπτεται την Αθήνα και συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του. Και από τις δυο πλευρές υπογραμμίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ο Θ. Πάγκαλος δεν απαντά στις προκλήσεις του ομολόγου του ο οποίος τέσσερις φορές αναφέρεται στη χώρα του με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

4 Ιουλίου 1998

Στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ της Αιδηψού Σκοπιανοί χορευτές του συγκροτήματος «Bitola» απαιτούν προκλητικά να μη παρελάσει το συγκρότημα της Νάουσας «Πυρσός», επειδή ο επικεφαλής και δάσκαλος του συγκροτήματος φορά φανέλα που γράφει «MacedoniaGreece». Ο υπεύθυνος του φεστιβάλ υποχρεώνει τον δάσκαλο της Νάουσας να γυρίσει ανάποδα τη φανέλα του ώστε να μη φαίνεται.

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στην Εύβοια αρχικά σε γεωργοκτηνοτροφική εγκατάσταση καίγοντας όμως τελικά 87.940 στρέμματα εκ των οποίων 70.308στρ. δασικές και 17.632στρ. γεωργικές εκτάσεις. Η επέμβαση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται σε 20 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού όμως χρειάζονται 5 ημέρες και 23 ώρες για την κατάσβεσή της. Στη θέση εκδήλωσης το υψόμετρο είναι 400μ. και το έδαφος ακάλυπτο από ποώδη βλάστηση, έχει πυκνή δενδρώδη βλάστηση. Την ημέρα εκδήλωσης του περιστατικού η σχετική υγρασία είναι 14%, η θερμοκρασία 42ο C και πνέουν μέτριοι δυτικοί άνεμοι 1,1-4,0BF.

19 Ιουλίου 1998

Μεγάλος αριθμός Σκοπιανών γιορτάζει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας την εξέγερση του «Ίλιντεν» και δηλώνει την επιθυμία για επιστροφή στα «πατρώα εδάφη». Η έκκληση των οργανωτών όπως δημοσιεύεται στο Ίντερνετ αναφέρει: «Κάποτε προσπάθησαν να κόψουν τα Δέντρα της ζωής μας, αλλά δεν μπόρεσαν να αγγίξουν τις καρδιές μας… Είναι εδώ θαμμένες βαθιά στο πλούσιο χώμα της πατρίδας μας του Αιγαίου … ένα ταξίδι δίχως επιστροφή στις αγαπημένες μας Λερίν (σ.σ. Φλώρινα), Βόντεν (Έδεσσα), Σολούν (Θεσσαλονίκη), Σέρρες και Δράμα…».

4 Αυγούστου 1998

Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε δάσος στο Ν. Ηλείας από άγνωστο αίτιο καίγοντας 100.000 στρέμματα εκ των οποίων 77.000 δασικές και τα υπόλοιπα γεωργικές εκτάσεις. Καίγονται επίσης 60 ζώα και καταστρέφονται 85 γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης γίνεται σε 1 ώρα από την αναγγελία του περιστατικού και για την κατάσβεση απαιτούνται 9 ημέρες και 12 ώρες. Η πυρκαγιά εκδηλώνεται σε υψόμετρο 600μ. με έδαφος πλήρως χορτοκαλυμμένο και πυκνή δενδρώδη βλάστηση. Την ημέρα της εκδήλωσης η σχετική υγρασία είναι 25%, η θερμοκρασία 30ο C και πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι 7,1-9,0BF.

5 Αυγούστου 1998

Μεγάλη πυρκαγιά στο Ν. Θεσπρωτίας από άγνωστο αίτιο, καίει 11.250 στρέμματα εκ των οποίων 10.750στρ. δασικές και 500στρ. αγροτικές εκτάσεις. Το περιστατικό αποτελεί την καταστροφικότερη διαχρονικά πυρκαγιά στον νομό. Το τοπογραφικό ανάγλυφο στη θέση εκδήλωσης έχει αυξημένες εδαφικές κλίσεις (40-60%). Η κατάσβεση διαρκεί 2 ημέρες, 20 ώρες και 15 λεπτά με την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση (11 λεπτά από την αναγγελία του περιστατικού). Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εξάπλωσή της καθώς επικρατεί άπνοια, μέτρια σχετική υγρασία (52%) και θερμοκρασία 31ο C. 

7 Αυγούστου 1998

Εκδηλώνεται πυρκαγιά στον Ν. Αιτωλοακαρνανίας από άγνωστο αίτιο χωρίς να γίνει εντοπισμός του δράστη, καίγοντας 21.000 στρέμματα εκ των οποίων 20.500στρ. δασική βλάστηση. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές με σχετική υγρασία 31%, θερμοκρασία 37ο C ενώ πνέουν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι 4,1-7,0BF.

11 Οκτωβρίου 1998

Ο Δ. Αβραμόπουλος επανεκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων με 58% των ψήφων έναντι της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη με το 16% των ψήφων.

18 Οκτωβρίου 1998

Πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ χάνει την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Στο Δήμο Πειραιά εκλέγεται ο Χρ. Αγραπίδης και στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Β. Παπαγεωργόπουλος που υποστηρίζονται από την ΝΔ.

30 Νοεμβρίου 1998

Στην ετήσια έκθεσή της η αμερικανική οργάνωση Human Rights Watch η οποία εδρεύει στη Ν. Υόρκη αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, αφού η πλειονότητα των μουσουλμάνων θεωρούν εαυτούς Τούρκους». Η ανταπόκριση συνεχίζει: «Σημειώνεται επίσης ότι η «μακεδονική» είναι μειονότητα, που δεν αναγνωρίζεται επίσημα και υπόκειται σε περιορισμούς, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Ιούλιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή ελληνικά δικαστήρια απαγόρευσαν το 1990 τη σύσταση οργάνωσης με την ονομασία «Σπίτι του μακεδονικού πολιτισμού»». Στη συνέχεια η έκθεση σημειώνει τη: «νομιμοποίηση 400.000 μεταναστών και τη κατάργηση του άρθρου 19 του νόμου περί ιθαγένειας».

20 Δεκεμβρίου 1998

Η Σκοπιανή ηγεσία διαχέει σε όλους τους τόνους τις επενδύσεις των Ελλήνων στη «Μακεδονία», την ανάπτυξη κάθε λογής επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων και τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι Έλληνες επενδυτές. 

22 Δεκεμβρίου 1998

Ο Θ. Πάγκαλος επισκέπτεται τα Σκόπια και συνομιλεί και διαπραγματεύεται με τους εκεί επισήμους διμερή ζητήματα με κύρια αιχμή την οικονομική συνεργασία.

29 Δεκεμβρίου 1998

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανακοινώνει την απόφασή του –με την οποία συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση- να μην αναπτυχθούν στην Κύπρο οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300. Η απόφαση αυτή γίνεται δεκτή με ανακούφιση από την ΕΕ και την Ουάσινγκτον. 

 

1999

 

·         Ισχυρός σεισμός πλήττει στις 17 Αυγούστου τη βορειοδυτική Τουρκία. Η Ελλάδα σπεύδει πρώτη να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

·         Σεισμός έντασης 5,7 ρίχτερ πλήττει την Αττική στις 7 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα 150 νεκρούς περισσότερους από 700 τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια. Η Τουρκία ανταποδίδει τη βοήθεια.

·         Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών στην Αθήνα, η ελληνική ομάδα κατακτά και πάλι την πρώτη θέση.

·         Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου η ελληνική ομάδα κατακτά δύο χρυσά, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο.

 

·         Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται 648 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου είναι 1125, τα εισερχόμενα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είναι 384 και οι εμπλοκές που πραγματοποιούνται με τα ελληνικά μαχητικά είναι 171.

 

·         Αρχίζουν τη λειτουργία τους τρία ακόμη τμήματα Αρχιτεκτονικής στα πανεπιστήμια Πάτρας, Θεσσαλίας και Θράκης.

 

·         Ο Μ. Θεοδωράκης παρουσιάζει την όπερά του «Αντιγόνη».

 

·         Νεώτερη έρευνα για τη σχέση του κοινού με την ελληνική ταινία αναφέρει ότι το 48% των θεατών δεν έχει δει ελληνική ταινία τα δύο τελευταία χρόνια, αν και το 53% πιστεύει ότι η ελληνική παραγωγή σημειώνει «μικρά αλλά σταθερά βήματα προς τα εμπρός».

·         Οι Ρέππας και Παπαθανασίου γυρίζουν την ταινία «Safe sex». Η ταινία κόβει 910.000 εισιτήρια και αναδεικνύεται η πιο εμπορική του ελληνικού κινηματογράφου.

 

·         Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου τους Πέρσες του Αισχύλου σε μετάφραση Πάνου Μουλλά, σκηνοθεσία Λευτέρη Βαγιατζή, σκηνικά κοστούμια Γ. Πάτσα, μουσική Σπ. Σακκά, κινησιολογία Δ. Παπαϊωάννου, Αγ. Στελλάτου και φωτισμούς Λευτ. Παυλόπουλου. Το Δαρείο ερμηνεύει ο Σοφ. Πέππας, το Ξέρξη ο Φάνης Μουρατίδης, την Ατόσσα η Μ. Κατσιαδάκη και τον Αγγελιοφόρο ο Ακύλας Καραζήσης. Στο χορό συμμετέχουν οι Ακ. Βλουτής, Η. Ήμελλος, Δ. Κανέλλος, Γ. Παπαδόπουλος, Π. Πολίτης κ.ά.

 

·         Οι εκδόσεις «Σοκόλη» τυπώνουν τη Γραμματολογία-Ανθολογία η οποία καλύπτει σε 28 τόμους, τη νεοελληνική πεζογραφία (παλαιότερη, μεσοπολεμική και μεταπολεμική).

·         Μάρω Δούκα: Ουράνια Μηχανική.

·         Τάκης Θεοδωρόπουλος: Η δύναμη του σκοτεινού θεού.

·         Διαμ. Αξιώτης: Το ελάχιστο της ζωής μου.

·         Βασίλης Γκουρογιάννης: Ο θίασος των Αθηναίων.

·         Θανάσης Κ. Κωσταβάρας: Η μακρινή άγνωστη χώρα.

·         Τάκης Σινόπουλος: Ποιήματα για την Άννα.

·         Χριστόφορος Λιοντάκης: Με το φως.

 

·         Πεθαίνει η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακαλλαρίου (γ. 1934).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος (γ. 1920).

·         Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος (γ. 1924).

·         Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός (γ. 1934).

·         Πεθαίνει ο ποιητής και κριτικός Σπύρος Τσακνιάς (γ. 1929).

·         Πεθαίνει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Γιώργος Μανισαλής (γ. 1925).

·         Πεθαίνει ο συνθέτης και στιχουργός Χρ. Κολοκοτρώνης (γ. 1922).

·         Πεθαίνει ο μουσικολόγος και μουσικοδιδάσκαλος Σίμων Καράς (γ. 1905).

·         Πεθαίνει ο λογοτέχνης Νίκος Μπακόλας (γ. 1927).

·         Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Βουρλούμης (γ. 1910).

 

29 Ιανουαρίου 1999

Ο ηγέτης των Κούρδων Αμπτουλάχ Οτσαλάν περνά από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αναχωρεί για το Μινσκ της Λευκορωσίας και από εκεί επιστρέφει στην Κέρκυρα, με τη μεσολάβηση ιδιωτών.

3 Φεβρουαρίου 1999

Ο Οτσαλάν φυγαδεύεται από την Ελλάδα και μεταφέρεται στο Ναϊρόμπι της Κένυα, όπου κρύβεται στην πρεσβευτική κατοικία του Έλληνα πρέσβη.

8 Φεβρουαρίου 1999

Ελλάδα και Κύπρος υπογράφουν συμφωνία για την ανάπτυξη των πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 στην Κρήτη μετά από ισχυρές πιέσεις της Τουρκίας και απειλή πολέμου σε περίπτωση εγκατάστασής τους στην Κύπρο. Η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συστήματος στην Κύπρο ή/και σε Ελλάδα είναι δυνατόν να προσφέρει προστασία στο στρατιωτικό συγκρότημα της Πάφου (αεροδρόμιο, ναύσταθμος), ενώ θα αντιμετωπίζει με επιτυχία βλήματα μακρού πλήγματος ή αντιραντάρ. Παράλληλα, το S-300 αντιμετωπίζει επιτυχώς ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις, καθώς μπορεί να ιχνηλατεί 100 στόχους με ταυτόχρονη εκτόξευση βλημάτων σε 6 από αυτούς.  

16 Φεβρουαρίου 1999

Ο Οτσαλάν συλλαμβάνεται από την αστυνομία του Ναϊρόμπι της Κένυα και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο. Η υπόθεση προκαλεί σάλο και σοβαρή πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

18 Φεβρουαρίου 1999

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ζητεί την παραίτηση των τριών υπουργών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Οτσαλάν. Νέος υπουργός εξωτερικών ορίζεται ο Γ. Παπανδρέου.

Μάρτιος 1999

Οι πύραυλοι S-300 φτάνουν στην Κρήτη έπειτα από ένα μυστικό σχέδιο, για να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Άγκυρας, στην περίπτωση που τα πλοία περνούσαν τα Στενά των Δαρδανελλίων. Με λίγα ναύλα παραπάνω, διασπορά φημών και πολύ καμουφλάζ, τα πλοία φθάνουν μέσω Γιβραλτάρ στην Κρήτη, τρεις μήνες νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Πράκτορες των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν την εκφόρτωση. Το κόστος αγοράς των S-300 καλύπτεται από την Κύπρο και έναντι αυτού η Ελλάδα παραχωρεί αντιαεροπορικά και άλλα συστήματα στην Εθνική Φρουρά.

18 Μαρτίου 1999

Πραγματοποιείται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Σημίτης επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

24 Μαρτίου 1999

Το ΝΑΤΟ επιτίθεται κατά της Γιουγκοσλαβίας

1 Απριλίου 1999

Εκτοξεύεται ρουκέτα εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

3 Απριλίου 1999

Εκρήγνυται αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Γαλατσίου του δήμου Αθηναίων.

8 Απριλίου 1999

Ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται τα Σκόπια προκειμένου να ρυθμίσει προσφυγικά ζητήματα. Ο πρόεδρος της FYROM Κ. Γκλιγκόροφ χαρακτηρίζει την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και απευθύνει έκκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις για εξαγορά σκοπιανών εταιρειών ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Επίσης ο πρόεδρος της FYROM αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με το όνομα όμως αναφέρει ότι οι Έλληνες αγαπούν τη «Μακεδονία» και σημειώνει ότι μέσα σε ένα καλό κλίμα μπορεί να λυθεί το θέμα.

23-24 Απριλίου 1999

Πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Καθορίζεται η αποστολή του «νέου ΝΑΤΟ», με την απόφαση της συνόδου για τη «Στρατηγική αντίληψη της Συμμαχίας» για τον 21ο αιώνα.

27 Απριλίου 1999

Βόμβα στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας, σκοτώνει μια υπάλληλο εταιρείας πληροφορικής και τραυματίζει ελαφρά ένα συνάδελφό της. Την ευθύνη αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες».

29 Απριλίου 1999

Ο Στέφανος Μάνος ανακοινώνει την ίδρυση κόμματος με τον τίτλο «Οι Φιλελεύθεροι».

5 Μαΐου 1999

Εκτοξεύονται τρεις ρουκέτες κατά των τραπεζών Chase Manhattan, Midland Bank και Banque Nationale de Paris στον Πειραιά.

16 Μαΐου 1999

Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Η «17 Νοέμβρη» αφήνει για πρώτη φορά ίχνη, μια τραγιάσκα και σταγόνες αίματος.

31 Μαΐου 1999

Αρχίζει στην Τουρκία η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

30 Ιουλίου 1999

Ολοκληρώνεται στην Κέρκυρα το 2ο Ετήσιο Συμπόσιο Σύμης υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Ανδρέου Γ. Παπανδρέου» λίγο μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, αποκορύφωμα μιας σειράς δραματικών γεγονότων στα Βαλκάνια. Στο συμπόσιο συζητείται το μέλλον των Βαλκανίων, ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος της κρίσης στα Βαλκάνια, το εύθραυστο μέλλον της Σερβίας, η περιφερειακή συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, η δημιουργία αξιόπιστων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ο ρόλος της Θρησκείας κ.ά. Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από την απαίτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στο θέμα της Παιδείας.

Συζητείται διεξοδικά η «κακοποίηση» της ιστορίας στα Βαλκάνια και το πώς αυτή επηρεάζει την πολιτική. Τα βιβλία ιστορίας των Βαλκανικών Χωρών παρουσιάζουν μία μονόπλευρη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, που εμφανίζει τις γείτονες χώρες ως εχθρούς, εισβολείς, άπιστους, κλπ. και εμφυσά στα παιδιά αίσθημα εθνικής ή και φυλετικής ακόμα υπεροχής. Αυτή η παιδεία υποθάλπει εθνικιστικά συναισθήματα, τα οποία καταλήγουν, κατόπιν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των λαών. Προτείνεται να διδάσκεται στα παιδιά της περιοχής μια πιο ισόρροπη εκδοχή της ιστορίας, που να αντανακλά τις διάφορες ερμηνείες των γειτονικών χωρών. Στο ίδιο πνεύμα, αρνητικά και ακραία στερεότυπα πρέπει να αφαιρεθούν από τα βιβλία ιστορίας. Θα μπορούσε ίσως να ιδρυθεί ένας φορέας, ο οποίος θα λειτουργεί ως εποπτικό όργανο, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η ιστορία διδάσκεται, με όσο γίνεται πιο αμερόληπτο τρόπο, σε όλη την περιοχή. Για να ξεπεραστούν τα στερεότυπα, δεν αρκεί να καταλυθούν οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με άλλες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Αυτό που προέχει, πάνω από όλα, είναι να πάψουν να υπάρχουν οι προκαταλήψεις που μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί και οι ηγέτες.

13 Ιουνίου 1999

Διενεργούνται Ευρωεκλογές. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με ποσοστό 36,00% και 9 έδρες. Δεύτερο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 32,92% και 9 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,66% και 4 έδρες, το ΔΗΚΚΙ με 6,48% και 2 έδρες και ο Συνασπισμός με 5,16% και 2 έδρες.

27 Ιουνίου 1999

Πεθαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και ιθύνων νους του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

29 Ιουνίου 1999

Ο Οτσαλάν καταδικάζεται σε θάνατο από το τουρκικό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία.

2 Σεπτεμβρίου 1999

Η κυβέρνηση ανακοινώνει φιλολαϊκά μέτρα: Μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο (κόστος 150 δισ. δραχμές), φορολογικές ελαφρύνσεις (κόστος 175 δισ. δραχμές) και μέτρα κοινωνικής προστασίας (κόστος 150 δισ. δραχμές).

14 Σεπτεμβρίου 1999

Τραγωδία σε πτήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου προς την Ρουμανία. σκοτώνονται ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νίκος, δύο δημοσιογράφοι και ένας οπερατέρ της ΕΡΤ, όταν το αεροσκάφος «Φάλκον», που τους μεταφέρει στο Βουκουρέστι, πέφτει σε μεγάλο κενό αέρος.

19 Νοεμβρίου 1999

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται την Αθήνα.

10 Δεκεμβρίου 1999

Πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας η σύνοδος των 15 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συγκατατίθεται να γίνει δεκτή η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ. Εξασφαλίζεται η αποδέσμευση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της νήσου. Εξασφαλίζεται επίσης ευνοϊκή αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των συνοριακών διαφορών δια της παραπομπής τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

21 Δεκεμβρίου 1999

Ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον Κωστή Στεφανόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.